bułki - 33426 przepisów (strona:173/2229)

Pszenne bułeczki "śniadaniowe" 129

Składniki: 500 g mąki pszennej 150 ml mleka (+ 50 ml do posmarowania bułek) 100 g śmietanki 30% 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli masło do natłuszczenia blachy Sposób wykonania: Mleko oraz śmietankę podgrzewamy do 37C°.  W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzanym mlekiem, mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Wyrabiamy jednolite(...)ciasto dzielimy na 16 części, które następnie formujemy w kulki. Układamy je na wcześniej przygotowanej blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pod koniec czasu wyrastania bułek nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wierzch każdej bułki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 minut lub do momentu aż bułki będą rumiane

Qchnia po prostu
Wegetariańskie sznycle – kotlety jajeczne 96

kcal Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 4 bu bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz masło klarowane Sposób przygotowania: 10 jajek ugotuj na twardo, po czym zalej(...)garnku chłodną wodą i pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupki i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. W misce wymieszaj rozgniecione jajka, surowe jajka, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być spójna, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco więcej bułki tartej. W dłoniach formuj lekko spłaszczone okręgi średniej wielkości. Kotlety obtocz bułką tartą i smaż na rozgrzanej patelni

ProstePesto.pl
Domowy burger a’la McDonalds 138

przede wszystkim nie brudzi się tak w kuchni. Przeczytaj: Domowy burger BBQ Składniki na burgera 250g mięsa wołowego (mielonego) 3-4 łyżki wody sól pieprz ewentualnie odrobina musztardy bułki do burgerów Dodatki do burgera kapusta pekińska ogórek kiszony majonez mała cebula ewentualnie pomidor ketchup żółty ser topiony Zobacz także: Burger z rukolą i zdrowe frytki Domowy burger(...)drobno kroimy i mieszamy z odrobiną majonezu. Burgery pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 3 minut z każdej strony. Na chwilę przed końcem smażenia na ruszt wkładamy przekrojoną na pół bułkę. Spód bułki smarujemy majonezem wymieszanym z cebulką. Następnie układamy odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej, burgera, żółty ser, ogórka i ewentualnie pomidora. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy górą podpieczonej bułki. Domowy burger

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 97

Bułki drożdżowe z budyniem i owocami Domowe drożdżowe bułeczki nadziane budyniem i agrestem z dużą ilością kruszonki. Drożdżówki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.   Ciasto drożdżowe możemy przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić(...)przez około 10 – 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. KRUSZONKA Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. BUŁKI Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce 91

Kalorie 110 kcal Kotleciki z panierowanych plastrów kalafiora. Przepis na bezmięsne wegetariańskie kotlety kalafiorowe, idealne na lżejszy obiad w lecie. Składniki: 1 kalafior 2 jajka od szczęśliwych 1/2 bu bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA ugotowane młode ziemniaki z koperkiem mizeria z ogórków gruntowych Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki(...)rośliny oraz część głąba. Oczyszczonego kalafiora w całości włóż do wrzątku i gotuj 10 minut. Przygotuj 2 talerzyki: 1 głęboki, w którym roztrzep jajka widelcem oraz 2 płytki z bułką tartą. Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie pokrój na plastry przypominające kromki chleba. Części kalafiora zamocz z podwójnie opanieruj z obu stron w jajkach, bułce tartej, ponownie

ProstePesto.pl
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone 123

kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej (około 6 sztuk): 100 g kaszy jaglanej średniej wielkości kalafior (około 800 g) jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 80 g ziaren słonecznika sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory   Ponadto: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia   Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy(...)gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do miękkości. Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek i ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Bułki śniadaniowe 102

Pyszne, domowe bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Najlepsze są świeżo podane z piekarnika posmarowane masłem i domową konfiturą z sezonowych owoców. Bułki śniadaniowe SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru 2 żółtka(...)letniego mleka 80 g masła, roztopionego i wystudzonego spora szczypta soli łyżeczki soli DODATKOWO: kilka łyżek mleka – do wysmarowania bułek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem

Zasmakuj Kuchni
Klopsy rybno-ziemniaczane 109

rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja ok 300 gram ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 większe ząbki czosnku 1 jajko L 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy(...)maszynce lub rozdrabniamy w blenderze, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy/szklimy na oleju, do miski przekładamy zimne przeciśnięte ziemniaki, rybę, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej, w zależności jak mączystych ziemniaków użyliśmy), dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dłońmi formujemy klopsy i obtaczamy

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki malinowe 112

cukru 2 jajka 200 g mleka 12 g świeżych drożdży 1 szczypta soli 60 g masła Nadzienie 150 g malin świeżych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 3 łyżki masła bardzo miękkiego 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego może być biały Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instructions Mąkę(...)posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków Formę o średnicy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki makowe drożdżowe 112

łyżki cukru purdru 60 g marcepanu może być również marcepanowy batonik w czekoladzie 1 białko 6 sztuk ciasteczek amaretti lub biszkopty 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek Składniki na lukier 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek cukru pudru lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny Instructions Przygotowanie nadzienia makowego Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy(...)zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków. Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między bułkami - będą jeszcze rosły 🙂 Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki pyszne 108

dużą ilością jagodowego nadzienia! Robiliście sami jagodzianki w domu, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych pyszności. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, zresztą tak, jak na wszystkie bułki drożdżowe, najważniejsze przy produkcji jagodzianek jest dokładne sklejenie ciasta po nafaszerowaniu ich jagodami. Jagód nie możemy żałować, bo co ta za jagodzianka z odrobiną jagódek. Jagodzianki pyszne [feast_advanced_jump(...)jagodzianki z piekarnika i przełóżcie najlepiej z całym papierem na kratkę i solidnie polukrujcie. Lukrowanie najlepiej wykonać, kiedy są jeszcze gorące, lukier wtedy ładnie rozchodzi się po całej powierzchni bułki. 📔 Podobne przepisy Jeśli chcielibyście przetestować przepisy na jagodzianki do zapraszam na jagodzianki najlepsze w bardzo łatwej do przygotowania formie. Trochę nietypowej, ale dla początkujących lub zapracowanych jest to najlepsza opcja

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle 94

Czas czytania: 3 min Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach nie mogę ich kupić, pozostaje więc domowe pieczenie, a że są dość czasochłonne (ale nieskomplikowane) nie robię tego zbyt często. Jak wspomniałam, bajgle są niesamowicie smaczne, a skórka gładka i błyszcząca lekko sprężysta(...)domu! Print Bajgle .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bajgle z ziarnami błyszczącą skórką i miękkim wnętrzem, pycha! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword bułki Prep Time 45 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 32 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 8 g soli morskiej 4 g drożdży instant

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 112

wiele i nie są wymagane tutaj szczególe umiejętności cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można(...)też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe . W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier , na który posypujemy kandyzowaną skórkę z cytrusów lub płatki migdałowe. Drugi, prostszy sposób, to oprószenie najzwyklejszym cukrem pudrem. Zapewniam Was, że nieważne czym je wykończycie, to i tak znikną błyskawicznie ! Ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Przechowane

SprawdzonaKuchnia.pl