ponieważ jeszcze co najmniej jedną mam w zanadrzu. Dziś proponuje klasyczne danie jednak trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka 2 łyżki posiekanego(...)koperku kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dosypujemy 1- 2 łyżki bułki tartej lub więcej jeśli jest taka potrzeba. Botwinę dokładnie myjemy, wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm 2 jajka bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości(...)około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka ) , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie dociskając bułkę do sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał
Ogrodnik w podróżymielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka - 1 cebula - 1 łyżeczka nasion – kolendra, kminek i gorczyca – uprażonych i roztartych w moździerzu - 2 – 3 łyżeczki suszonego czosnku(...)niedźwiedziego - 2 łyżki ostrej musztardy - sól morska - mąka krupczatka do panierowania - olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Dodatkowo: - foremka w kształcie obręczy Bułkę moczymy w mleku. Umyte i osuszone filety, pozbawione skóry mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do masy rybnej dodajemy sól, musztardę, przyprawy (uprażone na suchej patelni, potem roztarte w moździerzu – kolendra
mojewypiekiinietylkofajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć(...)mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej
Monia miesza i gotujeudało :). Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej Składniki ( na ok. 15 sztuk) : 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli czarnej 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia * 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki oleju + do smażenia 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz pęczek szczypiorku *Trzeba uważać i patrzeć na skład(...)bułki tartej, bo może być niewegańska. W Auchan jest dostępna wegańska bułka tarta. Przygotowanie: Kasze jaglaną przelej wrzątkiem, w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do gotującej się wody, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż kasza zaabsorbuje całą wodę. Po ostudzeniu
wegujemypapryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny posiłek, szczególnie jeśli zależy nam by kogoś nim oczarować. Składniki (na 2 porcje): 2 bułki 3-4 plastry żółtego sera pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy(...)obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą
Mango Papajacebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy czarny i biały sezam Dodatkowo: sałata roszponka kiełki(...)dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Bułki: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto
Smakowity Blog Kulinarnymarchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćSkładniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie(...)dobrze namoczone odcisnąć z wody tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny pasztet
W Mojej Kuchni Lubięmoją rodziną. Dzięki temu, że byliśmy w czwórkę udało nam się spróbować aż 4 różnych smaków burgerów. Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack(...)smaku. Niestety trzeba go było jeść go sztućcami, bo był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca
Kuchnia na wzgórzuwiększych problemów Składniki na około 10 kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='torebka ryżu basmanti puszka(...)soczewicy - 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Krok
Kuchnia BazyliiBułka z pieczarkami .Kto pamięta? Wreszcie ją zrobiłam ,a dawno temu w Polsce sprzedawałam takie bułki w moim mieście i zawsze po szkole ustawiała się za nimi kolejka .Dobre wspomnienia . Składniki : dla dwóch osób 400 g świeżych ,twardych ,jędrnych pieczarek 1 cebula sólo ,pieprz pół szklanki wody z 1 łyżką mąki Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Cebulkę obieramy(...)złoty kolor . Na oddzielnej pieczarki ,kiedy puszczą wodę czekamy,aż trochę odparuje i zalewamy wodą z mąką , mieszamy . Dodajemy cebulkę ,doprawiamy ,mieszamy aż sos zgęstnieje i odstawiamy. Dwie długie bułki lub kanapka przecięta na pół. Wyjmujemy miękki miąższ ze środka bułek i podpiekamy na grillu elektrycznym .Bułki muszą być chrupiące . Delikatnie napełniamy je farszem pieczarkowym
Ladylaura.skóry) – można użyć innej ryby 280 g gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 1 średnia gotowana marchewka 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej (można dać trochę mniej lub więcej) 1 płaska łyżeczka soli (można dać mniej) Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików olej do smażenia Wykonanie: Rybę wraz z ziemniakami, marchewką(...)żółtkiem blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy posiekany koperek, bułkę tartą oraz sól i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie bardzo mokra można dodać jeszcze trochę bułki (jednak nie więcej niż 1 łyżkę). Odrywamy kawałki masy i w zwilżonych dłoniach formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i delikatnie je spłaszczamy (na kształt medalionów). Obtaczamy w bułce tartej z każdej strony
MyCookBook.plugotowanego mięsa kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić(...)odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie. Cebulę zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy, włożyć drobno posiekane pieczarki, posolić, smażyć mieszając aż puszcza wodę, a następnie tak długo aż woda
Stare Garyopinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około(...)minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Trzeci talerz