bułki - 33426 przepisów (strona:141/2229)

Knedle z truskawkami 171

przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle(...)truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól

PatiGotuje
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 180

kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł sól, pieprz //SOS// majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl(...)pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 4. TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem

Nerds Kitchen
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 225

porządku dziennym zwłaszcza że mam trochę wolnego. Grillujemy karkówkę , kiełbasę, szaszłyki ale także... pampuchy. Był to debiut, który okazał się na miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary , który przygotowywane jest z naturalnych składników(...)Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek. Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Bułki na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy

Kuchnia w oparach
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 130

Młoda kapusta z bułką tartą i masłem to dodatek do letniego obiadu, możemy podać ją zamiast kalafiora czy surówki. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło.  1 mała główka młodej kapusty 1/4 kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku(...)wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy. 2. W małym rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą, podsmażamy cały czas mieszając, do momentu aż bułka będzie miała złoty kolor.  3. Kapustę polewamy masłem z bułką tartą

Szefowa kuchni
Panini z tuńczykiem, jajkiem, mango i awokado 205

pożywnym jajkiem, słodkim mango i orzechową i lekko pikantną rukolą to pyszna i zdrowa propozycja, która sprawdzi się nie tylko jako 'całodobowa' potrawa, ale i piknikowa, solidna przekąska. 3 bułki panini: * bułka typu panini- 3 szt. * tuńczyk w kawałkach w sosie własnym Princes- 1 puszka, 185 g * jajka- 3 duże szt. * awokado- 2 szt. * mango- 1 mniejsze * sok z cytryny(...)łyżeczki * rukola- 2 garści Ugotować jaja na twardo. Bułkę przekroić na pół, włożyć do opiekacza i podgrzać do momentu, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie chrupiący. W międzyczasie odcedzić tuńczyka, obrać awokado i rozgnieść na gładko z dodatkiem soku z cytryny, a mango i jajka pokroić w plasterki. Na spód bułki wyłożyć czubatą łyżeczkę awokado, następnie jajko, tuńczyka, mango

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety mielone z kurczaka, z marchewką i cukinią... 206

Składniki: (na 10 sztuk) 500g mielonego mięsa z kurczaka 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 1 niewielka cukinia bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć), odstaw na minimum(...)minut, a następnie bardzo, ale to bardzo dokładnie odciśnij z nadmiarowego płynu.  W drugiej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tarta, paprykę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do lodówki. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawy kolor. Podawaj w bułce

Lejdi of the house
Kotlety mielone z mozzarellą 255

tarapatów, gdy niespodziewanie w Twoich drzwiach znajdą się niezapowiedziani goście. Poniżej przestawiam listę zakupów i przepis. Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki , wołowe – wedle uznania 1 mała bułka 1 jajko 1 średnia cebula 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 2 łyżki bułki tartej 250 g sera mozzarella Smalec do smażenia Sól Pieprz Czosnek Natka pietruszki Kotlety mielone z mozzarellą(...)przepis: Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę Do miski włóż mięso, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, bułkę, natkę pietruszki wyrób wszystko na jednolitą masę, Uformuj kulki oraz nadziej je mozzarellą Kotlety smaż na smalcu aż będą miały złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone z mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki mięsno-ryżowe 196

wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia           Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować(...)prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor

Praktyczna pl
Orientalny burger z grilla 152

postaci ananasa i pysznego mango chutney a druga z dodatkiem pomidora i pysznych czosnkowych pikli. Możecie wybrać swoją ulubioną. Możecie zrobić tego burgera w naan lub w tradycyjnej bułce do hamburgerów. Polecam też mój przepis na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – najlepszy cheeseburger – burgery(...)mielonego z wołowiny – 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s – pół cebuli żółtej lub czerwonej – 1 jajko rozmiar M – 2 łyżki bułki tartej – kilka chlebków naan lub bułek do burgerów – sałata lub rukola – kilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s lub – kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak

nietylkopasta.pl
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 169

dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny z kością 5 dag cebuli 6 dag czerstwej bułki (w całości) jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml) 2 dag tłuszczu 1 jajko 4 dag tartej bułki 6 dag tłuszczu do smarowania sól i pieprz do smaku(...)przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
domowy pasztet wieprzowo-drobiowy... 200

Składniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną(...)boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety jajeczne z bazylią 112

bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. Składniki na 7 sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy(...)wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, przekładamy do blendera razem z odsączoną bułką, wbijamy surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety

Raj dla Podniebienia
Szpinak zapiekany w bułce, śniadanie bez pośpiechu 126

świecie i biec do pracy powinno się celebrować dobrym, zdrowym i prostym jedzeniem... Wystarczy 15 minut i można siadać do stołu... Śniadanie dla dwóch osób: - 2 duże razowe bułki - 20 dag  mrożonego szpinaku Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - 2 jaja - kilka pomidorów koktajlowych - kiełki - sól - pieprz - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek. Blanszujemy, a następnie dodajemy szpinak i mieszamy na małym ogniu żeby szpinak powoli się rozmroził, pod koniec doprawiamy do smaku. 2. Z bułki ścinamy wierzch i wyjmujemy cały miąższ z środka. Napełniamy ją szpinakiem, wbijamy jajo i dodajemy po bokach połówki pomidorów, oprószamy jajko solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C z grzałką z góry, wkładamy bułki

Apetyczna babeczka