cebula - 11518 przepisów (strona:607/768)

Sos z boczniaków 160

który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXII 140

mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3  To niesamowite jak można kogoś tak znać!  Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają   Trzeba już kosić trawniki Cebula, marchewka i pietruszka już w ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda

Magiczne Życie Marty
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 187

Dzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche

Pora coś zjeść
Przekąski na imprezę – przepisy 1777

wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkami Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka jarzynowa (warzywna

Kulinarne Przeboje
Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego 3102

Post Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Przed telewizorem - bez wyrzutów sumienia. 206

pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek cebuli 1 liść laurowy Pieczarki umyłam, ewentualnie obrałam, jeśli zaszła taka potrzeba. Wrzuciłam je na 5 minut do wrzątku, odcedziłam. Wodę, ocet, sól i cukier zagotowałam. W każdym słoiku, wyparzonym, umieściłam

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 200

pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 203

oglądałyśmy poczynania Grzegorza łapanowskiego, który robił na scenie niezłe show. Zadawał też publiczności pytania. Za które nagradzał książkami. Najpierw ja wygrałam, następnie Kasia została obdarowana. Dodatkowo miała przyjemność kroić cebulę z samym szefem.  burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 216

mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 219

pełn funkcję dziennika kulinarnego jak i zbioru przepisów, nie mogło zabraknąć i tych ogórków. OGÓRKI WARSZAWSKIE. (tradycyjne;)  Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy  kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego  Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody  łyżka

W kuchni Karmel-itki
Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 180

swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe różyczki i dodaję do garnka z bulionem i jarzynami

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 236

dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 417

się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 222

było ono niesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa. Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą. Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak.   Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 213

szpinaku i krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły. 4. Czy są takie rzeczy odnośnie jedzenia, których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone

W kuchni Karmel-itki