Składniki: farsz: 1 kg łopatki wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe: 30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną
Aga w kuchniSkładniki: 6 piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, 300-400 g pieczarek, 1 garść suszonych grzybów, 1 cebula, 6 plasterków żółtego sera, 6 oliwek zielonych Ole, pieprz, sól. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i wymoczone wcześniej suszone grzyby. Dusimy farsz pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchniSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 2 garści suszonych grzybów, 1/2 słoiczka sosu tatarskiego, 1 cebula, kilka plasterków żółtego sera, przyprawa do drobiu, kolendra w ziarenkach. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy
Aga w kuchnitylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pokroiłam mięso na mniejsze kawałki, zalałam wodą
Aga w kuchniGziczka, gzik, gzika, twaróg... zwał jak zwał ;) U mnie jest to gziczka i już ;) Składniki: 400 g sera twarogowego, 1/2 cebuli, 3 łyżki śmietany 18%, 2-3 łyżki mleka, 10 ziemniaków, sól, pieprz. Przygotowanie: Twaróg wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, mleko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki myjemy
Aga w kuchniidealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :) Składniki: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 woreczki kaszy gryczanej Kupiec. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy
Aga w kuchnitwarogiem i posypane świeżym szczypiorkiem... bo czy same snacki ryżowe muszą być nudną przekąską? Składniki: 1 paczka rismini twarożek ze szczypiorkiem Sonko, 200 g twarogu półtłustego, 1/2 cebuli, 4 łyżki śmietany 18%, szczypta soli i pieprzu, do posypania: szczypiorek. Przygotowanie: Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę i drobno pokrojoną w kostkę cebulkę. Dokładnie
Aga w kuchnioczami pojawił mi się obraz z bajki "Zakochany kundel" :) Składniki: 1 sos Bolognese z mięsem , 1 sos Napoli z bazylią , 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula , 1 ząbek czosnku , 1 łyżeczka bazylii otartej , szczypta chilli , szczypta papryki słodkiej , 1 makaron spaghetti 50 cm. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie
Aga w kuchniładnie, równo pokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki Sorenti, 1 duży sos meksykański (u mnie Łowicz) , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , 50 g żółtego sera . Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut
Aga w kuchnisię spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać
Aga w kuchnipomidorami, boczkiem i koperkiem... idealnie stanowi dodatek do obiadu, można także użyć jej jako farsz do mięs... Składniki: 2 główki młodej kapusty, 4 pomidory, 500 g boczku, 3 cebule, 1 łyżka octu, 1 pęczek koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku podgrzewamy małą ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę
Aga w kuchnichce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło
Aga w kuchnipopularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z gyrosem? Niby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego
Aga w kuchnipieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego (u mnie Łowicz), 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na tłuszczu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
Aga w kuchnilesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i potem było już ich coraz więcej :)))) Składniki: 500 g kurek, 400 ml śmietanki 30%, 1 cebula, 3 łyżki masła, do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól morska Kamis Specialite, podajemy z ryżem 3 kolory Sonko. Przygotowanie: Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę
Aga w kuchni