cebula - 11518 przepisów (strona:542/768)

Jarzynka na zimę do słoików 334

zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć na najdrobniejszej

Przepisy i porady kulinarne
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 116

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaczki z cebulką i koperkiem. 171

Składniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek  cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 265

szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby rosół miał piękny złocisty kolor. 63

robert6666 - Fotolia.com Rosół będzie miał piękny złocisty kolor, gdy pod koniec gotowana dodamy do garnka dokładnie umytą złotą łuskę z cebuli. Po ugotowaniu łuskę wyjmujemy i wyrzucamy.                                                          Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 121

brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula  2 łyżeczki szczypiorku suszonego  Majonez  Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną

Sama słodycz i szczypta chili
Tartinki na Walentynki 163

artinki na Walentynki w kształcie serca. Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tymiankowy krem ze smażonego bakłażana i ciecierzycy z prażonymi pestkami dyni. 147

dwie szczypty majeranku -szczypta gałki muszkatołowej -łyżka śmietany 12% Szalotkę szklimy na maśle, dodajemy tymianku i doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojonego w kostkę ze skórą bakłażana wrzucamy do cebuli i podsmażamy chwilkę. Bakłażan bardzo szybko pochłonie masło, więc konieczne będzie częste mieszanie. Do bulionu wrzucamy ciecierzycę, zagotowujemy, dodajemy bakłażana. Gotujemy do momentu, aż skóra bakłażana będzie miękka. Miksujemy blenderem, dodajemy

BaRepas
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 135

ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra  Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka

Mango Papaja
Pasta jajeczno - serowa ze szczypiorkiem 382

ząbka czosnku Sól himalajska Pieprz czarny Szczypiorek 2 łyżki majonezu Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy na miękko, obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Obrany czosnek i cebulę szatkujemy bardzo drobno bądź przeciskamy przez praskę do czosnku - Dodajemy do miski. 2/ Ser ścieramy na tarce na małych oczkach do miski z resztą składników, dokładamy skrojony szczypiorek, sól, pieprz

Kuchnia PROzdrowotna
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 173

zadowolenie i smakowe spełnienie. Czy takie danie może nie smakować?  SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, /SOS: - chrzan (ORZECH) , słoiczek, - śmietana, 3-4 łyżki, - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub

Wypisz Wymaluj
Kasza gryczana z selerem naciowym i suszonymi pomidorami 178

Składniki: 100 gram kaszy gryczanej, ugotowanej w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu 1 cebula 5 suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie mięta Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażymy kilka chwil, dodajemy ugotowaną

Mango Papaja
ROLADKI Z TORTILLI NA SAŁATCE 226

plastrów polędwicy łososiowej 1 ogórek wąż pokrojony w podłużne długie plastry kilka liści sałaty masłowej sałatka: 1 papryka żółta puszka kukurydzy 1 ogórek wąż 2 pomidory 1 czerwona cebula sól,pieprz jogurt grecki 2 łyzki Wykonanie: Na placki tortilli wykładamy sałatę, układamy podłużne plastry ogórka, na to polędwicę. Ciasno zwijamy, wpinamy wykałaczkami co kilka cm, kroimy na grube plastry. Składniki

Z Majeczką w kuchni
Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 339

Mielone mięso z indyka wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, imbirem i orzechami. Uformuj małe kuleczki. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć na nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj

Kredowe Menu
Tortilla 140

Potrzebujemy: gotowe placki pszenne do tortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania