poza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :) Składniki na ok. 5-6 kotletów: (Inspiracja: "Shabbyeat.pl" ) 1 nieduża cebula 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki sól(...)pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, odstawić do ostygnięcia. Bułkę zalać mlekiem i odstawić aż rozmięknie. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć
Simply Foodsuszonych podgrzybków 1 mała kajzerka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia granat i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Grzyby umyć, przełożyć do garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut(...)międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować niewielkie płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki. Smażyć po około 5 minut
Gosia gotujedzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone włożyć do miski. Do mięsa dodać selera
mecooksmałe ząbki czosnku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła 2 łyżki mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu(...)mięso drobiowe oraz jajka i przyprawy korzystając z ustawień manualnych- prędkość 11 aż do uzyskania gładkiej masy- ok. 2 minuty. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C do zrumienienia
Kuchnia w czekoladziePożywne i smaczne kotlety na obiad. Przepis dostałam od swojej sąsiadki Marioli. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko, przyprawić(...)smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron
Tradycyjna Kuchniamięsną doprawiam solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw). Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę(...)kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej wody olej do smażenia sól, pieprz czarny mielony, mielona kolendra - do smaku Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić bardzo
Codziennik Kuchennyokoło 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj do masy bułkę(...)tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś 30 minut w lodówce - masa ładnie stwardnieje.) Wysyp bułkę tartą na talerzyk. Nabieraj łyżką masę, obtaczaj w bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami i sosem pomidorowym
Lejdi of the houseplastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól. DODATKOWO: 8 bułek do hamburgerów; Miękkie masło do posmarowania bułek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: KURCZAK: Cebulę obrać, drobno posiekać(...)Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie, na kurczaka położyć
Gospodyni Miejskakoziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi(...)Czas: 30 minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej
Niedzielny kucharzśredni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie 4 wątróbki indycze Bułka kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki masła Sól Pieprz Ten kurczak będzie idealnie smakował z naszymi ulubionymi ziemniakami(...)misce lub malakserze. Dodajemy dwa żółtka i znów ucieramy, aż masa stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka
Niedzielny kucharzotrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki (takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć(...)sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja na jednego burgera biorę 100 g upieczonej kaczki. Na suchej patelni podsmażyć plasterki ananasa. Kaczkę podgrzać w piekarniku lub na patelni. Bułkę podgrzać w piekarniku. Przekroić w poprzek na pół. Można posmarować bułkę tłuszczem (najlepiej kaczym i podsmażyć). Każdą połówkę posmarować żurawiną. Na spodniej połówce ułożyć liście sałaty. Ułożyć mięso kaczki
królestwo garówsuche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki. Jak ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze. -- Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia. -- Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną(...)skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika. -- -- Bułki pieczemy w 200 st. C przez ~20 minut -- Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak jest głuchy odgłos
chleba naszegotakiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ; ) SKŁADNIKI: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 bułka 1 jajko 4 ugotowane jajka bułka tarta PRZYPRAWY: sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs WYKONANIE: Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy wg uznania oraz cebulę i odciśniętą bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki. Połową mięsa wykładamy naczynie żaroodporne i formujemy płaski placek. Układamy jajka tak żeby się ze sobą stykały. Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą. Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy. Pieczemy ok. 40 minut
Pani na deserwinny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko ubijaczką na emulsję. Czerstwą bułkę drobno mielimy w blenderze. Słoninę mielimy w maszynce do mięsa albo drobniutko siekamy (najłatwiej posiekać bardzo zimną, warto ją włożyć do zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw(...)przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące . Nie wystarczy tylko wymieszanie
Karo in the Kitchenmega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu) 3/4 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej) 15 dkg żółtego sera(...)łyżka masła Sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później *** *** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle
Blog z Apetytem