cebula - 11518 przepisów (strona:615/768)

Kurczak z noodlami w sosie slodko - kwasnym 243

pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy cebule w cwierctalarki, wrzucamy na wok-z dodatkiem 2 lyzek oleju orzechowego . Smazymy 2 min. Dodajemy mieso z kurczaka (ja dalam z 6 podudzi). Smazymy az mieso bedzie "zrobione

Smaki Edyty
grecka moussaka 139

plastry I obsmazamy po dwoch stronach na patelni- bez tluszczu OK 600 gr miesa mielonego doprawiamy sola I pieprzem - smazymy na patelni ok 5 min, dodajemy pokrojona duza cebule I smazymy dalsze 5 min. Dodalemy puszke pomidorow, posiekana pietruszke I smazymy na malym ogniu ok 20 min. W miedzyczasie przygotowujemy sos do moussaki- rozbeltac dwa jaka , dodac 500 ml jogurtu

Smaki Edyty
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 184

Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku

Smaki Edyty
Sos pieczarkowy z pieczonym kurczakiem 255

obiad na szybko sos pieczarkowy z pieczonym kurczakiem. Sos pieczarkowy W rondelku podsmazamy 1 pokrojona cebule, wrzucamy piecarki ok  150 gr dodajemy pol szklanki wody, sol I pieprz  I dusimy ok 15 min. Dodajemy zmiazdzony czosnek, zageszczamy smietana I maka lub serkami topionymi Smacznego

Smaki Edyty
poledwica wieprzowa z grzybami 152

Zapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol, pieprz, czosnek papryka itp )- smazymy ok 5-10 min- pozniej dusimy z grzybami ok 40-45 min doprawiamy smietana I przyprawami do smaku Smacznego

Smaki Edyty
kotlety "devolay" 183

koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny sol, pieprz, cukier do smaku Smacznego

Smaki Edyty
Tosty 125

Poszalejmy dzisiaj - na kolacje proponuje tosty :) Szykujemy wedline, cebule, pomidora, szczypiorek, ser, pieczarki. Obkladamy chleb - i zapiekamy. Ja podalam z kechupem i sosem czosnkowym- pycha :) Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak zapiekany z warzywami 213

Witajcie, dzisiaj zapraszam Was na kurczaka zapiekanago z warzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella. Wlozylam do nagrzanego

Smaki Edyty
Green chicken curry 171

Uwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka

Smaki Edyty
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 177

Jedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety-  moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy

Smaki Edyty
Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon 174

smak wynagradza wszystko: Wolowina po burgundzku Kroimy ok 1 kg wolowiny w kosteczke , wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy. W miedzyczasie kroimy 6-8 marchewek ok 150-200 bekonu . 2 cebule - skrajamy w kostke Wszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki - dobrego czerwonego wytrawnego wina . Na patelni obsmazamy na lyzce masla

Smaki Edyty
Jajka po szkocku 230

imprezie. Danie to pamietam jeszcze z baaardzo dawnej Tiny. Gotujemy jajka na twardo lub poltwardo- 10 jaj 600 gr miesa mielonego - przyprawiamy 1 lyzka musztardy , starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej . Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron

Smaki Edyty
Kofta- Turecka Kofta 143

bywa. :) Zapraszam na nastepna wariacje  nt miesa mielonego: Turecka Kofta 600 gr miesa mielonego 0.5 lyzeczki kminku 0.5 lyzeczki kolendry pieprz, paprika, sol 1 jajko 2 cebule starte na duzych oczkach Wszystko laczymy. Orginalnie formujemy paluch , ktory oblepiamy metalowe lub drewniane patyki Grilujemy Podajemy z ryzem I dipem jogurtowym oraz z pitta bread Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka ziemniaczana 310

ziemniaków . Co mogę o niej powiedzieć- że nie wiem dlaczego jako pierwsza znika ze stołu Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kroimy jedną czerwoną cebulę w półtalarki, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, pieprz i majonez do smaku Smacznego

Smaki Edyty
Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán 139

beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h. Na koniec

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania