duża ekstra z dodatkami W domu od czasu do czasu zdarzy mi się zrobić zapiekankę, zwłaszcza wtedy gdy przypomni mi się smak tej z Polski. Praktycznie każdy rodzaj bułki według mnie będzie dobry jako podstawa zapiekanki. Ostatnio jednak przekonałam się, iż najlepiej smakowała mi i nie tylko, ta robiona na ciabacie. Była bardzo chrupiącą, wprost rewelacyjna. Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 500 gr pieczarek 2 bułki Ciabatta bądź inne dowolne bułki 100 gr sera Cheddar 2 łyżki oliwy 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 połówki papryki marynowanej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli ketchup do serwowania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy
mecooksbułki to nasz domowy hit. Chłopcy okrzyknęli je bułkami piłkarskimi (wszystko co zdrowe ich zdaniem jest podstawą jadłospisu piłkarzy). Wyjątkowo puszyste jak na bułki pełnoziarniste. Chrupiące i mięciutkie. Zawierają mało drożdży, co według mnie jest sporą zaleta, bo nie przepadam za zapachem drożdży w pieczywie. Namoczone siemię lniane wchłania mnóstwo wody, dzięki temu dodane do pieczywa, nadaje(...)wilgotności, chrupkości i smaku. Polecam Wam ! Przepis na 12 małych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego 300 ml wody ( w 120 ml moczymy siemię lniane, pozostałe 180 dodajemy do ciasta) 3 g suchych drożdży instant 225 g maki chlebowej białej 113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 4 g soli Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych , burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam iść do sklepu(...)zrobić przedwakacyjną inspekcję lodówki, przeszukać kuchenne szafki i szuflady. W ten sposób przygotowałam na kolację burgery bolognese, zaoszczędziłam i nic nie wyrzuciłam. Burgery bolognese Składniki: na 4 burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego
codojedzeniapatelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty, 1 cebulę, 0,5 - 1 kg mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną, tłuszcz do smażenia, czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tartą, wodę, śmietanę, ewentualnie mleko, ewentualnie mąkę pszenną. Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia zewnętrznych liści kapusty, które wyrzuć, gdyż są zbędne. Następnie zdejmij z kapusty tyle(...)ułóż je w dużym garnku (lub dwóch) i zalej wrzątkiem. Garnek przykryj i odstaw do ostygnięcia. Gdy liście kapusty będą już zdjęte, zajmij się przygotowaniem farszu. Jajko sparz wrzątkiem. Bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Mięso przełóż do miski. Do zmielonego mielonego mięsa wbij jajko, dodaj do niego namoczoną bułkę
blog.moje-pasje.infoKolejną moją propozycją na pyszną kanapkę do pracy oraz szkoły jest pełnoziarnista bułka z serem wędzonym oraz wędliną i czerwoną papryką. Pysznie i zdrowo. Bułka jest posmarowana pyszną miodową musztardą co dodatkowo podkreśla jej smak. SKŁADNIKI: 🍴1 bułka pełnoziarnista 🍴2 plastry szynki 🍴2 plastry sera wędzonego 🍴1 Garść jarmużu 🍴1/3 papryki czerwonej 🍴Musztarda do posmarowania np miodowa PRZYGOTOWANIE(...)Bułkę pełnoziarnistą przekrajam wzdłuż. Następnie jedną połówkę smaruję musztardą. Następnie kładę umyty drobno posiekany jarmuż. Następnie kładę plastry sera wędzonego. Na sam koniec kładę plastry wędliny. Paprykę czerwoną myję i kroję w słupki, kładę na kanapkę. Przykrywam drugą połówka bułki. Smacznego
Gotowanie PatkiDzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, wegetariańskiego obiadu. Wystarczy ugotować zielone szparagi, polać je bułką tartą podrumienioną na maśle, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Czasami najprostsze połączenie składników...jest najsmaczniejsze :) Jeżeli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem szparagów to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 porcje: 2 jajka 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 2 płaskie(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki octu, np. jabłkowego sól Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić ją i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie
UgotowaćMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle(...)momentu lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
