pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich plasterkach Następnie robimy(...)grube. (Ja podczas smażenia postawiłam na nich ciężki rondelek:) w tym samym czasie na tej samej patelni podsmażamy na złoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery
Kulinarne Inspiracjemuszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy(...)używać robota kuchennego.) Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy
Stare Garynatki kolendry 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę) masło klarowane lub olej do smażenia przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego(...)czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu) Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduża grahamka (ok. 100 g) ½ szklanki mleka 1 jajo ½ pęczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka soli łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Grzyby zebrane o świcie w lesie przebrać i wybrać te jadalne i nietrujące :) lub kupić i sprawdzić sztuka po sztuce z atlasem. Bułkę namoczyć w mleku. Sprawdzone(...)osączyć. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, drugą łyżkę masła, smażyć mieszając aż sok całkowicie odparuje. Odstawić na bok do ostudzenia. Bułkę dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety
Pełny talerzcały świat. Moja wersja została wzbogacona o szparagi, które moim zdaniem doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino(...)powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół bułka (u mnie grahamka) odrobina masła do posmarowania bułek 2 jaja 2 łyżki octu posiekany szczypiorek do posypania Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować
Pełny talerzZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują(...)lodówce!) Podrośnięte ciasto przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, a na sam koniec posypać sezamem. Piec około
UgotowaćJajko w bułce to pomysł na ciepłe śniadanie. Jeżeli lubicie chrupiące pieczywo - to poniższe propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: bułki (mogą być "wczorajsze") jajka plasterki boczku posiekany szczypiorek sól, pieprz Z bułek odciąć kapelusiki, a ze środka delikatnie wyjąć miąższ. Na dnie bułki ułożyć plasterek boczku, następnie wbić jajko i przyprawić je solą oraz pieprzem(...)koniec posypać szczypiorkiem. Przygotowane bułki piec około 15-20 minut w 180ºC (pieczemy tak długo, aż białko jajek się zetnie). Od razu podawać
UgotowaćSkładniki: (na 4 porcje) 4 bułki hamburgerowe sałata lodowa prażona cebula 500 g mięsa wołowego-mielonego pół cebuli posiekana natka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon 2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około(...)cebulą pokrojoną w niewielkie paseczki i z posiekaną natką pietruszki. Usmażyć na patelni grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju. Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron aż ser się roztopi. Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany
KreatywnePinyNasza ulubiona kanapka. Połączenie łososia z cytrynką, duszonym porem z dodatkiem chrzanu, serkiem ze szczypiorkiem, pistacjami jest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla(...)Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu
Moja DelicjaKlopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli. Klopsiki Rybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Klopsiki(...)Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą się podczas smażenia). Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
Słodka Stronaproste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku(...)łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej
Bullioporównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) Składniki (na ok. 5 szt. burgerów) 5 bułek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz(...)ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem. Bułkę przekroić na pół, położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę i górę
pink envelopedobrodziejstw wielkiego miasta. I na śniadanie jadła bajgle. Od kiedy widziałam pierwszy odcinek "Przystanku Alaska", bajgle są dla mnie symbolem życia w metropolii. Doktor Joel Fleischman chciał tę bułkę kupić w lokalnym sklepie, ale okazało się, że sprzedawczyni Ruth nigdy o niej nie słyszała. Jedyną osobą w Cicely, która bajgle zna jest Ed: Ed- Która jest teraz w Nowym Jorku(...)mirabelles. Polecam: dla uzyskania odpowiedniego klimatu włączamy od utworu drugiego i teleportujemy naszą kuchnie gdzieś do ceglanej kamienicy z widokiem na Manhattan. BAJGLE Z TWAROŻKIEM I ŁOSOSIEM (5 bułek) 25 0g mąki (u mnie tortowa ale w oryginalnym przepisie jest chlebowa, podobno jest lepsza) łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 100ml wody 1 żółtko
les mirabellespagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)pieczarek 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe
Qlinarnie i Qlinarniekumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta. I jeszcze o Polskiej Bułce w Rzeszowie – niepozornym lokalu przy ul. Kopernika (kiedyś był tu Czeski Film ), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe(...)folii aluminiowej czy woreczka foliowego, zawijane są w biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala ( w środku są 3 tylko stoły) , ale przecież i tak bułki jemy, spacerując. Czynne do późnych godzin nocnych. Czeski film skończył szybko. Mam nadzieję, że Bułki się nie dadzą. Tuż obok, fast-food z burgerami, ale ceny w tym wymuskanym wnętrzu
Qlinarnie i Qlinarnie