szpinaku i krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły. 4. Czy są takie rzeczy odnośnie jedzenia, których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone
W kuchni Karmel-itkiOGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki posiekanej cebuli dymki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków: 4 ogórki zielone
W kuchni Karmel-itkimięty pieprzowej kilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać jak cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę. Najlepiej smakuje w ogrodzie, gdy poranne słońce rozbudza naturę do życia. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiparasolką i budzącą się w sercu melancholią. Z niedostatkiem słońca i ciemnymi porankami. Z odgłosami ptaków, opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka
W kuchni Karmel-itkizawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis
W kuchni Karmel-itkimałej papryczki chili (bez pestek) sok z 1/2 limonki sól do smaku Awokado przekrawam na pół. Za pomocą łyżeczki, wyskrobuję miąższ do miseczki. Skórę i pestkę wyrzucam. Siekam cebulę, natkę pietruszki, ostrą papryczkę. Dodaję do awokado. Wyciskam sok z połowy limonki.Wszystko razem zgniatam widelcem na pastę tak, by nie pozostawić grudek awokado, jednocześnie nie tracąc całkowicie jego struktury
W kuchni Karmel-itkiTakie, gdzie kucharz ma gdzieś Ciebie i pozostałych uczestników. Takie, gdzie blogerzy nawzajem rywalizują nie wiadomo o co. Chyba o to, by udowodnić kolegom po fachu, kto lepiej kroi cebulę. Ale są również i takie, gdzie naprawdę wiele można się nauczyć, a jednocześnie spędzić mile czas w przesympatycznym gronie. Poznawanie nowych smaków. Teoretycznie nie trzeba wychodzić zza drzwi swojej własnej
W kuchni Karmel-itkiDlatego przedstawię Wam dziś swoją, idealną dla mnie wersję. FALAFEL. / przepis: FALAFEL ; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia
W kuchni Karmel-itkiparę, użyłam wędliny drobiowej. Składniki tak naprawdę można dobierać do woli. JAJKA W FOREMKACH (składniki na 4 foremki - dla 2 osób) - 4 jajka - 2 plasterki wędliny - pół średniej cebuli - 1 duża pieczarka - 4 plasterki pomidora - szczypiorek/koperek lub inna zielenina - sól, pieprz - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser do posypania (najlepiej mozzarella) Wędlinę pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwię
Zgrabne Gotowaniejest sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny. KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka
Zgrabne GotowanieROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ (składniki na 4 roladki) - 2 piersi z kurczaka - 200 gram świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) - 50 gram sera typu feta - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - wykałaczki do zwijania roladek Piersi z kurczaka filetujemy, tak żeby z jednej powstały 2 kotlety. Następnie rozbijamy tłuczkiem
Zgrabne Gotowanielubią ostre potrawy. ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI (4 porcje) - 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta) - 1,5 litra bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda
Zgrabne Gotowaniechyba, że uda Wam się znaleźć świeże) - 200 gram pomidorków koktajlowych - około pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać
Zgrabne GotowanieCiasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie
Zgrabne Gotowanieciasto: - 500 g mąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania : sos czosnkowo-koperkowy
Zgrabne Gotowanie