JejKuchniachodzić do restauracji typu fast food, to postanowiłam przygotować go sama. Jednak z powodu ograniczonego czasu i dlatego, że byłam strasznie głodna sięgnęłam po mrożone paluszki rybne i gotowe bułki do hamburgerów. Mówiąc szczerze to nie przepadam za gotowymi półproduktami. Sięgam jednak po nie czasami kiedy potrzebuję przygotować coś bardzo szybko. Fishburger Składniki: (4 porcje) 4 bułki do hamburgerów opakowanie(...)inne warzywa które lubicie Paluszki rybne smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i wkładamy do niego przekrojone bułki na 2-3 minuty. W międzyczasie myjemy i osuszamy roszponkę. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe układamy kolejno: spód bułki roszponkę ser 2-3 paluszki rybne 1-2 łyżki sosu tatarskiego górę
PatiGotujewarzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką tartą. Jeśli przygotowuję ją na obiad to jeśli o mnie chodzi nie potrzebuję już mięsa. Sama fasolka z młodymi ziemniaczkami to dla mnie danie idealne. Generalnie to nie ma dla mnie różnicy, czy jest(...)sobie fasolkę szparagową, wybierając ją w sklepie zwróćcie uwagę przede wszystkim czy jest twarda. Fasolka szparagowa Składniki: 500 g fasolki szparagowej (dowolnego koloru) 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej sól Fasolkę porządnie myjemy i obcinamy obie końcówki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą tak aby była cała przykryta. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy do miękkości.. W rondelku
PatiGotujewiec właśnie taki przepis postanowiłam Wam przedstawić. Te kluski są ideale, nie pochłaniają zbyt dużo czasu, szybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około(...)będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą. Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą? Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się
PatiGotujekopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie jak kopytka , z podprażoną bułką tartą i cukrem. Ja uwielbiam je także jako dodatek do mięsnego sosu. Leniwe Składniki: 500 g tłustego białego sera (twarogu) około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności(...)będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa. Smacznego Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą? Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając
PatiGotujejakich składników się składa Po drugie sami dobieramy proporcje - co sprawi że cała kanapka zniknie Po trzecie jest tańsza niz ta ze sklepu. Dziś zapraszam na pyszną Maślaną bułkę z pieczonym filetem z kurczaka. Robi sią ją szybko a smakuje rewelacyjnie, Polecam i Smacznego :) SKŁADNIKI: Bułka 4 okrągłe bułki maślane 12 plastrów ogórka zielonego Musztarda do posmarowania(...)foremki/keksówki. Foremkę napełniam zimną wodą ok 150 ml. Wkładam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso wyjmuję z woreczka. Studzę. Kroję w plastry. Bułkę maślaną, przekrajam wzdłuż. Połówki smaruję masłem i smażę na rumiano na suchej, nagrzanej patelni. Następnie studzę. Smaruję środek bułek musztardą. Na jednej(dolnej) połowie kładę liść sałaty, a następnie plaster mięsa
Gotowanie Patkizestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą(...)bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki
Walijskie PichcenieDzięki temu powstało bardziej szlachetne danie niż początkowo zakładałam, gdyż szafran należy do najdroższej przyprawy świata. Nic dziwnego skoro powstaje z krokusów. Składniki: Filet z kurczaka ( pojedynczy, duży ) Szafran Bułka tarta 1 jajko Mleko Sól Biały pieprz Śmietana słodka 18% Mąka Bulion/woda Wykonanie: Szafran namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno nożem. Do bułki tartej ( około(...)szklanki ) dolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe pulpety. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać dodatkowo trochę bułki tartej. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody/ bulionu. Wkładamy pulpety. Gotujemy kilka minut. Wlewamy wodę z moczenia szafranu
Smaki Ewyprzepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-) SKŁADNIKI -0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz -trochę vegety do smaku -1 jajko -3 łyżki bułki tartej -bułka tarta do obtaczania kotletów -olej do smażenia Nadzienie -200g pokrojonych pieczarek -1 łyżka(...)cebuli Do miski dajemy mięso, dodajemy do niego jajko, kajzerkę poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą. Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą i wyrabiamy na gładką masę. Pieczarki dusimy z cebulką na maśle. Bierzemy trochę masy nadziewamy pieczarkami, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku