koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny sol, pieprz, cukier do smaku Smacznego
Smaki EdytyPoszalejmy dzisiaj - na kolacje proponuje tosty :) Szykujemy wedline, cebule, pomidora, szczypiorek, ser, pieczarki. Obkladamy chleb - i zapiekamy. Ja podalam z kechupem i sosem czosnkowym- pycha :) Smacznego
Smaki EdytyWitajcie, dzisiaj zapraszam Was na kurczaka zapiekanago z warzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella. Wlozylam do nagrzanego
Smaki EdytyUwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka
Smaki EdytyJedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy
Smaki Edytysmak wynagradza wszystko: Wolowina po burgundzku Kroimy ok 1 kg wolowiny w kosteczke , wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy. W miedzyczasie kroimy 6-8 marchewek ok 150-200 bekonu . 2 cebule - skrajamy w kostke Wszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki - dobrego czerwonego wytrawnego wina . Na patelni obsmazamy na lyzce masla
Smaki Edytyimprezie. Danie to pamietam jeszcze z baaardzo dawnej Tiny. Gotujemy jajka na twardo lub poltwardo- 10 jaj 600 gr miesa mielonego - przyprawiamy 1 lyzka musztardy , starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej . Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron
Smaki Edytybywa. :) Zapraszam na nastepna wariacje nt miesa mielonego: Turecka Kofta 600 gr miesa mielonego 0.5 lyzeczki kminku 0.5 lyzeczki kolendry pieprz, paprika, sol 1 jajko 2 cebule starte na duzych oczkach Wszystko laczymy. Orginalnie formujemy paluch , ktory oblepiamy metalowe lub drewniane patyki Grilujemy Podajemy z ryzem I dipem jogurtowym oraz z pitta bread Smacznego
Smaki Edytyziemniaków . Co mogę o niej powiedzieć- że nie wiem dlaczego jako pierwsza znika ze stołu Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kroimy jedną czerwoną cebulę w półtalarki, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, pieprz i majonez do smaku Smacznego
Smaki Edytybeef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h. Na koniec
Smaki Edytyulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz. Wszystko razem laczymy. Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek Po usmazeniu, na zloty kolor
Smaki EdytyZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak. A to sa moje :) Farsz: Grzyby suszone - 2 szklanki 1 cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki
Smaki Edytyczasu , a zjesc trzeba.... Swieta sie zblizaja, mnostwo przygotowan - wiec szybko do garnka na rozgrzany olej wrzucilam trzy pokrojone w cwierc talarki cebule. Smazylam ok 5 min. Dodalam trzy kielbasy- moze byc slaska, debowa czy tez inna nasza ulubiona. Smazymy ok 5 min. Dodajemy puszke skrojonych pomidorow, plus pol szklanki bulionu kurczakowego, dodatkowo dodalam wloska passatta z bazylia. Gotujemy
Smaki EdytyZapraszam na sledzie swiateczne w sosie majonezowo smietanowym Skladniki: 4 Sledzie matiasy 1 cebula drobno skrojona 3-4 ogorki kiszone -skrojone w kosteczke 2-3 lyzki majonezu ok 100 ml smietana Wykonanie- wymoczyc sledzie tak jak lubimy najbardziej. Skroic cebulke, ogorki kiszone Wymieszac majonez ze smietana. Dac na spod naczynia, polozyc sledzie , posypac cebulka I ogorkami. Przykryc sosem. Wlozyc
Smaki EdytyWykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke cebulę I podsmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy cebulkę z tłuszczem, ok 50 ml śmietany I pieprz. Wszystko dusimy. Gotowe. :) Na naleśnik dajemy ok 1,5 łyżki ziemniaków. Składamy
Smaki Edyty