grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka(...)plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw: link do sklepu - polecam
Bon Appetit Małgorzatykurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek. Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka pietruszki -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -bułka tarta -sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej Bułkę moczymy w mleku. Filety(...)udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek. Na farszu układamy
Maminek kulinarnyZakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... składniki3 cukinie1 jajko + jajko do panierowania10 dkg żółtego sera startego10 dkg fety pokruszonej1/2 startej cebuli, odciśniętej1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowaniamięta świeża lub suszonanatka pietruszkisól pieprzprzygotowaniecukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie(...)puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania
Stare GarySmaczne kotleciki z pieczarek. Przepis wypatrzyłam na blogu Lawendowy Dom. Wyglądały taki wiosennie, że musiałam je jak najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast pietruszki i bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.składniki150 g pieczarek1 mała cebula4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)pęczek natki pietruszki posiekanejsólpieprz3 łyżki bułki tartej + bułka(...)zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia. Jajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego
Stare Garypolane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje zatem ,by przygotowac bulke tarte samodzielnie w domu.Przeczytajcie dlaczego. Bulka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bulki pszenne lub suchary,ewentualnie pszenne pieczywo.Tak bylo jeszcze calkiem niedawno,lecz teraz w bulce tartej dostepnej na rynku producenci proponuja nam cala tablice Mendelejewa.Na etykiecie czytamy sklad :margaryna,cukier,weglan(...)papierowej torebce i zuzywam np. do kotletow mielonych.Na bulke tarte potrzeba jednak nieco wiecej surowca.Kupuje zatem jednorazowo 12 bulek i produkuje wlasna bulke tarta. Skladniki na okolo 450 g bulki tartej: 12 bulek blender z samoostrzacymi sie nozami Wykonanie: bulki pokrojone w plastry ulozyc na blaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa ze względu na jego właściwości wzdymające ,a wystarczy dodatek cząbru,by fasolkę uczynić lekkostrawną.Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis(...)natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło".Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą:1 kg fasolki szparagowej2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukrucząber 4 łyżki masłakilka łyżek bułki tartejWykonanie:fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkamiugotować w niewielkiej ilości wody z solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika
UgotujmyTo.plmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety
Świat Domowej KuchniPyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison marynowany Orzech..i obiad gotowy..50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegeta, majeranekpomidory suszone Piątnicabułka tartaBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety(...)obtoczyć w bułce tartej .Układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenietutaj odrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I! Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane – 2 szt– żółtko surowe – 2 szt– białko – 2 szt– cebula(...)bułka tarta – ok. 1 szklanka– sól , pieprz , czosnek granulowany – 1 szczypta– olej do smażenia – 150 mlSos śmietanowy :- śmietana 18% słodka – ok. 200 ml- mąka – 1 łyżka– papryka słodka – 1 szczypta– cukier – 1 łyżeczka– margaryna – 2 łyżki– sól , pieprz – do smaku– koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia
Ostra na Słodkoprodukcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno(...)siekamy i przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut
Anioły w kuchniKolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni. Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)moje nie są takie śliczne jak w oryginale. Połowę bułek posypałam sezamem i według mnie te z sezamem byłe smaczniejsze. Składniki:390 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa6 g drożdży instant 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukruDo posmarowaniabiałko1 łyżka mlekamaksezamPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut
Ala piecze i gotujezmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.Bułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody,3 łyżki masła,pół łyżeczki soli,łyżka cukru.Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem(...)stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 250 ml. ;)1 średnia świeża papryka,1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku,5 większych ząbków czosnku,1 mała cebula,mały pęczek natki pietruszki,2 jajka,2 łyżki bułki tartej,bułka tarta do opanierowania,sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno(...)zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać.Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki
Codzienna kuchnia niecodziennaŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie(...)skoro przygotowanie pieczywa nie jest skomplikowane i aż tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się wydawać, to czemu nie zafundować sobie takiego luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca?Składniki:50-60 dkg mąki tortowej,3 dkg drożdży,niepełna szklanka ciepłego mleka,łyżka cukru, łyżeczka soli,1 jajko,około 1/4 kostki miękkiego masła
Codzienna kuchnia niecodzienna