stół. składniki: szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg 3 l wody 4-5 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Kamis 5 ząbków czosnku 1 cebula 6 łyżek soli 3 łyżki majonezu Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić
Monia miesza i gotujepowędrowały z córeczką do szkoły. Najbardziej smakowały nam te o smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe. składniki: 2 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czosnkowego sosu chili sól Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rozgniecionego awokado
Monia miesza i gotujerosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy
Fabryka pomysłówgodziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać
Fabryka pomysłówdodatki do niej możecie dobrać wg uznania. Z kolei rolsy zamiast zapiekać można np. grillować. Składniki: 4 placki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka
Fabryka pomysłówbazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy zwykły ser żółty to też nie będzie źle :)) cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn
Czerwona Porzeczkaprzepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
cookplgotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie, tak żeby cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut
Delicious Titbitsbędę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu
Delicious Titbitssię moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie
Fabryka pomysłówrzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami
Kulinarne PrzebojePyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy. Składniki: duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych 1 duża cebula puszka groszku średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka
Pudełko rozmaitościMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie z cebulką są obecne na moim stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz
My Blueberry CornerWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta GotujeStaram się przemycać czerwoną kapustę do wielu potraw, bo ostatnio zaniedbywałam to warzywo. Dzisiaj wylądowało w towarzystwie jabłka i selera w pysznej sałatce. Czytaj więcej »
Kasia Sarna