bułki - 33926 przepisów (strona:181/2262)

Kajzerki orkiszowe 213

powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z woda pół na pół. Składniki na 12 bułek: 420 g mąki orkiszowej jasnej(...)kawałków, najlepiej odważając po około 55 g na bułeczkę. Uformuj kajzerki z placuszka (instrukcja  tutaj ) lub z wałeczka (instukcja  stąd ) lub zrób  bruzdy stemplem "wiatraczkiem". Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posyp makiem. Piecz w 200C 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki maślane. 208

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży,  1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki

chleba naszego
Kajzerki 349

miejscu do fermentacji na ok.1,5-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych części. Jeśli chcemy mieć bułki jednakowej wielkości najlepiej ciasto ważyć na wadze (brałem po ok.85 g ciasta na bułkę).  Z każdego kawałka ciasta uformować wałek długości ok. 40-45 cm.  Uformować kajzerki wiążąc(...)ciasta okrągłe bułeczki i naciąć specjalną foremką lub ostrym nożem lub żyletką. Zostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, w tym czasie bułki powinny trochę podrosnąć. W czasie kiedy bułki wyrastają nagrzać piekarnik do temp. 220-230oC.  Przed samym pieczeniem dobrze jest wstawić do piekarnika metalowy garnuszek lub naczynie żaroodporne z wrzącą

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki do burgerów 164

Dzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży(...)łyżki cukru 300 ml letniego mleka 50 g masła 1 jajko (temp. pokojowa) żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania bułek sezam 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Masło roztopić, ostudzić, tez ma być letnie. 2. Robimy rozczyn: Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, chwilkę mieszamy i zrobią się płynne. Dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, zostawiamy

kruche babeczki
Bułki pszenno-owsiane 155

Kolejny przepis na bułki, które mi się uwidziały w głowie i musiałem zrealizować ten pomysł żeby zobaczyć czy jest wart czegokolwiek. Bo wiecie, często mam tak, że siedzę sobie, robię coś zupełnie niezwiązanego z gotowaniem i nagle takie bombardowanie myśli w głowie: a co by było, gdybym zmieszał to z tym, potem dodał tego i może jeszcze odrobinę tamtego(...)albo od razu rzucam wszystko i lecę wypróbować pomysł, albo - jeżeli od razu nie mogę - to zapisuję i w najbliższym możliwym czasie sprawdzam. Tak też właśnie było z tymi bułkami pszenno-owsianymi. Siedzę sobie grzecznie w pracy, robię co mam robić i nagle takie gło s y zaczynam słyszeć: "Ej, Paweł, a może by ś tak zmieszał mąkę pszenną

Marder&Marder Manufacture
Bułki grahamki 194

Składniki na 6 bułek: 225 g mąki pszennej graham typ 1850 85 g mąki jasnej pszennej  100 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 łyżeczka melasy 1 łyżeczka cukru lub miodu 0,5 łyżeczki soli 15 g oleju  4 g suchych drożdży  mleko do posmarowania bułek Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić mikserem(...)ciepłym miejscu na ok. 2 godziny,. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto  podzielić na 6 równych części (ok. 88 g każda) i uformować je w okrągłe bułeczki. Bułki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryć folią aby nie wysychały. Zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-60 minut (powinny wyraźnie urosnąć).  W międzyczasie nagrzać piekarnik

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety mięsne z dodatkiem żurawiny 219

inna odmiana mielonego , a jaka pyszna..  50 dkg mięsa mielonego  1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki śmietany kwaśnej 1-2 łyżki suszonej żurawiny Helio 1 czerstwa bułka bulion do namoczenia bułki sól, pieprz, wegeta, majeranek Bułkę namoczyć w bulionie, następnie odcisnąć. Żurawinę namoczyć, osączyć i pokroić.Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i żurawiny, odciśniętą bułkę , jaja

Moje domowe kucharzenie
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 192

listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę(...)łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej lub powideł śliwkowych. Ostudzić. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować   uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle obtaczać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne bułeczki makowe 204

szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki skórki z cytryny  1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek  1 białko  4 łyżki czubate łyżki cukru pudru  2 krople soku z cytryny  Wykonanie lukru  Białka(...)godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana mąką , postępujemy tak aż wypełnimy całą tortownicę , kiedy mamy tortownicę

Mój Smak
Śniadanie inaczej – jajko zapiekane w bułce 328

Składniki: 2 bułki pszenne 4 jajka 12 plasterków salami 2 pomidorki koktajlowe parmezan sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Bułki przekrajamy na pół, każdą połówkę delikatnie wydrążamy. Dno każdej bułki wykładamy 3 plasterkami salami, na to wylewamy jajko, układamy po połówce pomidorka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią oraz starym parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Kategoria(...)żarło powszednie Tagged: bułka , jajka , parmezan , pomidory , salami , zapiekane

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kotlety selerowo-kalafiorowe oraz "Jesienna miłość" i "Magnolia" 191

centymetrowej warstwie śniegu dziś wieczorem. A u mnie na talerzu jesień w pełnej krasie. Proponuję bardzo aromatyczne i pyszne kotleciki warzywne. Składniki : pół kalafiora średni seler jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na duże róże. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą, by je przykryła. Gotować w osolonej wodzie(...)miękkości. Po ugotowaniu dobrze je odparować i odstawić do ostudzenia. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą pulpę. Do warzywnej pulpy dodać jajko i tyle bułki tartej, by dało się masę uformować w kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzyk wysypać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać w bułce tartej i smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 294

również oczy! Są świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek, kolację albo imprezową przekąskę – idealne na każdą porę! Koniecznie spróbujcie – mam nadzieję , że #Ambition też będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: BUŁKI: * mąka – 160 g * letnia woda – 50 ml * mleko – 40 ml * świeże drożdże – 10 g * małe jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * oliwa(...)burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KOTLETY: Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło

Ostra na Słodko
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 196

listopadowej piekarni Amber przyszła kolej na bułki, które wybrała i przetestowała dla nas Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Są one inspiracją ze strony King Arthur Flour ( klik! ). Oryginalnie bułki miały być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami(...)wyrośnięcia.  Nastawić piekarnik na 180°C.  Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 272

listopadowej piekarni u Amber zapachniało bułkami z marchewką. Przepis wybrała dla nas  Kasia autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Staram się nie nie robić zmian w przepisie ale tym razem zrobiłam to przeliczając składniki na gramy. Dodatkowo zamiast gotowanej marchewki dodałam marchew surową startą na tarce a do zaczynu drożdżowego dodałam zamiast mąki pełnoziarnistej, mąkę jasną. Jakoś nie pasuje(...)mąka pełnoziarnista w połączeniu z drożdżami. Oryginalny przepis jest na blogu Kuchennymi drzwiami, więc wybór należy do Was. Bułki bardzo smaczne więc jak najbardziej je polecam! Dziękuję Kasi za przepis i oczywiście wszystkim tym domowym piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych

Leśny Zakątek
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 226

idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle lat pieczenia zawsze ocenia moje(...)punktów 10. Twierdzi, że zawsze może być lepiej :) Tym razem dostałam 10! Bardzo polecam, świetne również dla dzieciaków do szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci

Leśny Zakątek