prawo własności złowionych jesiotrów. Podobnie w Polsce jesiotr przez szereg wieków, był najbardziej cenionym gatunkiem ryby obok łososia." Składniki: 1 kg jesiotra 1 cebula 2 jajka 1 bułka kajzerka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki bułki suchej 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo(...)zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku
kgwjanczewomasy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego(...)majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia Bułki namaczamy w mleku (można też w wodzie). Mięso mielimy (u mnie robi to rzeźnik przy zakupie). Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka
mojewypiekiinietylkoapetytem serwowane zdrowe wersje upragnionych burgerów.Składniki:szklanka ciecierzycyjajko cebula biała cebula czerwonaogórek kiszonypomidor sałatazielona cebulkamajonez i keczup1 łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kuminupieprz i sól do smaku4 bułki do hamburgerów Przygotowanie:Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami wody zostawiam na noc. Następnego odsączam z wody i przepłukuje. Po czym mielę w maszynce do mięsa. Do masy dodaję posiekaną(...)piórka i karmelizuję z łyżeczką cukru. Sałatę myje i osuszam ręcznikiem kuchennym.Z masy formuję cztery burgery i smażę na przesmarowanej olejem blasze około 7 minut z każdej strony.Przekrojone bułki wkładam na kilka minut do gorącego piekarnika.Spód ciepłej bułki smaruję cienką warstwą majonezu, nakładam sałatę i skarmelizowaną cebulę, następnie nakładam burgera i polewam keczupem. Na burgerze układam plasterki pomidora,ogóra
Magiczna kuchnia Dariirodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :)Składniki:2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg)1/2 dużej ugotowanej marchewki1 ugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki(...)maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy, żeby sprawdzić czy nie chcemy jeszcze jej jakoś doprawić. Mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy żurawinę. Powinna powstać dość gęsta masa.Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach
W kuchni wieczoremząbki czosnku 60 g suszonej żurawiny 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por1 cebulaziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 jajka bułka tartaolejSposób przyrządzenia:Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość(...)żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy lub użyć do tego blendera - ja tak zrobiłam. Dodać jajka, gałkę, żurawinę i doprawić do smaku. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć
pieprzny smaczekskładniki * ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta(...)Sposób wykonania Bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Mięso i bułkę zmielić. Ostrą papryczkę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, szczypior z cebulką umyć i drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, dodać jajka, sos teriyaki, sojowy i pipi-piri, kaszę mannę oraz przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi nabierać po trochu masy
Mix smakuserkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki . Składniki: - 700g mięsa drobiowego - 700g mięsa wieprzowego - 125g boczku wędzonego - 1 duża cebula - 1 główka czosnku - 1 czerstwa bułka - kawałek czerwonej papryki - 2 jajka - sól, pieprz - serki topione (po 1 do kotleta) - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso, boczek, cebulę, czosnek, paprykę(...)odciśniętą z wody bułkę mielimy maszynką. Zmielone składniki wyrabiamy. Dodajemy sól, pieprz, jajka – ponownie dokładanie wyrabiamy (najwygodniej w rękawiczkach jednorazowych). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły. Nabieramy porcję masy mięsnej, wkładamy serek topiony, otaczamy go mięsem formując kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron
mojewypiekiinietylkorarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem(...)wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego
Salonik smakówgrillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka(...)plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw: link do sklepu - polecam
Bon Appetit Małgorzatykurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek. Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka pietruszki -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -bułka tarta -sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej Bułkę moczymy w mleku. Filety(...)udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek. Na farszu układamy
Maminek kulinarnyZakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... składniki3 cukinie1 jajko + jajko do panierowania10 dkg żółtego sera startego10 dkg fety pokruszonej1/2 startej cebuli, odciśniętej1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowaniamięta świeża lub suszonanatka pietruszkisól pieprzprzygotowaniecukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie(...)puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania
Stare GarySmaczne kotleciki z pieczarek. Przepis wypatrzyłam na blogu Lawendowy Dom. Wyglądały taki wiosennie, że musiałam je jak najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast pietruszki i bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.składniki150 g pieczarek1 mała cebula4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)pęczek natki pietruszki posiekanejsólpieprz3 łyżki bułki tartej + bułka(...)zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia. Jajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego
Stare Garypolane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje zatem ,by przygotowac bulke tarte samodzielnie w domu.Przeczytajcie dlaczego. Bulka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bulki pszenne lub suchary,ewentualnie pszenne pieczywo.Tak bylo jeszcze calkiem niedawno,lecz teraz w bulce tartej dostepnej na rynku producenci proponuja nam cala tablice Mendelejewa.Na etykiecie czytamy sklad :margaryna,cukier,weglan(...)papierowej torebce i zuzywam np. do kotletow mielonych.Na bulke tarte potrzeba jednak nieco wiecej surowca.Kupuje zatem jednorazowo 12 bulek i produkuje wlasna bulke tarta. Skladniki na okolo 450 g bulki tartej: 12 bulek blender z samoostrzacymi sie nozami Wykonanie: bulki pokrojone w plastry ulozyc na blaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa ze względu na jego właściwości wzdymające ,a wystarczy dodatek cząbru,by fasolkę uczynić lekkostrawną.Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis(...)natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło".Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą:1 kg fasolki szparagowej2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukrucząber 4 łyżki masłakilka łyżek bułki tartejWykonanie:fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkamiugotować w niewielkiej ilości wody z solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika
UgotujmyTo.pl