pokochają ten smak... Koniecznie spróbujcie, a z pewnością takie kotleciki na Waszych stołach będą pojawiały się często! (około 6-7 sztuk) 4 filety śledziowe 1 sucha bułka + mleko do namoczenia 1 cebula (mała) 1 jajko pieprz (do smaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno(...)użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.) Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do śledzi. Następnie wbić jajko oraz dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Di gotujeukrywam, pokładałam w nim bardzo duże nadzieje, bo falafel, który był serwowany w burgerze jako "kotlet" - to jest coś co uwielbiam. Niestety zawiodłam się i to bardzo. Dostałam przypaloną bułkę, wysuszonego falafela i do tego znikomą ilość bardzo dobrego sosu harrisowego. Wyglądem też odbiegał od tego co zaproponowali na facebooku . Kolejny wybór padł na Kiełbaskowo . Idealnie wysmażone, dobrze przyprawione(...)soczyste mięso, odpowiednia ilość sosów (nic nie wypływało, ani nie było za mało ani za dużo), świeże warzywa - również w odpowiedniej ilości, bardzo dobra bułka. Wszystko ładnie się komponowało w smaku i w wyglądzie. Kiełbaskowo wskoczyło u mnie na pierwsze miejsce. Smak tego burgera długo pozostał w moich ustach :) Następnego dnia zaczęłam od robiącego wrażenie wizualne burgera od Jack Burger
CookYourselfSmak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to z decy dowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa. Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką? Skła dniki: 0,5kg białego sera szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej (może się z darzyć(...)zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki) bułka tarta cukier masło Przygotowanie: Ser, mąki, jajka, oraz sól umieścić w misce i ugnieść ręcznie ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka. W garnku gotujemy osoloną wo dę i partiami wrzucamy kluski
ChilliJemyDzisiaj przepis na wegetariański i idealny pomysł na piątkowy obiad - leniwe pierogi polane podrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować. Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz z dodatkiem rozpuszczonego masła(...)zrumienionej bułki tartej). Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg twarogu 3 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu szczypta soli 1 łyżka masła do polania bułka tarta masło cukier do smaku Twaróg zmielić na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę
Ugotowaćkrótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały. Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy(...)stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane. Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowan ą stewi ą . Smacznego
kulinarne odsłony patiobiad. Środek klopsika wypełnia mozzarella, która po upieczeniu jest płynna. 1 duże opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g sera mozzarella KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 bułka kajzerka mleko do namaczania 1 jajko 1 cebula bułka tarta sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mazzarelli i formować klopsiki. Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku papierowym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć
https:KKuchniaMniamSkładniki: -800 g. filetów z dorsza -2 jajka -2 bułki -natka pietruszki -sól -pieprz -majeranek -1,5 łyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem(...)dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę i bułkę tartą i w niej obtaczamy uformowane kotlety rybne. Smażymy na oleju na średnik ogniu aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Magia jedzenia.żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;) SKŁADNIKI: 300g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy(...)podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką
Kubki smakuKatsu, do których ten sos świetnie pasuje. Menchi katsu to tradycyjny japoński obiad. Menchi oznacza mielone kotlety , obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa. To nic trudnego zrobić panko samemu. Pszenny chleb pozbawiam skórki, tnę(...)środku mięciutkie. Menchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery
codojedzeniazdrowa przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej(...)musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Rybę pokroić na niewielkie kawałki (4 cm x 4 cm). Płatki kukurydziane zmiażdżyć, wymieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem, solą i papryką. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć bułkę tartą z płatkami kukurydziane na złoty kolor. Roztrzepać jajko
KuchniaWeDwoje.plKrólik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania(...)dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem
Kuchnia domowa AniRóżyczki kalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa bułka(...)pszenna starta na tarce o drobnych oczkach * 1/4 szklanki drobno startego parmezanu sól, pieprz olej do smażenia * można zastąpić bułką tartą DODATKOWO: 1 łyżeczka sezamu krótko uprażonego na suchej patelni WYKONANIE Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze (ok. 7-8 minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych
cool and mintyPrzekąska na rozgrzewkę. Składniki 250 g mielonej wołowiny jajko pół czerstwej bułki 100 ml mleka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 1 łyżka skórki otartej z cytryny sól pieprz olej Przygotowanie Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem(...)jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałem. Odstawiłem mięso na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłem. Uformowałem z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem na mocno rozgrzanym oleju. Podałem na wykałaczkach z sosem ( sos może być dowolny
R'n'G Kitchenmielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach... Mielone w natchosach Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona łopatka) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do panierowania: nachos bułka tarta do smażenia: olej rzepakowy Przygotowanie : Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy(...)miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy. Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce. Smażymy po kilka minut z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięso i jego doprawienie. Zazwyczaj hamburgery serwujemy z frytkami, my aby było choć troszkę zdrowiej, proponujemy sałatę 4 hamburgery 1 h składniki: hamburgery: 500 g mielonego mięsa wołowego 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki pomidora 4 plasterka ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż 4 plasterki czerwonej cebuli 4 plasterki sałaty 4 plastry sera cheddar gałka muszkatołowa 1 łyżeczka musztardy sarepskiej czerwona słodka(...)Mięso mielone doprawić: gałką, solą, pieprzem, czerwoną papryką, musztardą i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jajko. Uformować płaskie kotleciki. Smażyć (polecam patelnię grillową) z każdej strony po około 15 minut Bułki przekroić. Nagrzać piekarnik do 120 stopni, podgrzać bułki Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Wstawić na 5 minut do lodówki. Sałatę umyć, pomidora pokroić w większą kostkę. Jogurt doprawić solą
Ania i Marcin gotują