bułki - 33426 przepisów (strona:155/2229)

Serowe paluszki 277

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm 2 jajka bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości(...)około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka ) , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie dociskając bułkę do sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał

Ogrodnik w podróży
Rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim 209

mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka - 1 cebula - 1 łyżeczka nasion – kolendra, kminek i gorczyca – uprażonych i roztartych w moździerzu - 2 – 3 łyżeczki suszonego czosnku(...)niedźwiedziego - 2 łyżki ostrej musztardy - sól morska - mąka krupczatka do panierowania - olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Dodatkowo: - foremka w kształcie obręczy Bułkę moczymy w mleku. Umyte i osuszone filety, pozbawione skóry mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do masy rybnej dodajemy sól, musztardę, przyprawy (uprażone na suchej patelni, potem roztarte w moździerzu – kolendra

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone z pokrzywą 148

fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć(...)mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej

Monia miesza i gotuje
Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej 165

udało :). Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej Składniki ( na ok. 15 sztuk) : 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli czarnej 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia * 1 łyżka płatków drożdżowych  2 łyżki oleju + do smażenia 1 łyżeczka czosnku  1 łyżeczka cukru sól, pieprz pęczek szczypiorku *Trzeba uważać i patrzeć na skład(...)bułki tartej, bo może być niewegańska. W Auchan jest dostępna wegańska bułka tarta.  Przygotowanie: Kasze jaglaną przelej wrzątkiem, w celu pozbycia się gorzkiego smaku.  Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do gotującej się wody, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż kasza zaabsorbuje całą wodę.  Po ostudzeniu

wegujemy
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 126

papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny posiłek, szczególnie jeśli zależy nam by kogoś nim oczarować. Składniki (na 2 porcje): 2 bułki 3-4 plastry żółtego sera pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy(...)obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą

Mango Papaja
Burgery ryżowe 125

cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy czarny i biały sezam Dodatkowo: sałata roszponka kiełki(...)dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Bułki:   Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w dwóch odsłonach 160

marchewka  +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana

Idę coś wszamać
pasztet drobiowo-cukiniowy... 138

Składniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie(...)dobrze namoczone odcisnąć z wody tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny pasztet

W Mojej Kuchni Lubię
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 140

moją rodziną. Dzięki temu, że byliśmy w czwórkę udało nam się spróbować aż 4 różnych smaków burgerów.  Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack(...)smaku. Niestety trzeba go było jeść go sztućcami, bo był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;)  Karolina wybrała :  MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca

Kuchnia na wzgórzu
Kotleciki ryżowe z soczewicą 184

większych problemów Składniki na około 10 kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='torebka ryżu basmanti puszka(...)soczewicy - 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Krok

Kuchnia Bazylii
Bułki z pieczarkami. 137

Bułka z pieczarkami .Kto pamięta? Wreszcie ją zrobiłam ,a dawno temu w Polsce sprzedawałam takie bułki w moim mieście i zawsze po szkole ustawiała się za nimi kolejka .Dobre wspomnienia . Składniki : dla dwóch osób 400 g świeżych ,twardych ,jędrnych pieczarek 1 cebula sólo ,pieprz pół szklanki wody z 1 łyżką mąki Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Cebulkę obieramy(...)złoty kolor . Na oddzielnej pieczarki ,kiedy puszczą wodę czekamy,aż trochę odparuje i zalewamy wodą z mąką , mieszamy . Dodajemy cebulkę ,doprawiamy ,mieszamy aż sos zgęstnieje i odstawiamy. Dwie długie bułki lub kanapka przecięta na pół. Wyjmujemy miękki miąższ ze środka bułek i podpiekamy na grillu elektrycznym .Bułki muszą być chrupiące . Delikatnie napełniamy je farszem pieczarkowym

Ladylaura.
Kotleciki rybne 129

skóry) – można użyć innej ryby 280 g gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 1 średnia gotowana marchewka 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej (można dać trochę mniej lub więcej) 1 płaska łyżeczka soli (można dać mniej) Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików olej do smażenia Wykonanie: Rybę wraz z ziemniakami, marchewką(...)żółtkiem blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy posiekany koperek, bułkę tartą oraz sól i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie bardzo mokra można dodać jeszcze trochę bułki (jednak nie więcej niż 1 łyżkę). Odrywamy kawałki masy i w zwilżonych dłoniach formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i delikatnie je spłaszczamy (na kształt medalionów). Obtaczamy w bułce tartej z każdej strony

MyCookBook.pl
Pasztet z kurczaka i pieczarek 197

ugotowanego mięsa kurczaka  250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić(...)odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie. Cebulę zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy, włożyć drobno posiekane pieczarki, posolić, smażyć mieszając aż puszcza wodę, a następnie tak długo aż woda

Stare Gary
Kotlety z kapusty 235

opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około(...)minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Trzeci talerz
Pieczeń rzymska z jajkiem 124

lepszego na obiad czy też kanapki, jak domowej roboty pieczeń :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego 2 jajka 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki maggi vegeta pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszać z jajkami, bułką odciśniętą z mleka, bułką tartą i natką pietruszki. Wg uznania dodać maggi, vegetę i pieprz(...)każdy przecież lubi inny smak :D ). Jeśli mięso po wyrobieniu będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Mięso zostawić na ok. 30 minut, by smaki się "przegryzły". Po tym czasie uformować mięso, tak jak na zdjęciu niżej i ułożyć na nim jajka (najlepiej jest ściąć czubki jajek, wtedy w każdym plasterku po pokrojeniu będzie jajko), skleić w formę rolady

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania