zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.Bułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody,3 łyżki masła,pół łyżeczki soli,łyżka cukru.Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem(...)stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 250 ml. ;)1 średnia świeża papryka,1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku,5 większych ząbków czosnku,1 mała cebula,mały pęczek natki pietruszki,2 jajka,2 łyżki bułki tartej,bułka tarta do opanierowania,sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno(...)zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać.Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki
Codzienna kuchnia niecodziennaŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie(...)skoro przygotowanie pieczywa nie jest skomplikowane i aż tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się wydawać, to czemu nie zafundować sobie takiego luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca?Składniki:50-60 dkg mąki tortowej,3 dkg drożdży,niepełna szklanka ciepłego mleka,łyżka cukru, łyżeczka soli,1 jajko,około 1/4 kostki miękkiego masła
Codzienna kuchnia niecodziennadała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki(...)razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować
Codzienna kuchnia niecodziennaBoże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa(...)gwarantuję Wam, że zwinięte jest tak, że nawet odrobina masła nie wypłynie podczas smażenia:)Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy widelcem. Roladkę zanurzamy w jajku, a następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą, dłońmi "przyklepując" delikatnie panierkę. Jeśli ktoś lubi grubsze panierki wtedy można zastosować sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet
Codzienna kuchnia niecodziennaopieńki, ale mogą być każde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko -pieprz Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy(...)jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut
Maminek kulinarnyodsączeniu pozostało ok. 0,5 kg ryby. Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych. Do tego potrzebujemy: -2 cebule -2 czerstwe bułki -1 jajko -bułkę tartą -pieprz ziołowy -warzywko -olej Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju. Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów. Rybę(...)namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku. Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formować kotlety. Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, kilka razy obracając. W zasadzie kotlety
Maminek kulinarnyWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2 czerstwe bułki -2 cebule -1 marchew -kilka ząbków czosnku -bułka tarta -kilka suszonych grzybów -seler -por -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -listek laurowy -przyprawa Barbecue -sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie(...)ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę
Maminek kulinarnymielonego mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula oliwa z oliwek szczypta kminku 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli pęczek szczypiorku sól pieprz biały 4 bułki do hamburgerów sałata Salsa z awokado 1 awokado 150 g korniszonów 1 cebula dymka 1 papryczka chilli ząbek czosnku 1 pomidor sok z 1/2 limonki szczypta kminku sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy(...)plastry o grubości 1/2 cm. Plastry polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Natłuszczamy patelnię grillową. Cebulę grillujemy z obu stron. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekrojone bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Salsa z awokado
Smakowity Blog Kulinarnyzewnątrz.O deliktanymi i miękkim wnętrzu.Z dodatkiem podsmażonej cebuli.Pycha!Składniki:200 g kaszy jęczmiennej;1 duże jajo;1 średnia cebula;2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli;4 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Bułka tarta do panierki;Olej do smażenia kotletów.Sposób przygotowania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka
Gospodyni Miejskamasy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze
Gospodyni Miejskaprzygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę - bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było jeszcze troszkę(...)super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania)- drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)- sól i pieprz do smaku- olej kokosowy do smażeniaDo panierowania:- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym- jajka (u mnie 2)- 1 łyżeczka oleju (lepiej utrzymuje się panierka, nie odpada po usmażeniu)- mąka kukurydziana (lub dowolna inna)Na głębokim talerzu
Smaczne Zdroweinnej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić(...)sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby mięso
Kulinarne przygody Gatitykukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy(...)całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. 6. Z marchewki wyciskamy sok (zrobiłam to normalnie biorąc bo garstce i zaciskając w pięści nad zlewem ;)) i dodajemy ją do kukurydzy (dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę, rozrywamy i dodajemy
Malowane smakiemlubimy wszyscy i na zimno i na ciepło. Banalne, ale jakże smaczne danie :)) Składniki: 7 jajek ugotowanych 1 jajko surowe koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem(...)będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie
Walijskie Pichcenie