bułki - 33426 przepisów (strona:169/2229)

Kotlety mielone z serem 172

Kotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Pasztet z królika babka 178

Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć(...)dodać razem z przyprawami i cebulą do mięsa, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z mięsem mielonym 296

zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta,sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej  i pieprzu kolorowego. Przygotowanie(...)Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą bułkę. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy

Aga w kuchni
Kotlety mielone Idealne! 214

farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem w większą kostkę, bo taka mi bardziej smakuje. Bułkę zamaczamy .Obydwa(...)farszy mieszamy dodajemy sól, pieprz, zamoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 6 minut

Kuchnia Łukasza
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 139

Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony(...)Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie bardziej

ladykitchen
Domowy hamburger 168

prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i smaku  :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie bułek ! Domowy hamburger Składniki: 30 dag kg łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie(...)Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię olejem i smażymy hamburgery z obu stron do lekkiego zrumienienia. Bułki kroimy na pół i kładziemy na patelni, czekamy aż się też lekko przyrumienią. Na połówkę bułki kładziemy plaster żółtego sera, hamburgera, nakładamy majonez, muszatrdę i ketchup, dalej dajemy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z bułką tartą 178

Ostatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie(...)może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem . Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co zdecydowanie poprawia jej smak. Klasyczna wersja podania fasolki: Fasolka szparagowa z bułką tartą jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu. Składniki na 2 porcje: 500 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka – sól 1/2 łyżeczki – cukier 2 łyżki – bułka tarta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podłużne bułki pszenne 208

Wypiekanie na śniadanie  i pyszne bułki  ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem..to, że takich smacznych bułek dawno nie jadłam..polecam.. 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 [ dałam zwykłą 650] 250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki(...)się automatem do chleba] .Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Przez ten czas

Moje domowe kucharzenie
Jajko na sniadanie... 147

Przystepujac do akcji na prosta potrawe z jajek, "Jajka po prostu" , zaproponowana przez Olecruz, nie musialam dlugo szukac pomyslu. Natychmiast pomyslalam sobie o przepysznej zapiekance z bulki i jajka. Gdy pierwszy raz robilam to danie, a bylo to ladnych pare at temu, nie odnioslam niestety sukcesu. Czekajac az zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow(...)Metoda prob i bledow udalo mi sie zrobic idealnie zapieczone jajko bez spalenia bulki. Dzieki uzyciu masla, bulka nie przypala sie, a do tego staje sie bardzo maslana, chrupiaca, idealna w polaczeniu z rozlewajacym sie zoltkiem i swiezym szczypiorkiem. To wrecz wymarzona propozycja na niedzielne sniadanie. Jajko w grzance skladniki dla 2 osob: 2 bulki 2 jajka 2 plastry szynki

Przysmaki Karolki
Zapiekane bułeczki 203

Składniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną)  część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku.Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, na którym układamy bułki. Pieczemy aż do ścięcia jajka.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Domowe pieczywo w 30 minut 29

Domowe pieczywo w 30 minut . W Niemczech tzw. Eckbrötchen. Można je kupić w każdym sklepie. ja robię takie pieczywo z serka, mąki orkiszowej i siemienia z ziarnami. Bułki w kształcie trójkąta to coś pysznego, zwłaszcza, że ​​są bardzo zdrowe szczególnie dla tych co liczą kalorie bo dla nich deficyt kaloryczny jest ważny, a bez pieczywa umrą z głodu. Bułeczki wychodzą(...)rewelacyjne, mają lekko orzechowy smak i przede wszystkim po zjedzeniu 1 bułki szybko człowiek czuje się syty, najedzony Gdy skończy się u nas pieczywo to nie ma tragedii, zawsze mogę upiec domowe pieczywo w 30 minut, czy to będą błyskawiczne bułeczki orkiszowe z siemieniem , czy inne przepisy na wszelakie domowe pieczywo *kajzerki, wrocławskie, rogale z makiem, bajgle, bagietki, chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odświeżanie pieczywa w air fryer 42

Odświeżanie pieczywa w air fryer Znacie ten prosty sposób na odświeżanie wczorajszego pieczywa jak odpieczenie zwilżonych bułek ponownie w piekarniku? Ta metoda daje świetne efekty, postanowiłam więc wykorzystać w tym celu frytownicę beztłuszczową. Powiem wam, że świetnie się sprawdza kiedy macie do upieczenia kilka bułek i nie opłaca się odpalać piekarnika. Jak odświeżyć pieczywo w air fryer? Bułki polej(...)blaszce air fryer. Opiekaj w 200 stopniach kilka minut (2-3) aż pieczywo będzie miękkie i wyschnie. Wszystko zależy tu od wielkości pieczywa – chleby będziemy odpiekać dłużej niż bułki oraz od tego czy chcemy by skórka była miękka czy chrupiąca. Artykuł Odświeżanie pieczywa w air fryer pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Kolorowe grzanki z jajkiem – pyszny pomysł na kolację 34

szybko znikną. Do grzanek można dodać również jakąś wędlinę, jeśli tylko macie ochotę, ja tym razem wolałam wersję wegetariańską.   Składniki na kolorowe grzanki z jajkiem (około 2 porcje): bułka wrocławska lub bagietka pomidor garść rukoli 5-6 dużych pieczarek + łyżeczka oleju garść oliwek zielonych 3 jajka rozmiar L 150 g sera żółtego 2 łyżki masła duży ząbek czosnku sól(...)grube plastry i podsmaż na złoty kolor i rozgrzanym oleju. Pomidora umyj, przekrój na pół i pokrój w plastry, oliwki również pokrój w plastry, ser żółty zetrzyj na tarce. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki grubości około 4 cm. Każdą kromkę posmaruj cieniutką warstwą masła, następnie ułóż na nich plastry jajka, pomidora, oliwek i pieczarek. Na wierzchu ułóż starty

e-PrzepisyKulinarne
Knedle ze śliwkami i cynamonem 45

Knedle ze śliwkami to tradycyjne polskie danie , które składa się z gotowanych klusek z ciasta ziemniaczanego, wypełnionych śliwkami. Knedle są podawane na ciepło, polane masłem i posypane bułką tartą lub cukrem. Knedle ze śliwkami są popularne w sezonie letnim i jesieni, kiedy śliwki są słodkie i soczyste. Knedle ze śliwkami to smaczny i pożywny deser, który można również jeść jako(...)wydrylowaniu)* 1 łyżeczka 1 cynamonu cejlońskiego 3 łyżeczki 3 cukru pudru 200 g 200 śmietany 18% 1 łyżka 1 cukru waniliowego 6 łyżek 6 masła 6 łyżek 6 bułki tartej 1 szczypta 1 soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i zgnieć na jednolitą masę. Śliwki dokładnie umyj, nakrój i usuń

ProstePesto.pl
Pasztet z soczewicy 34

czerwonej soczewicy 3 marchewki – 250 g ¼ selera – 60 g 1 duża cebula – 120 g 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka curry 5 łyżek oleju Do ugotowania soczewicy: 3 szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml) oraz większa szczypta(...)minut. Dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. W misce wymieszaj ugotowaną, przestudzoną i odciśniętą soczewicę, dodaj: trzy całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżkę bułki tartej dopraw solą, pieprzem, curry, lubczykiem, ostrą i słodką papryką, większą szczyptą gałki muszkatołowej. Masę dokładnie wymieszaj. Porada. Do masy możesz dodać większą szczyptę mielonej kolendry. Zrezygnuj wtedy z dodatku

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania