bułki - 33426 przepisów (strona:174/2229)

Bułki tygrysie. Nie kupisz lepszych w sklepie. 87

lubią najbardziej z wierzchu chrupiące w środku puszyste, pyszne bułeczki tygrysie. Dowiedz się jak uzyskać ta charakterystyczna „tygrysią” skórkę. Bardzo łatwe do zrobienia. Zaskoczycie swoja rodzinę. SKŁADNIKI: Bułki: 4 szklanki / 500 g maki 1 szklanka letniego mleka (szklanka 250 ml ) 1/4 szklanki letniej wody 7 g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Pasta(...)bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. W międzyczasie przygotować paste do posmarowania bułek. Wszystkie składniki na pastę umieścić w miseczce i dobrze wymieszać. Wodę jest lepiej dodawać stopniowo aby mieć większą kontrolę nad gęstością pasty. Gotową pastę odstawić na około 15 minut

Pani M - kuchnia smakowita
Bułki rustykalne J. Hamelmana 74

Podobno recepturę na te bułki opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa. Po wstępnej fermentacji ciasto nie jest formowane, dlatego przypomina ciasto na ciabatę.   Sposób przygotowania ciasta powoduje, że bułki długo (kilka dni) zachowują świeżość. Każda z bułek ma inny kształt.  Urok tych bułeczek tkwi w tym, że każda z nich ma inny kształt(...)środku) i zaparowujemy go.  Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenosimy na blaszkę znajdującą się w piekarniku i pieczemy około 15 min (piekłam 17 minut).  Po upieczeniu studzimy na kratce. Bułki wypiekali autorzy blogów: Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Moja Akademia Smaku Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Tajemnice smaku Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki do hamburgerów z dodatkiem starego ciasta 101

Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2"  Składniki na 6 bułek po 70 g ciasta: 214 g mąka pszenna typ 00, W 280, P/L 0,55 56 g mleko 56 g woda 5 g cukier  7 g słód aktywny 7 g drożdże 10 g masło 10 g oliwa lub olej 4 g sól(...)Idealna temperatura końcowa ciasta powinna wynosić 25°C.  Ciasto zostawić do fermentacji na 20 minut. Następnie podzielić na porcje po 70 g ciasta. Po następnych 20 minutach uformować bułki, odstawić na 10 minut, następnie spłaszczyć i umieścić na około 60 minut w temperaturze 26/28°C do wyrośnięcia. Przed pieczeniem powierzchnię bułek zwilżyć roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety rybne mielone. Idealne na obiad, ale bardzo dobrze smakują też na zimno. PRZEPIS 84

tylko. Bardzo dobrze smakują też na zimno. Przepis na kotlety mielone rybne Składniki: 400 gramów filetów z białej ryby morskiej, 1 duża cebula, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej plus bułka do obtoczenia, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kotlety mielone rybne? Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju. Jeśli używasz rybę mrożoną, po rozmrożeniu dokładnie ją osusz. Następnie(...)rybę zmiel, rozdrobnij blenderem lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj zrumienioną cebulę, wbij jajka, wsyp bułkę, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Formuj płaskie kotleciki, które obtocz w bułce, następnie smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: kotleciki podaliśmy z gotowanymi ziemniakami i prostą sałatką z ogórków kiszonych – przepis znajdziecie na dole wpisu. Prosta sałatka

Kulinarna Polska
Bułki grahamki 71

czas 😉 Dodatkowym plusem samodzielnie przygotowanego pieczywa jest to, że w pełni znamy jego skład - co jest ważne dla osób cierpiących na niektóre choroby dietozależne. Ja przygotowałam tym razem bułki grahamki, które są dobrą propozycją dla osób np. z cukrzycą czy insulinoopornością. Bułki grahamki - przepis na 9 sztuk Do przygotowania bułek będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, łyżeczkę soli, 30g świeżych(...)Gotowe ciasto przykryj ściereczką i dostaw na godzinę. 4. Po godzinie uformuj bułeczki, połóż je na desce, znowu przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut

Z notatnika dietetyka
ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK 89

płaska łyżeczka przyprawa Tandoori Masala 1 łyżka lekko ciepłe mleko 150-160 ml majonez 1 łyżka + 1 żółtko olej 45 ml 5 krótszych parówek Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek. Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże. Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez. Jak drożdże(...)wysokości ciasta. Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę. Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki. Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek. Bułki pieczemy

