cebula - 11518 przepisów (strona:535/768)

Panierowany camembert z żurawiną, Frances Ha 175

Bardzo szybki pomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej olej. Namocz

Qlinarnie i Qlinarnie
Tofu stir-fry z warzywami, House of cards 156

danie szybko przyrządzisz po pracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpety w sosie pomidorowym 268

Skład: woda, pomidory krojone 13%, cebula, białko pszenne, papryka świeża, koncentrat pomidorowy 3%, olej roślinny rzepakowy, mąka pszenna, mąka kukurydziana, kasza manna (zawiera gluten), przyprawy, naturalne aromaty drożdżowe, sól, świeży imbir, cukier. Firma: Primavika. Cena: ok. 7zł. Masa netto: 430 g. Produkt zawiera gluten, śladowe ilości gorczycy i selera oraz cukier. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy, sztucznych barwników

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański I, Smak curry 173

zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty,  marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę. Wymieszaj.  Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Mufinki z tuńczykiem i cukinią 176

parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i razem z jajkami, koperkiem i szczypiorkiem i wstępnie miksuję. Kolejno dodaję drobno posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam

Mechanik w kuchni
Wspaniały kurczak z ananasem i curry 255

wapnia i żelaza.  Dziś pomysł na wspaniałego kurczaka z curry i ananasem. Zapewniam, że to świetne połączenie !     Składniki: -pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki -pół puszki ananasa -sok z ananasa -przyprawa curry, oraz odrobinę przyprawy do kurczaka i ziół prowansalskich -torebka brązowego ryżu -pietruszka -sól i pieprz Przygotowanie:   1.Kurczaka kroimy z drobną kostkę, przyprawiamy

Zdrowo kolorowo lifestylowo
20. Śledzie w słodkiej glazurze 95

słodko brzmią abstrakcyjnie, ale kto nie spróbuje, nie będzie widział, że śledzie najlepsze są właśnie na słodko. Śledzie typu matias wymoczyć i pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami

Jadło i czytadło
42, Smaczna pasta na pieczywo 114

rybna puszka (dowolna) 2 serki topione 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól natka pietruszki lub szczypiorek por (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, serek rozetrzeć z konserwą rybną, wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
61. Sałatka z konserwowej fasolki szparagowej 95

słoik konserwowej fasolki szparagowej 3 ogórki kiszone 1 cebulka pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Fasolkę pokroić w większe kawałki, ogórek i cebulę w kostkę. Wymieszać razem ze szczypiorkiem i majonezem, doprawić do smaku

Jadło i czytadło
159. Sałatka ogórkowa na zimę 130

Sezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy

Jadło i czytadło
169. Mus z bobu 79

ugotowane i podane z masełkiem i bułką tartą... rewelacja, ale spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie! Na 1 porcje: 3 garści bobu 1 cebula 2  łyżeczki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka masła liście kolendry 1/2 pomidora sól, pieprz Bób gotujemy ok 5-6 minut, studzimy i obieramy ze skórki

Jadło i czytadło
162. Pieczarki 4 sery 119

pieczarki i wszystkie potrawy z ich udziałem. 50 g żółtego sera 50 g cameberta 50 g niebieskiego sera  4 łyżki startego parmezanu duże pieczarki ok 10 sztuk 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Nóżki pieczarek obciąć, a za pomocą łyżki trochę wydrążyć w środku kapelusze pieczarek. Nóżki i wydrążone środki pokroić na drobno i razem z poszatkowaną cebulką

Jadło i czytadło
Pasta z makreli 132

Pasta z makreli   Nasza pasta, idealnie kremowa. Składniki : 1 duża makrela sól oraz pieprz   5-6 jajek      5-6 ogórków kiszonych 2 średniej wielkości cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu    Przygotowanie:     Makrele obieramy starając się wybrać wszystkie ości. Jajka ugotowane i ostudzone obieramy i kroimy do naszej makreli na mniejsze kawałki

Sprawdzone przepisy kulinarne
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 161

żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo

Wypisz Wymaluj
Tatar. Befsztyk tatarski wołowy z cebulką, ogórkiem i papryczką chili. 138

pieprz, papryka mielona - 2 żółtka Wykonanie. Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy z oliwek, kilkoma kroplami sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dość długo widelcem do połączenia smaków. Cebulę, ogórki i papryczke kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Po tym czasie mięso formujemy przy pomocy widelca w szersze

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania