bułki - 33926 przepisów (strona:162/2262)

Kotlety mielone z serem żółtym. 217

powinny spróbować ich połączenia. Ja dziś wypróbowałam i będę do nich powracać. Składniki: (na 5 kotletów) 350g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, kilka łyżek mleka, ser żółty - ja użyłam sera w kształcie krążków 5szt.x20g. Przygotowanie: Przygotować ser żółty - nie musi być taki jakiego ja użyłam, może być inny pokrojony w kostki(...)Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, bułką tartą ( bułki tartej wsypać ok.2 czubatych łyżek - polać po tej bułce mlekiem by zmiękła). Mięso podzielić na 5 części. Do każdej części włożyć kawałek sera żółtego, tak by nigdzie nie wystawał i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, kilka minut z każdej strony

W kuchni u Moniki
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 238

zielonej słodkiej papryki 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory garść liści rukoli 6 gałązek natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól(...)minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń rybę w folię aluminiową, aby pozostała ciepła, gdy będziesz szykować resztę składników kanapki. Bułki lub kawałki bagietki przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku lub na patelni grillowej.  Weź jedną połówkę bułki i umieść na niej plastry pomidora oraz cebuli

Chilli Czosnek i Oliwa
pasztet domowy 200

rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni(...)smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę

Miód i pieprz
Sznycle drobiowe 149

Bardzo lubię tę wersje podania mięsa drobiowego. Polecam Składniki: 40 dag filetów drobiowych, 1 czerstwa bułka, ½ szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko jaja, 5 dag śmietany, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso zmielić, dodać bułkę, żółtko, śmietanę, 3 dag masła i przyprawy(...)smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować sznycelki, obtaczać w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 200

drobną kostkę, wrzuciłam do dużego rondla i podsmażyłam na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Był mięciutki i rumiany z każdej strony. Wyjęłam go z rondla do osobnej miski. Suchą bułkę zmieliłam nie bardzo drobno, na duże okruszki, ręcznym blenderem. Do bułki wcisnęłam cztery ząbki czosnku i dobrze wymieszałam, tak żeby przeciśnięty czosnek się porozdzielał na mniejsze drobiny. Sardynki odsączyłam(...)oliwy, pozbawiłam je kręgosłupów. Cała oliwa z puszki wylądowała w rondlu – zrumieniłam na niej zmieloną bułkę razem z czosnkiem. Zdjęłam z rondelka do osobnej miseczki – zostaje jako chrupiąca posypka, nie mieszamy jej z sosem. Woda na makaron zaczęła wrzeć, szybko sparzyłam we wrzątku pomidora i obrałam go ze skóry. W garnku z wodą wylądował makaron w porcji dla dwóch osób

Karo in the Kitchen
Pasztet domowy 148

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso(...)smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę

Miód i pieprz
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 206

boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych(...)dużego garnka, zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać

Pociąg Do Kuchni
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 215

który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany(...)bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce 4 bułki 1 duży pomidor

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowe bułeczki 142

Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa. W weekendowe dni zawsze jest więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego na śniadanko. Bułeczki zapiekane z pomidorami  to strzał w dziesiątkę. Składniki: 4 bułki kajzerki 2 średnie pomidory 5 łyżek mleka 2 łyżki masła 1 cebula sól pieprz bazylia Wykonanie: Z bułek skroić górę i wyjąć miąższ, który zalać mlekiem i odstawić. Wydrążone bułki posmarować(...)środku masłem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki. Smażyć chwilę mieszając,  po czym dodać bułkę i mleko w którym się moczyła i chwilę smażyć aż powstanie jednolita masa. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Masa musi być pikantna. Nadziać masą bułki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec

O kuchni z uczuciem
Klopsiki z marchewką i groszkiem 287

SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół. Wyjąć(...)czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć. Gdyby mięso było zbyt miękkie i nie lepiło sie, należy podsypać troche bułki tartej. W międzyczasie, w szerokim garnku lub na głębokiej patelni podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać

zielonacukinka
Kotlety mielone z indyka 156

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości  cebula (drobno posiekana) 1 jajko 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć) 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Świeża natka pietruszki  i koperek (wedle uznania ) Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawą(...)mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić  na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii

The Sweet Damsel
Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) 375

przygotowaniu, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli wśród domowników. Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól  (lub ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej(...)jajka + odrobina mleka olej do smażenia Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc kształt "medalionu" (kotleciki zmniejszą się podczas smażenia).  Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy

Słodka Strona
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 168

sobie, zapoznaliśmy się nawzajem i podzieliliśmy na 4 grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając ze wskazówek prowadzącego, ochoczo zabraliśmy się(...)siak, co by nie mówić, organizator i sponsorzy zapewnili fajne składniki, było w czym wybierać i przebierać. Jednak okazało się, że to nie jedyny problem. Na pierwszy rzut poszły bułki orkiszowe, z mąki orkiszowej jasnej i mąki graham. Okazało się, że ani jednej ani drugiej nie ma. Nie wiadomo dlaczego. Pewnie po prostu organizator nie bardzo wiedział, co ma kupić

Marder&Marder Manufacture
Czeska klasyka - wyprażany syr 273

smażony w głębokim tłuszczu, podany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek(...)wybiłem jajko i dodałem do niego 2 łyżki mleka, a następnie wymieszałem dokładnie za pomocą widelca. Na drugi talerz wysypałem około 3 łyżek mąki pszennej, a na trzeci talerz bułkę tartą. Kawałki sera najpierw obtoczyłem w mące, tak aby leciutko się nią pokryły, następnie zanurzyłem w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane w bułce tartej plastry sera ponownie moczyłem

Wyprawy kulinarne
Kotlety z ryby dla niejadków. 249

filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa do ryb szczypta pieprzu cytrynowego (lub zwykłego), ewentualnie trochę skórki otartej z cytryny sól 1 jajko(...)bułka tarta olej do smażenia      Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy

Rozpustne gotowanie