Smaczne moje
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 104

Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą.    Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy   Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać(...)góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.   Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki. Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc

Smaczne moje
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 74

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na coś słodkiego. Zawsze można zrobić i jedno i drugie. Albo po prostu można zrobić słodkie bułki. I tak właśnie powstały te słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną. Chwilę pomyślałem i opracowałem naprawdę dobry(...)przepis. Co ciekawe, słodki smak doskonale łączy się nie tylko z innymi słodkimi rzeczami, ale też z mięsem. Więc bez najmniejszego problemu można te bułki jeść np. z wędliną. Połączenie smaków naprawdę do siebie pasuje. Spróbujcie, nie będziecie żałować. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 881

Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia. Jaj zrobić karminadle? Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem(...)mięsa, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Karbinadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Rada: karminadle tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich kapusta na gęsto albo

Kulinarna Polska
Pszenne bułeczki "śniadaniowe" 110

Składniki: 500 g mąki pszennej 150 ml mleka (+ 50 ml do posmarowania bułek) 100 g śmietanki 30% 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli masło do natłuszczenia blachy Sposób wykonania: Mleko oraz śmietankę podgrzewamy do 37C°.  W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzanym mlekiem, mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Wyrabiamy jednolite(...)ciasto dzielimy na 16 części, które następnie formujemy w kulki. Układamy je na wcześniej przygotowanej blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pod koniec czasu wyrastania bułek nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wierzch każdej bułki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 minut lub do momentu aż bułki będą rumiane

Qchnia po prostu
Wegetariańskie sznycle – kotlety jajeczne 72

kcal Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 4 bu bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz masło klarowane Sposób przygotowania: 10 jajek ugotuj na twardo, po czym zalej(...)garnku chłodną wodą i pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupki i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. W misce wymieszaj rozgniecione jajka, surowe jajka, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być spójna, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco więcej bułki tartej. W dłoniach formuj lekko spłaszczone okręgi średniej wielkości. Kotlety obtocz bułką tartą i smaż na rozgrzanej patelni

ProstePesto.pl
Domowy burger a’la McDonalds 118

przede wszystkim nie brudzi się tak w kuchni. Przeczytaj: Domowy burger BBQ Składniki na burgera 250g mięsa wołowego (mielonego) 3-4 łyżki wody sól pieprz ewentualnie odrobina musztardy bułki do burgerów Dodatki do burgera kapusta pekińska ogórek kiszony majonez mała cebula ewentualnie pomidor ketchup żółty ser topiony Zobacz także: Burger z rukolą i zdrowe frytki Domowy burger(...)drobno kroimy i mieszamy z odrobiną majonezu. Burgery pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 3 minut z każdej strony. Na chwilę przed końcem smażenia na ruszt wkładamy przekrojoną na pół bułkę. Spód bułki smarujemy majonezem wymieszanym z cebulką. Następnie układamy odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej, burgera, żółty ser, ogórka i ewentualnie pomidora. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy górą podpieczonej bułki. Domowy burger

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 72

Bułki drożdżowe z budyniem i owocami Domowe drożdżowe bułeczki nadziane budyniem i agrestem z dużą ilością kruszonki. Drożdżówki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.   Ciasto drożdżowe możemy przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić(...)przez około 10 – 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. KRUSZONKA Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. BUŁKI Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce 69

Kalorie 110 kcal Kotleciki z panierowanych plastrów kalafiora. Przepis na bezmięsne wegetariańskie kotlety kalafiorowe, idealne na lżejszy obiad w lecie. Składniki: 1 kalafior 2 jajka od szczęśliwych 1/2 bu bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA ugotowane młode ziemniaki z koperkiem mizeria z ogórków gruntowych Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki(...)rośliny oraz część głąba. Oczyszczonego kalafiora w całości włóż do wrzątku i gotuj 10 minut. Przygotuj 2 talerzyki: 1 głęboki, w którym roztrzep jajka widelcem oraz 2 płytki z bułką tartą. Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie pokrój na plastry przypominające kromki chleba. Części kalafiora zamocz z podwójnie opanieruj z obu stron w jajkach, bułce tartej, ponownie

ProstePesto.pl