łyżka oliwy z oliwek - 4 łyżki mleka sałatka - 1 ząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu
Zainspirowana w kuchnipowiem na temat tej sałatki:) Przepis dedykuję Eli, Sławkowi i Filipkowi:) Składniki układać warstwami kolejno od spodu: 1 słoiczek marynowanego krojonego selera (dobrze odcisnąć); posmarować majonezem; 2 małe cebule pokrojone w kostkę; posmarować majonezem; 4-5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plastry (ułożyć plastry jaja jeden obok drugiego); posmarować majonezem; 20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
In my kitchenmięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek
Ala piecze i gotujesmakował z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczonymi ziemniakami (z lubczykiem i majerankiem), wędzonym tofu i wędzonym twarogiem (z Lidla). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe lubczyk, majeranek ok. 250 ml zakwasu żytniego sól, pieprz szczypta wędzonej papryki Zagotuj około 2 litry wody, dodaj pokrojone w większe
Qlinarnie i QlinarnieOdkąd pamiętam u mnie w domu jajka barwiło się łupinami cebuli. Czasem nawet wychodziły na nich wzorki. Gdy byłam mała nie za bardzo podobało mi się barwienie brązowych jaj na brązowo, uważałam, że to totalny bezsens. Dziś sądzę inaczej i uważam, że szukanie naturalnych sposobów na barwienie jaj to świetna sprawa. W tym roku postawiłam na kolorowanie jaj czerwoną kapustą
Pełna Lodówkaniej tłuszcz(czynność ta trwa aż do osiągnięcia chrupiących skwarek). Pozostałe posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dodajemy na patelnię, Podduszamy je na średnim ogniu. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno finalnie dodajemy je do mięsa, chwilę podsmażamy i patelnię zdejmujemy z ognia. Do farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak
Symfonia Smakówgrochówką :) Składniki: ½ kg grochu (może być cały lub łuskany. Ten pierwszy podobno zdrowszy :) ok. 3 kawałków kiełbasy śląskiej 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula 1 czubata łyżka mąki 50g margaryny pieprz Groch kilka razy przelewamy wodą, aż będzie czysta. Następnie zalewamy około 1,5 litra zimnej wody i pozostawiamy na kilka godzin do napęcznienia
Smakowy Rajpewno bez niego każdy spokojnie dałby radę... Ale postanowiłam dodać go jako nową inspirację :) Składniki: 1 bułka (ulubiona) 1 pomidor kawałek ogórka 1 plaster sera kawałek czerwonej cebuli liść sałaty 1-2 plastry pasztetu Wszystko wkładamy do przekrojonej bułki i gotowe :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy RajKoktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli. A do tego herbata rooibos i oczywiście chlebek
Smakowy RajLekka zupa z dyni, doskonale się sprawdza na każdy czas. Jeśli szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka
Smakowy Rajłyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (pieczarki, paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty
Kto ugości moich gości?ruch to fikcja a chudnie się od żarcia. I tak czytamy i się zniechęcamy. A czym zabić zniechęcenie? Słodkim. No, chyba że jesteście mną to wtedy śledź z cebulą i dużą ilością chrzanu też działa terapeutycznie. Na dodatek wybieramy sobie świetne momenty na rozpoczęcie diety – święta, urodziny, imieniny, Tłusty Czwartek. Wtedy się okazuje, że nasza silna wola jest strasznie
ladykitchenłyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, por, 3 łyżki musztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek. Mięso umyć, osuszyć, przekroić
Z miłości do słodkościprzy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego! Przepis dodaję do akcji: Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow
Qlinarnie i Qlinarnieszklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut następnie blendujemy i w razie potrzebu dodajemy mąki
zdrowa vege kuchnia