Sezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży(...)kawałków, uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i spłaszcz. Brioszki powinny być duże ale niezbyt wyrośnięte. Rozmąć żółtko w mleku i posmaruj bułki, następnie posyp obficie sezamem. Przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do piekarnika i piecz na złoty kolor przez około
codojedzeniaKurczak nadziewany wątróbką i bułką jest smaczny, i pięknie się prezentuje na stole. Polecam takie danie na niedzielny obiad i nie tylko. SKŁADNIKI : 1 kurczak 1,5 kg 30 dkg wątróbki 2 jajka 1 czerstwa bułka 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek, przyprawa do kurczaka ( według uznania(...)PRZYGOTOWANIE : Wątróbkę myjemy i kroimy na kawałki a cebulę i bułkę w kostkę. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę i bułkę z przeciśniętym czosnkiem. Wątróbkę doprawiamy przyprawami, dodajemy jajka i podpieczoną bułkę z cebulą. Mieszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, papryki, tymianek, majeranek i przyprawę do kurczaka ) mieszamy. Nacieramy nimi dokładnie
Kulinarne Fantazje Mariolibył mój czas na gotowanie. Danie jest świetnie. Smak podkręciłam trochę kaparami a Wy możecie coś jeszcze dorzucić. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe Bułki tartej Mleko 1 łyżka posiekanych kaparów 1 – 2 łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Do szklanki wsypujemy 1/3 pojemności szklanki bułki tartej(...)wlewamy niewielką ilość mleka ( tak aby bułka stała się wilgotna ale nie lejąca ). Dodajemy do jajek razem z szczypiorkiem i kaparami. Wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za mało zwarta możemy dosypać dodatkowo bułki tartej. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie pasuje do surówki z kiszonej kapusty
Smaki Ewywypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉 Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, boczek wędzony 250 g, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, natka pietruszki posiekana 4 łyżki, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ogórki kiszone 5 szt, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej(...)smażenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić w dłoniach i dodajemy do mięsa. Masę mięsną dokładnie mieszamy
kulinarne odsłony patiUwielbiam cukinie , mogła bym ją jeść codziennie , i wpadałam na pomysł czemu by nie spróbować przygotować cukinii z bułką tartą jak sławnego kalafiora , i mogę z czystym sumieniem napisać że był to prawdziwy strzał w dziesiątkę , smak rewelacyjny , połączenie bułki z cukinią i odrobiną masełka mniam mniam , zapraszam serdecznie koniecznie do wypróbowania tego pysznego przepisu . 2 średnie cukinie(...)łyżki masła ziołowego 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Wykonanie Cukinie myję i osuszam , następnie kroję na cienkie plasterki , kiedy cukinie mamy przygotowaną , w garnku rozgrzewam masełko i dodaje naszą cukinie , podsmażam ją około 10 minut , po czym dodaję bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i mieszam razem aby bułka połączyła się z cukinią
Mój Smakoleju 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli sól, pieprz trochę maki do obtoczenia jajek olej do głębokiego smażenia Przygotowanie wegetariańskich jajek po szkocku(...)malaksera dodaj ciecierzycę i natkę pietruszki lub kolendrę. Zmiksuj, tym razem pulsacyjnie, aż ciecierzyca zostanie rozdrobniona na małe kawałeczki, ale nie na gładka papkę. Do masy wmieszaj łyżką bułkę tartą i 2 roztrzepane jajka. Dopraw porządnie solą i pieprzem. Zabierz się za formowanie jajek po szkocku. Podziel masę mniej więcej na osiem części. Do małej miseczki nasyp trochę mąki
Chilli Czosnek i Oliwaświątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy. Pozostałe jajka mieszamy(...)mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. Dodajemy obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą jeżeli mięso jest za rzadkie. Mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę masy mięsnej, kładziemy na niej ugotowane (i obrane) jajka i wykładamy pozostałe mięso. Wierzch klopsa posypujemy bułką tartą i pieczemy około godziny
Cukiernia Pychotkitylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety. U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego, by bułki były bardziej wilgotne i dłużej zachowały świeżość. Dodałam również łyżeczkę przyprawy do chleba (do kupienia chyba już w każdym(...)sklepie) by pieczywo było bardziej aromatyczne. Przepis ze strony Kuchenne Wspomnienia . Polecam! Bułki orkiszowe ze słonecznikiem Składniki na 8 bułek: 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej 12g suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie
Smak mojej kuchniktóre nie cieszą się najlepszą sławą. Jak dla mnie taki fast – food smakuje najlepiej w weekendy dlatego dzisiaj dodaję ten przepis! Udanego Weekendu kochani! SKŁADNIKI : ( poracja na 2 burgery ) bułki – 2 sztuki mięso mielone z indyka – 30 dkg ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka ser mozzarella – 1 kulka pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki pieczarki – 4 sztuki majonez – 2 łyżki(...)samej patelni mięso mielone uformowane w dość płaskie pulpety i przyprawione przyprawą do indyka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut z dwóch stron. Poziom wypieczenia według upodobań Bułki przekroić w pół. Włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 190 º . Pokroić w plastry ser mozarella oraz ogórka konserwowego. Dół przygrzanej bułki wysmarować pesto buraczanym, dodać mięso. Następnie
kuchniabellissima.wordpress.comniż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔 Składniki(...)będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 7- 8 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. Rozbełtane żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki
Kuchnia MagdaLenySkładniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka ) 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach 1 całe jajko 2-3 łyżki bułki tartej do środka 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku 3-4 jajka ugotowane na twardo pieprz, czerwona papryka, bułka tarta 1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli(...)dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h. 2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy
Gotowanie...to proste !Szybko, łatwo, pachnąco, smacznie i przyjemnie :) Tak można powiedzieć o domowym wypieku bułek :) Najpierw robimy zaczyn: pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, dwie szklanki wody... przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do przygotowanego zaczynu przesiewamy ~1 kg mąki, dosypujemy łyżkę soli, dwie łyżki octu jabłkowego i dwie łyżki oleju... Wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło(...)rąk i od miski :) Odstawiamy na minimum 1/2 h do wyrośnięcia i potem lepimy bułki. Wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy makiem :) Potem rozgrzewamy piekarnik i nacinamy bułki.... Wstawiamy na 30 min. do piekarnika w temp. 200 st. C Tam bułki jeszcze podrosną i ładnie się upieką :) Wyjmujemy i studzimy w koszyku, na kratce.... No i gotowe
chleba naszegoPamiętacie bułeczki grahamki? Takie ciężkawe w smaku? Nie lubiłam ich jako dziecko, bo co dorówna bułce pszennej w ustach dziecka? Dzisiaj za to umiem docenić smak prawdziwego pieczywa. Zapraszam Was zatem na klasyczne grahamki, a może mniej klasyczne, bo z ziarenkami. Kiedyś, jak mama piekła kajzerki, to zastanawiałam się, czemu obie strony bułki nie są równie dobre. I chyba(...)być nigdy nie może Czasem to spód bułki jest lepszy, bo lepiej podpieczony. Czasem to wierzch bułki z ziarenkami, które wzbogacają smak… Chyba nikogo też nie muszę przekonywać, że taka ciepła bułeczka, ze spływającym po palcach masłem, jest po prostu najlepsza. Dzięki drożdżom, nie musi czekać na nasze grahamki zbyt długo. Do środka dodałam miód, gryczany jak to zwykle
Mieszam w Garnku