bułki - 33426 przepisów (strona:158/2229)

Chickenburger 248

drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół   Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka słodka bułka majonez musztarda ketchup sałata lodowa pomidor inne dowolne warzywa Do dzieła! Bułkę przekrajmy na pół i kładziemy na patelni grillowej lub wrzucamy do opiekacza na kilka minut aby zrobiła się(...)ulubionych ziół i przypraw - u mnie pieprz syczuański i papryka słodka - na złoty kolor lub jak ktoś woli tylko delikatnie podgrzewamy.Mieszamy łyżeczkę musztardy z łyżeczką majonezu i smarujemy tym bułkę od środka. Na dół bułki kładziemy liść sałaty, następnie kurczaka, pomidor i znów sałata - polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchem bułki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Bułki Tarantule 175

Bułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzieciory wymusiły dzisiaj na mnie coś strasznego do jedzenia- chciałam zrobić brukselkę , ale się ulitowałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut .Parówki obieramy z celofanowej osłonki , każdą kroimy na trzy części , następnie nacinamy

Ogrodnik w podróży
Tosty francuskie na słodko 153

Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie . Akurat mam wolny weekend i czas na pyszne śniadanie. Dzisiaj tosty na słodko . U mnie z bananami i czekoladą.  Składniki : * 1 bułka paryska * 2 jajka * 100 ml mleka * 2 łyżki cukru * masło * banan, czekolada gorzka * sok z cytryny * łyżka miodu lipowego Przygotowanie : Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka(...)omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może

Magiczne Życie Marty
Krokieciki serowe 731

Nieco inna wersja krokietów, ale jakże ciekawa! serki topione i Camembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz(...)serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa 3 cebule 1 papryka czerwona 4 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę

kgwjanczewo
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 228

Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego  1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz  sól do smaku Składniki(...)chrzanowy) 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki posiekanych kaparów 2 sztuki startych kiszonych ogórków (odciśniętych) pół posiekanej małej cebuli łyżka koperku łyżka szczypiorku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej) 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam) olej do smażenia Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach. Obrałam je ze skórki

potrawyregionalne
Tosty francuskie z owocami 153

bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć(...)plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można

Gotowanie jest łatwe
siekane kotleciki rybne z brokułem 109

filetów rybnych. Jeśli znudziły Wam się panierowane filety, takie kotleciki siekane będą ciekawą odmianą. Doskonałe na piątkowy obiad.  Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kilka różyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać. Bułkę namoczyć i odcisnąć(...)Rybę, jajko, bułkę, brokuła i posiekany koperek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
frykadelki rybne 165

Mojej rodzinie bardzo smakowały, dlatego częściej będę je robić na piątkowy obiad. Pysznie smakują podane z ziemniaczkami  surówką z kapusty.  Składniki: 700 g filetów rybnych czerstwa mała bułka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa. Koperek posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć(...)dodać do ryby. Wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać masę i formować małe płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć powoli na złoty kolor

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drobiowe klopsy z jajkiem 225

klopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem sezamu do bułki tartej. Nie będę za bardzo zachęcała ale uwierzcie mi, że są pyszne i warto je zrobić. Prawda, że wyglądają pysznie? Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 0,5 kg) 2 jajka ugotowane(...)twardo 1 cebula 3/4 łyżki masła klarowanego 1 łyżka koperku pokrojonego 1 jajko surowe  2 łyżki bułki tartej 2 łyżki majonez kremowy Folwark 4 łyżki zimnej wody Do smaku sól morska pieprz biały Panierka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu do smażenia olej kokosowy Ale-raj Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić

Ala piecze i gotuje
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 207

jest za ciepło, zaczyn można włożyć do miski z ciepłą wodą – to znacznie przyspieszy pracę. Do mleka z masłem wbijamy dwa całe jajka (trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około(...)cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych na ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla rozmąconym jajkiem – pięknie się zarumienią i wybłyszczą. Piekarnik rozgrzewamy w trybie góra-dół do 200⁰C, pieczemy bułki 18 minut na środkowej półce piekarnika. Jeśli wyszły

Karo in the Kitchen
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 216

pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki ciepłej wody 2 jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone  około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania(...)czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i mąkę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodać trochę mąki a gdyby było zbyt

Maślane ciasteczko
Dietetyczny klops 169

jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)  Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje.  Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć

Codzienne Gotowanie
smaczne mielone grillowane... 211

Składniki: łopatka bez kości 35 dag/mielona, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić(...)jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie suchą patelnię grillową mocno rozgrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne kotlety mielone - z cyklu "Podstawy domowej kuchni" 168

nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie. Składniki: 500 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli(...)wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie: Bułkę wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy ręcznie lub przy pomocy blendera. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i odciśniętą bułkę. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy

Słodkie okruszki
Schabowy w panierce z bułki i sera 295

Kolejna odsłona schaboszczaka..tym razem do bułki tartej dodałam troszkę sera startego na tarce o drobnych oczkach..  60 -80 dkg schabu , polędwicy  3 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta ser żółty lub parmezan sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach(...)Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć i znów panierować w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Moje domowe kucharzenie