Jajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty z odrobiną(...)jajka w koszulce i perfekcyjnie przygotowany sos holenderski to klucz do sukcesu, które mogą Ci zagwarantować podziw w oczach najbliższych kiedy przygotujesz to danie. Składniki (na 2 porcje): 2 bułki, przekrojone wzdłuż na pół 4 jajka 200 gram szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 łyżka octu opcjonalnie natka pietruszki/ bazylia do dekoracji
Mango Papajarano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą do pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego pieczywa. Osobiście lubię jak bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku. Składniki: (na 6większych bułek) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 500 g mąki pszennej + do podsypania (około(...)posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta. W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną
Słodkie okruszkidrobnymi urozmaiceniami. Zobacz również przepis na http://smacznepotrawy.com/2016/01/zrazy-mielone-nadziewane/ , stał się ulubionym obiadem wielu fanów bloga. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 1 jajko 15 dag. żółtego sera bułka czerstwa bułka tarta 1 cebula sól pieprz olej Przygotowanie : Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut, musi zmięknąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić(...)oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać usmażoną cebulę, jajka, odciśniętą z wody bułkę, wszystko dokładnie wymieszać ręką. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania. Formować kotlety, do każdego kotleta mielonego wkładać do środka kawałek sera, obtaczać w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym
Smaczne Potrawybaltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka - 40 gram - 89 kcal Bułka Kajzerka , sztuka - 50 gram - 148 kcal Bułka Grahamka , sztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo(...)Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwkładam coś do środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu. składniki: 600 g mielonej łopatki 120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg) 1 jajko sól,pieprz 1 mała sucha bułka bułka do panierowania olej do smażenia Suchą bułkę namoczyć we wodzie lub mleku. Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko(...)ostygnięcia. Gdy ostygnie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, posiekany jarmuż, odciśnięta namoczoną wcześniej bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki
Monia miesza i gotujesmakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe. Smaczne! Paluszki rybne 40 dkg dorsza ( filetów bez skóry i ości ) rozmrożony 1 jajko 1 bułeczka bułka tarta do panierowania pół szklanki mleka sól, pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Do podania : ziemniaki puree marchewka z groszkiem ( tu przepis ) Bułkę(...)miseczce zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Do blendera wkładamy pokrojonego dorsza, odsączoną bułkę, jajko i do smaku sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na chwilę, aby składniki wszystkie przeszły smakami. Z masy formujemy za pomocą łyżeczki i ręki paluszek z naszej masy. Nie za gruby, nie za długi takie jakie chcemy. Na głęboki talerz wysypujemy
Kuchnia na wzgórzukupiliśmy za dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem trzepaczką balonową. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy w kostkę o boku około 2-2,5cm. Wrzucamy ją do płynu, mieszamy i dajemy pieczywu przez przynajmniej 30-40 minut równomiernie nasiąknąć. Co jakiś czas(...)warto mieszankę zamieszać (moje bułki niestety nie były czerstwe, al bardzo świeże, po nasiąknięciu porozpadały się zamiast trzymać formę i zapiekanka jest zdecydowanie niższa niż byłaby z czerstwego pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu
Karo in the KitchenJednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej
Di gotujefirmy Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 250 gram mąki pszennej 50 ml. letniej wody 30 gram mleka w proszku(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy
Bajeczna Kuchniamięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)pewno jest to książka pamiętająca początek ubiegłego stulecia. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać
królestwo garówpyszne zapiekane bułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. SKŁADNIKI: 3 bułki kajzerki, 150g pieczarek, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 3 plastry szynki gotowanej, 2 ogórki kiszone, 100g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję(...)minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ogórki kroję w plasterki, szynkę w kostkę, a paprykę w paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wierzch bułeczek posypuję żółtym serem. Bułki układam na blaszce
Tradycyjna kuchnia Kasiryżu czy klusek. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Polecam spróbować! :) Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa. Składniki: 330g czerstwych bułek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 średnia cebula łyżka oliwy 350ml mleka 1 wiązka świeżej pietruszki 60g bułki tartej Przygotowanie: Bułki pokroić w średnią(...)zimnej wodzie i poszatkować. Cebulę pokroić drobno i zeszklic na oliwie. Do miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką. Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Zostawić masę na 30 minut. Rozdzielamy żółtka od białek. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Białka ubijamy ze szczyptą
Tagebuch po polskuPyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku(...)razie potrzeby aby zagęścić mięso dodać trochę bułki tartej. Masę dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać razem z cebulą. Następnie przysmażyć na maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz pieczarkowy i formować zrazy. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron
Tradycyjna KuchniaDziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie(...)pieprze i solę. Ja używam soli Himalajskiej. Do jednej miseczki wsypuję bułkę. Do drugiej miseczki wbijam jaja i wlewam mleko. Dokładnie se sobą łączę. Każdy kotlet obtaczam w bułce a potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Następnie wkładam kotlety. Smażę aż panierka będzie złota. Podaję gorące. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiZrazy mielone nadziewane są serem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Bardzo ciekawy i pomysłowy przepis do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 bułka namoczona w wodzie sól pieprz 1 cebula plasterki sera bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko(...)sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze nasze kotlety. Formujemy małe kotlety mielone, lekko rozpłaszczamy. Kładziemy na kotlety plasterek sera, na ser ogórek kiszony i cebulę drobno pokrojoną oraz
Smaczne Potrawy