cebula - 11518 przepisów (strona:609/768)

Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami) 168

podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. 2. Na dużej patelni

Kraina Tysiąca Smaków
Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią 282

ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z tuńczyka 149

możesz do sałatki dodać oliwki lub groszek. Składniki: - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 2 jajka - 2 - 3 ogórki konserwowe - 1 - 2 kawałki papryki konserwowej - 1 średniej wielkości cebula - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z tuńczyka odlewamy zalewę, przekładamy do miski. 2. Kroimy jajka, ogórki i paprykę w drobną kostkę. 3. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą

Kraina Tysiąca Smaków
Zrazy (zawijasy) wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką w sosie własnym 215

odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek kładziemy niewielki kawałek ogórka, kawałek słoniny i kilka piórek cebuli.  2. Zawijamy dosyć ciasno i spinamy wykałaczkami,oprószamy mąką. Na patelni dość mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy zawijasy krótko z każdej strony na dużym ogniu

Kraina Tysiąca Smaków
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 156

obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze

Kraina Tysiąca Smaków
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1771

taka się u nas przyjęła i pasuje do charakteru tego ciasta idealnie, bo jest takie domowe - babcine :) I obowiązkowo zapraszamy Lucynkę na każdą rodzinną imprezę :)  Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE

Kraina Tysiąca Smaków
Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym 238

Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym, to idealne rozwiązanie dla osób, które po pracy nie mają ochoty na krojenie, siekanie, gotowanie, panierowanie itp, itd. Pokroić trzeba jedynie cebulę, czosnek i pieczarki, pozmywać patelnię i garnek po ziemniakach czy ryżu ;) Pyszny, domowy obiad, którego przygotowanie trochę czasu zajmuje, jednak nie wymaga dużo pracy. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pasta jajeczna z tuńczykiem 136

małżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Składniki na 1-2 osoby: * 2 jajka ugotowane na twardo * 1/2 puszki tuńczyka w oleju * 1/2 cebuli * 2-3 łyżki majonezu kieleckiego * sól, pieprz Wszystkie składniki dobrze zmiksować na gładką masę. I gotowe! Komentarze rain1drop 2010/02/10 09:20:29 Pyszna. Bardzo lubię tuńczyka i wszystkie pasty

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brokuły zapiekane z szynką i porem 167

pyszne - bardzo udane połączenie :) sowa_nie_sowa 2011/10/07 08:15:07 Szczególnie dodatek pora jest trafiony; odkąd go odkryłam w zapiekance z wędzoną makrelą , odtąd stał się moim zastępcą cebuli w zapiekankach:) Pozdrawiam! lutka40 2011/10/07 11:12:50 Z porem musi świetnie smakować ren-ya 2011/10/11 21:24:54 Przedstawiłam komu trzeba Twój przepis i ... wczoraj na obiad też jadłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Golonka w kapuście pieczona 162

kapusty kiszonej  1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 263

blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko na twardo, majonez, cebulę i czosnek. Wyszło pysznie! Składniki na 2 porcje: * 4 ziemniaki * makrela wędzona * ugotowane na twardo jajko * mała cebulka lub 1/2 większej * 2 ząbki czosnku * 2 - 3 łyżki majonezu kieleckiego * 1 łyżka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 189

nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony dorsz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Letni obiad zimową porą, czyli ... 399

najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:)  Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantna pasta z soczewicy, czyli jak wykorzystać resztki;) 164

Zostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 139

bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%.  Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz 4,6g, węglowodany 1,5g Sos jest wyrazisty w smaku i ostry

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania