cebula - 11518 przepisów (strona:591/768)

Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty

Chilli Czosnek i Oliwa
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 186

hiszpańskich win oraz produktów regionalnych. To w nim kupuję najpyszniejsze na świecie Chorizo Sarta Artesano Picante , o którym pisałam Wam m.in. w przepisie na chorizo smażone z papryką i cebulą . Bardzo się cieszę, że Wy również będziecie mieli okazje spróbować tego chorizo, gdyż jest on jedną z nagród w akcji:) Regulamin konkursu: Nagrodzone mogą zostać tylko te przepisy, które spełniają

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 162

Hiszpanii ... również salsa verde ;) Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa . Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 126

czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 141

zielonej fasolki 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej) 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 193

żółtej ( w sumie 400 g), pokrojonej na kawałki długości kciuka 400 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki (u mnie miniaturowe pomidory malinowe, pokrojone na ćwiartki) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 297

niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 140

hheheh ;-) Przygotowałam też szaszłyki. Takie smażenie na żywym ogniu to wyzwanie, daje dużo radości. A plackami mogłabym obdarować jeszcze z jedną rodzinę ;-) SKŁADNIKI NA PLACKI: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - sól - 3 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka pszenna w zależności od ziemniaków około 1 szklanki Wszystko miksujemy na gładką masę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego! MIŁEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 208

sezonowe, gdyż to właśnie teraz marchewka zaczyna gościć w ogrodzie. WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE /inspiracja: Jadłonomia;/ na 8 burgerów 1,5 szklanki startej marchwi 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 100g pestek dyni ok. 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą

W kuchni Karmel-itki
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 190

Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki

bastalena
Podsumowanie sierpnia 111

przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii  ]..i wspólnego pieczenia . . Popularna 10 w SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy

Moje domowe kucharzenie
Makaron w sosie cajun z owocami morza 226

ogniu 2-3 min. Obiad gotowy :) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku

Smaki Edyty
Krem z dyni z kurkami, pomidorami i bryndzą 174

Składniki: pół kilograma dyni pół puszki mleka kokosowego sól pieprz 150 gram kurek jedna cebula ząbek czosnku dwa pomidory 50 gram bryndzy 250 ml bulionu szczypta curry  łyżka oliwy z oliwek Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko kokosowe

Mango Papaja
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 428

piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin świeża bazylia Bagietkę kroimy na małe kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania