zbrązowiał, dodałam sprasowany czosnek, piri piri i pomidory. Zmniejszyłam ogień, zalałam szklanką rosołu i pod przykryciem gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała. *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos
bastalenaKaszę z woreczków przesypałam do miski. Kostkę rosołową rozpuściłam we wrzątku i zalałam nią kaszę. Odstawiłam na 30min., aby wpoiła rosołek (można też zagotować kaszę do miękkości). Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę
bastalena200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem. Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie. Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory. Wierzch polałam resztą beszamelu i zapiekłam w 200st. przez 15min
bastalenabardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól
bastalenachodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto. Kawą z mlekiem. Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom, ale ciągle mi do niego daleko. Bo tosty robić
bastalenakardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem tzatziki . Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję czyli Pitę
bastalenaNiechlujny Rudolf jest analogią do amerykańskiej kanapki znanej jako Sloppy Joe. W składzie zawiera ona wołowinę, cebulę, sos pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą jednak różnicą, że mięso tutaj jest luźno i "niechlujnie" (ang. sloppy) rozdrobnione, a nie tak jak w klasycznym burgerze zwarte w kotlet. Do tego jeszcze coleslaw na kiszonej kapuście i mamy obiad w amerykańskim
bastalenarazem z dodatkiem przyprawy Szeherezada , którą można kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić
Moje domowe kucharzeniemasy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów
Moje domowe kucharzenieDziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzeniecebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Serek i pestki dodać do warzyw, doprawić do smaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie
Moje domowe kucharzeniebył za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób: Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi" 4 jajka 3 łyżki oliwy 1 cebula 8 pieczarek (lubimy pieczarki :>) 1 kostka rosołowa wołowa 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą
Emcia Pichcizieleninę! i już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 200g startego żółtego sera Sól, pieprz Beszamel: 25g masła 05, litra mleka 2 łyżki mąki 2 żółtka Sól, pieprz Liście szpinaku
Emcia Pichciziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki 1 cebulę 2 jajka 3-4 łyżki oleju ryżowego Sól, pieprz Ziemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy i odlewamy wodę. Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa jajka. Wszystko dokładnie
Emcia Pichciwieczór ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej
Emcia Pichci