bułki - 33926 przepisów (strona:155/2262)

Ziemniaczane krokieciki z karpia 235

ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha bułka 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej(...)olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do karpia pasuje również natka pietruszki (nie dodałam jej ze względu na dziecko, które za nią nie przepada), więc można ją również dodać. Wyrabiamy gładką masę

Trzeci talerz
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 199

możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną(...)mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek

Pysznosci Babci Basi
Bułki zapiekane z jajkiem 197

Zauważyłam, że ostatnio dość często na blogach kulinarnych pojawiają się przepisy na jajka zapiekane w bułce. U nas w domu śniadanie w takiej formie po raz pierwszy pojawiło się już jakiś czas temu i muszę przyznać, że mi posmakowało. Niby nic wyszukanego, a zawsze to jakaś inna, ciekawsza odsłona nudnych jajek i bułki.  Składniki: bułki (u mnie grahamki) ulubiona(...)wędlina ser żółty cebula, papryka, pieczarki, czy inne warzywo które przyjdzie nam do głowy jajko masło przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka   Ostrożnie odciąć górną część bułki i wydrążyć środek. Wnętrze bułki delikatnie posmarować masłem, wyłożyć je najpierw pociętą na mniejsze kawałki wędliną, startym serem oraz pozostałymi posiekanymi dodatkami warzywnymi. Na wierzch wbić delikatnie jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka

Simply Food
Ciabatty z figami i kozim serem 173

kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (białego) 1 łyżka(...)musztardy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki kroimy na pół. Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki. Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki) 20 min w temperaturze 180°C. Po wyjęciu

R'n'G Kitchen
Kotlety rybne mielone 188

pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać(...)małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak  mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron

Posadzone i zjedzone
Burger z ciecierzycy 227

majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć(...)zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat. Burger z ciecierzycy Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotlecików Potrzebujesz: 400g ugotowanej ciecierzycy lub niecałe 2 puszki 1 puszka kukurydzy 3 spore łyżki bułki tartej 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżka kuminu skórka

Blendman
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 357

niż dobre mięso i ulubiona surówka A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie? Składniki: (dla całej rodziny) 3 piersi z kurczaka 3 jajka M sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Ulubione dodatki: fasolka szparagowa z bułką tartą ziemniaczki Przygotowanie: Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa(...)misce mieszamy widelcem jajka z przyprawami (solą i pieprzem). Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Mięso maczamy dokładnie w jajku z przyprawami. Najlepiej odstawić tak przygotowane mięso na godzinę do lodówki. Po tym czasie (lub od razu jeśli nie możemy czekać) kotlety obtaczamy dokładnie z obu stron w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron

Słodkie okruszki
Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem 250

sztuk:    250 g mielonego mięsa wieprzowego    250 g ugotowanego wystudzonego ryżu    125 g ugotowanego brokułu    1 jajo    2 łyżki bułki tartej    sól    pieprz czarny    zioła dalmatyńskie    papryka ostra    olej do smażenia    bułka tarta do obtoczenia kotletów(...)miski  wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, masa musi odchodzić od ręki - jeśli jest zbyt mokra dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie

peggiwkuchni
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 222

idealnie współgrające ze sobą składniki połączyć w domowych burgerach. Na ruszt wrzuciłam także filet z kurczaka. Uzupełnieniem jest świeży szpinak i kwiaty nasturcji. Kropką nad "i" są wyśmienite, rumiane bułki, oczywiście domowej produkcji. Mają bardzo chrupiącą skórkę, są bardzo puszyste i mają mięciutki środek. Są wręcz idealne do burgerów, hot dogów i zapiekanek. Tego typu burgery dobrze smakują także(...)zimno, jako zwyczajna- niezwyczajna kanapka do pracy. Składniki na 4 średnie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego

Wrzosowa Polana
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 218

Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy panierowany w jajku i bułce?       Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 2 jajka bułka tara sól pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu)        Wykonanie: Schab umyłam(...)stron. Przełożyłam   na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki.     Przygotowałam panierkę: Do miseczki wbiłam jajka. Rozkłóciłam widelcem. Na talerz wysypałam bułkę tartą.   Kotlety wyjęłam z lodówki. Na rozgrzaną patelnię wlałam tyle oleju, żeby jego poziom sięgał do połowy smażonych kotletów.   Kotlety panierowałam najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Trzeba

Kuchnia u Krysi
Knedle z morelami i "Tylko ciebie chcę" 201

Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane i rozgniecione ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko Dodatki bułka tarta masło opcjonalnie: cukier Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Morele podzielić na połówki. Usunąć pestki. Opcjonalnie: morele posypać cukrem. Nastawić wodę na gotowanie knedli(...)posolić, ale nie trzeba, jeśli ziemniaki były wcześniej solone. Knedle zamieszać. Gotować. Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch gotować jeszcze ok. 3 minut. W czasie gotowania knedli przygotować bułkę tartą na maśle, czyli na patelni roztopić masło, a następnie wsypać bułkę. Wymieszać i podgrzewać, by bułka się zrumieniła, ale nie przypaliła. Odcedzone knedle podawać z bułką. Knedle z morelami robię

Weekendy w domu i ogrodzie
Drobiowe pulpeciki z ziołami i miodem 344

Pulpety nie muszą być nudne. Nie wierzysz? przekonaj się! Przygotuj: 500g. Mielonego mięsa drobiowego 1/2 suchej bułki lub ok. 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża pietruszka, szczypiorek i rozmaryn Jedna duża cebula Papryka w proszku Sól Pieprz   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną suchą(...)bułkę, kawałek ulubionego pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, parmezan, jedno jajko, posiekane zioła i drobno posiekaną, lub nawet zmiksowaną cebulę dodajemy do mięsa i bułki. Ziół im więcej, tym lepiej – dodają wyjątkowego charakteru pulpecikom. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Pulpeciki formujemy mokrymi dłońmi, dzięki czemu mięso nie będzie się

MarcinChef
Bułki zwykłe z przedziałkiem (orkiszowe) 200

Bułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane - bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże. A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat.  A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były już(...)chrupiące, ale równie smaczne. A żeby nie było tak całkiem zwyczajnie upiekłam buły z jasnej mąki orkiszowej 700. Polecam przepis do wypróbowania! Składniki na 9 bułek: 500 g mąki orkiszowej 700 125 ml mleka   125 ml wody 1 op. drożdży instant 1 pełna łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju olej do posmarowania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka miodowa z czereśniami 142

Sezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną.  Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy   Przygotowanie   Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem(...)puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę. Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem

R'n'G Kitchen
Wegańskie kotlety z cukinii 470

placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie.  Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów): 600 g cukinii (2 średnie cukinie) 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie(...)okach tarki, posól i odstaw na 15 minut.  Po tym czasie porządnie** odciśnij wodę z cukinii i przełóż do miski.  Do cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.  Smaż na średnim ogniu patelni do zarumienienia.  * Trzeba sprawdzać skład

wegujemy