Risotto z szafranem i serem grana padano Składniki na 4 porcje: 400 g ryżu arborio 800 ml bulionu warzywnego 50 g sera grana padano 2 małe szalotki (lub mała cebula) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne) 1 łyżka masła szczypta szafranu
Obiad za dychęPoniżej przepisy na obie: Zupa krem z cukinii. Składniki na dwie duuuże porcje: Cukinia żółta duża lub dwie mniejsze; dwie duże marchewki; filet z kurczaka - pojedynczy, ugotowany; średniej wielkości cebula; lubczyk świeży lub suszony, sól, pieprz; 0,5 łyżeczki kurkumy; ok. 3/4 l bulionu. Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie
Miksturownikcięższa... Wraps z kurczakiem w papryce. Składniki: Pierś z kurczaka, podwójna; Pomysł na soczystą pierś kurczaka z papryką Winiary; 4 wraps'y multigrain; 1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka; 1 zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy; 2 garści kiełków rzodkiewki; 1/4 główki sałaty; mały ogórek pokrojony w plasterki; 2 pomidory podzielone na ćwiartki; 2 łyżki oliwy
MiksturownikTrzeba przyznać, że smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniaków Składniki: 250 g boczniaków, marchew, pietruszka, seler, l cebula, sól, (ewentualnie: magi), pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski
MiksturownikFaszerowane pomidory gotowane na parze. Składniki: 2 duże pomidory; 1/2 szkl. ryżu; mała zielona papryka; mała czerwona papryka, pół czerwonej cebuli; pierś z kurczaka; Pomysł na Papirus Winiary - kurczak w ziołach prowansalskich lub 2 łyżki oliwy i łyżka ziół prowansalskich; ok. 80 g sera camembert; sol, pieprz, zioła prowansalskie, carry. Ryż gotujemy na parze - czyli: bardzo dokładnie go płuczemy, wsypujemy
Miksturownikprzedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki
MiksturownikWami tym przepisem. Zapiekanka ryżowa z maślakami. Składniki: 1 szkl. ryżu; 150 g sera żółtego; 200 g maślaków (mogą być inne grzyby); pierś kurczaka; papryka zielona; papryka czerwona; cebula; sól, pieprz, papryka w proszku. Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż układamy plastry
Miksturownikmałżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Składniki na 1-2 osoby: * 2 jajka ugotowane na twardo * 1/2 puszki tuńczyka w oleju * 1/2 cebuli * 2-3 łyżki majonezu kieleckiego * sól, pieprz Wszystkie składniki dobrze zmiksować na gładką masę. I gotowe! Komentarze rain1drop 2010/02/10 09:20:29 Pyszna. Bardzo lubię tuńczyka i wszystkie pasty
Zdrowa Kuchnia Sowypyszne - bardzo udane połączenie :) sowa_nie_sowa 2011/10/07 08:15:07 Szczególnie dodatek pora jest trafiony; odkąd go odkryłam w zapiekance z wędzoną makrelą , odtąd stał się moim zastępcą cebuli w zapiekankach:) Pozdrawiam! lutka40 2011/10/07 11:12:50 Z porem musi świetnie smakować ren-ya 2011/10/11 21:24:54 Przedstawiłam komu trzeba Twój przepis i ... wczoraj na obiad też jadłam
Zdrowa Kuchnia Sowykapusty kiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam
Zdrowa Kuchnia Sowyblogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko na twardo, majonez, cebulę i czosnek. Wyszło pysznie! Składniki na 2 porcje: * 4 ziemniaki * makrela wędzona * ugotowane na twardo jajko * mała cebulka lub 1/2 większej * 2 ząbki czosnku * 2 - 3 łyżki majonezu kieleckiego * 1 łyżka
Zdrowa Kuchnia Sowynikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony dorsz
Zdrowa Kuchnia Sowynajlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz 4,6g, węglowodany 1,5g Sos jest wyrazisty w smaku i ostry
kolorowotorcikowo