cebula - 11518 przepisów (strona:590/768)

Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 158

przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku

bastalena
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 219

soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy z nich kulki. Na stole rozkładamy woreczek foliowy, rozgniatamy na nim jedną

My Culinary Art
Sałatka z łososiem inaczej :) 213

Jako że nie jestem wielką wielbicielką sałaty, dziś na kolację postanowiłam pominąć ten składnik w mojej sałatce. :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pomidor 1 mozzarella 1 cebula dymka (w całości) 100g łososia wędzonego oliwki zielone kapary pieprz 1 łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego 1. Mozzarellę i pomidora kroimy na pół a następnie w plastry. Układamy na talerzu na zmianę: plaster

My Culinary Art
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią 188

paprykę oraz koncentrat.  Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut

My Culinary Art
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 195

szczypior w paski, a cebulki w krążki.  2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli nie -  pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami

My Culinary Art
Pierogi z mięsem 180

pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko  2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła

Kolizje Smaków
Domowy hamburger 136

zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania

Kolizje Smaków
Zupa rybna 236

rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora   Cebula   Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy

Kolizje Smaków
Domowy Hamburger z otrębami 172

zielony ogórek ·                      czerwona cebula* ·                      5 bułek

Kolizje Smaków
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 200

wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam

kuchnia do kwadratu
Prosty, swojski chlebek pszenny 201

trzy keksówki o długości 20cm, lub 2 o długości 30cm. Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej/ tortowej 200g otrąb owsianych lub pszennych 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 cebule (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi- nie dodaje :-) 100g drożdży 4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 łyżki prażonego sezamu 1 jajko oliwa do wysmarowania keksówek Mąkę przesiewamy. Cebulkę kroimy w drobną

kuchnia do kwadratu
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- najlepsza! 290

zdrowa, ma niewiele kalorii, a do tego ten smak...Niebo w gębie.  Spróbujcie, jeśli nie jesteście przekonani- na pewno nie pożałujecie. :-) Przepis na 4 porcje. Składniki: 2 duże cebule 450g wątróbki drobiowej 2,5 jabłka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżka mąki  sól pieprz majeranek 2 liście laurowe 1. Dusimy pokrojoną w piórka i delikatnie posoloną cebulkę

kuchnia do kwadratu
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 183

suszone owoce - dzieci śpiewają specjalną piosenkę i uderzają w El Tio patykiem, aby wspomóc jego „trawienie” i przyspieszyć pojawianie się podarunków. Jednak gdy z el Tio wypadnie czosnek lub cebula, zabawa dobiega końca. 28 grudnia – el Día de los Santos Inocentes Dzień Świętych Niewiniątek (lub też Młodzianków) to hiszpański odpowiednich naszego Prima Aprilis . Choć w kalendarzu katolickim dzień

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania