bułki - 33426 przepisów (strona:172/2229)

Pieczone kotlety schabowe 88

zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy(...)początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować mąki do szafki, tylko trzymać pod ręką ), w kolejnej miseczce rozmącić jajka z mlekiem, do kolejnej miseczki , wsypać bułkę tartą (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować bułki do szafki, tylko trzymać pod ręką ). Każdego kotleta dokładnie „wytarzać” w mące, następnie zanurzyć

moj przepis na
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 97

piekarnika :-). Składniki na 10 kotletów: 500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem(...)piekarnika położyć naczynie żaroodporne z 1 litrem wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zesmażyć na złoto na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, cebulę, dokładnie wymieszać, tak z 5 minut intensywnego ugniatania. Mięso podzielić na 10 części. Każdą część uformować w kulkę, następnie delikatnie ją spłaszyć, obtaczać w bułce tartej, układać na blaszce

moj przepis na
Bułeczki z patelni 124

Bułeczki orkiszowe z patelni Na Sklerozę     Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa?      Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka(...)wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka. Tak przygotowane bułki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy patelnię.       Po rozgrzaniu patelni (na sucho) wkładamy kilka bułek (zachowując odstępy), przykrywamy i pieczemy na wolnym

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżowe "wulkany" 90

Słyszeliście już o takich bułkach? Pojęcia nie mam czy takowe gdzieś już istnieją, ale moje w trakcie pieczenia zachowywały się właśnie jak takie małe wulkany z gorącą lawą więc nie sposób nazwać ich inaczej. Jeśli mam być szczera, to zamysł na nie był nieco inny. Zresztą kto obserwuje mnie na Instagramie ten wie, że bułki te, to tak naprawdę nieudane(...)mogło, że będzie pięknie, ale rzeczywistość zweryfikowała i ostudziła moje ambicje dość znacznie i ... szybko ;) Wystarczyło jakieś 8 minut w piekarniku by moim oczom ukazały się nie donaty, a bułki i to z wyciekającą lawą (czyt. dżemem) niemal z każdej jednej. Wyglądało to całkiem fajnie (niektórzy nawet pokusili się o bardziej anatomiczne nazwy jak cycek z wystającym sutkiem, co mnie

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki mleczne / Milk Rolls 85

Drożdżowe bułeczki mleczne  Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki . Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie(...)możecie uformować je tradycyjnie i upiec okrągłe bułki. Ciasto jest tak plastyczne, że tak naprawdę możecie je uformować dowolnie. Takie maślane bułeczki mleczne fantastycznie smakują ze słodkimi dodatkami, na przykład domowym dżemem, konfiturą, czekośliwką lub kremem czekoladowym. Same nie są słodkie, dlatego pasują też do nich wytrawne dodatki, na przykład szynka, ser czy warzywa. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich

Lekcje w kuchni
Maczanka krakowska 106

połączeniu z domowym sosem barbecue, karmelizowaną cebulą oraz ogórkami kiszonymi z Charsznicy w pełni pozwoliła doświadczyć fenomenu tego dania. Udostępnij Maczanka krakowska – składniki 1 kg karkówki 6 bułek 3 duże cebule 1 łyżka trzcinowego cukru kilka ogórków kiszonych 1 mała ostra papryka sos barbecue Marynata do mięsa: 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki chrzanu(...)dusić na małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec wmieszać łyżkę cukru trzcinowego. Gdy mięso będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika, a do środka włożyć przekrojone na pół bułki. Podpiekać je, aż będą ciepłe. W tym czasie ogórki oraz ostrą paprykę pokroić w plasterki. Wolno pieczoną karkówkę poszarpać przy pomocy dwóch widelców. Aby przygotować maczankę krakowską, ciepłe bułki wyjąć

niecodziennikpary
Czosndog czyli hot dog po polsku 96

serwisie internetowym. Przepisy na czosndogi szybko zdobyły popularność i stały się hitem w sieci. Czym różni się czosndog od popularnego hot doga? Czosndogi wyróżnia przede wszystkim pieczywo. Klasyczną podłużną bułkę z powodzeniem zastąpiła bagietka czosnkowa. Dzięki temu „hot dog” jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Poza tym bułkę wraz z parówką lub parówkami oraz sporą ilością sera zapieka się(...)dużą bagietką, w którą zmieszczą się co najmniej 2 parówki, radzimy ją po upieczeniu i nałożeniu dodatków pokroić. Najlepiej zrobić to po skośnych nacięciach, jakie są w gotowej bułce. Dzięki temu łatwiej będzie nad całym czosndogiem zapanować Przepis na czosndogi wyróżnia: szybkie przygotowanie proste i łatwo dostępne składniki uniwersalność dania dowolny zestaw dodatków Czosndog, czyli hot dog po polsku Składniki

Kuchnia Na Wypasie
Bułki rustykalne J. Hamelmana 100

Podobno recepturę na te bułki opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa. Po wstępnej fermentacji ciasto nie jest formowane, dlatego przypomina ciasto na ciabatę.   Sposób przygotowania ciasta powoduje, że bułki długo (kilka dni) zachowują świeżość. Każda z bułek ma inny kształt.  Urok tych bułeczek tkwi w tym, że każda z nich ma inny kształt(...)środku) i zaparowujemy go.  Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenosimy na blaszkę znajdującą się w piekarniku i pieczemy około 15 min (piekłam 17 minut).  Po upieczeniu studzimy na kratce. Bułki wypiekali autorzy blogów: Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Moja Akademia Smaku Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Tajemnice smaku Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki do hamburgerów z dodatkiem starego ciasta 124

Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2"  Składniki na 6 bułek po 70 g ciasta: 214 g mąka pszenna typ 00, W 280, P/L 0,55 56 g mleko 56 g woda 5 g cukier  7 g słód aktywny 7 g drożdże 10 g masło 10 g oliwa lub olej 4 g sól(...)Idealna temperatura końcowa ciasta powinna wynosić 25°C.  Ciasto zostawić do fermentacji na 20 minut. Następnie podzielić na porcje po 70 g ciasta. Po następnych 20 minutach uformować bułki, odstawić na 10 minut, następnie spłaszczyć i umieścić na około 60 minut w temperaturze 26/28°C do wyrośnięcia. Przed pieczeniem powierzchnię bułek zwilżyć roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety rybne mielone. Idealne na obiad, ale bardzo dobrze smakują też na zimno. PRZEPIS 109

tylko. Bardzo dobrze smakują też na zimno. Przepis na kotlety mielone rybne Składniki: 400 gramów filetów z białej ryby morskiej, 1 duża cebula, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej plus bułka do obtoczenia, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kotlety mielone rybne? Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju. Jeśli używasz rybę mrożoną, po rozmrożeniu dokładnie ją osusz. Następnie(...)rybę zmiel, rozdrobnij blenderem lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj zrumienioną cebulę, wbij jajka, wsyp bułkę, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Formuj płaskie kotleciki, które obtocz w bułce, następnie smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: kotleciki podaliśmy z gotowanymi ziemniakami i prostą sałatką z ogórków kiszonych – przepis znajdziecie na dole wpisu. Prosta sałatka

Kulinarna Polska
Bułki grahamki 97

czas 😉 Dodatkowym plusem samodzielnie przygotowanego pieczywa jest to, że w pełni znamy jego skład - co jest ważne dla osób cierpiących na niektóre choroby dietozależne. Ja przygotowałam tym razem bułki grahamki, które są dobrą propozycją dla osób np. z cukrzycą czy insulinoopornością. Bułki grahamki - przepis na 9 sztuk Do przygotowania bułek będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, łyżeczkę soli, 30g świeżych(...)Gotowe ciasto przykryj ściereczką i dostaw na godzinę. 4. Po godzinie uformuj bułeczki, połóż je na desce, znowu przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut

Z notatnika dietetyka
ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK 105

płaska łyżeczka przyprawa Tandoori Masala 1 łyżka lekko ciepłe mleko 150-160 ml majonez 1 łyżka + 1 żółtko olej 45 ml 5 krótszych parówek Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek. Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże. Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez. Jak drożdże(...)wysokości ciasta. Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę. Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki. Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek. Bułki pieczemy

Smaczne moje
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 127

Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą.    Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy   Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać(...)góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.   Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki. Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc

Smaczne moje
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 99

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na coś słodkiego. Zawsze można zrobić i jedno i drugie. Albo po prostu można zrobić słodkie bułki. I tak właśnie powstały te słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną. Chwilę pomyślałem i opracowałem naprawdę dobry(...)przepis. Co ciekawe, słodki smak doskonale łączy się nie tylko z innymi słodkimi rzeczami, ale też z mięsem. Więc bez najmniejszego problemu można te bułki jeść np. z wędliną. Połączenie smaków naprawdę do siebie pasuje. Spróbujcie, nie będziecie żałować. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 912

Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia. Jaj zrobić karminadle? Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem(...)mięsa, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Karbinadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Rada: karminadle tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich kapusta na gęsto albo

Kulinarna Polska