bułki - 33426 przepisów (strona:179/2229)

PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 106

Puszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto na bułki można przygotować z samego rana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lub wieczorem i przechowywać ciasto przez noc w lodówce. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki(...)bułek: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru  * mak do posypania * 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać

Zrób to smacznie
Bułeczki pszenno-żytnie 93

Dzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma wpływ na ten zadziorny charakter. Zamiast normalnych 20 minut, zaczyn wyrastał przez 12 godzin. Niby trochę trwa zrobienie tych bułek, ale warto ten czas poświęcić. Takich bułek w sklepie nie kupicie. Skórka nie twarda(...)też nie miękka, taka idealna żeby było ją czuć pod zębami. Tak samo środek. Nie watowaty jak w zwykłych bułkach. Fajny, zdecydowany, czuć że się coś gryzie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 119

ciasto pięknie wyrosło. Przełożyłam na deskę i lekko wyrobiłam. Podzieliłam na dwie części i z każdej uformowałam wałeczek. Następnie każdy pokroiłam na 6 kawałków. Teraz czas na ukształtowanie okrągłych bułek. Uturlałam w dłoniach zgrabne kulki. Z tej porcji ciasta wyszło 12 bułek. Blaszkę wyłożyłam papierem   do pieczenia. Układałam na niej moje bułki. Przykryłam ściereczką i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia(...)Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Do gorącego piekarnika wsunęłam na sam dół blaszkę, do której wlałam wodę. To spowoduje, że bułeczki po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę. Moje bułki znów podrosły.   Oprószyłam je odrobiną mąki. Włożyłam je do gorącego piekarnika. Ustawiłam czas na 30 minut i niech się pieką. Kiedy się zarumieniły sprawdziłam patyczkiem. Upieczone wyłożyłam na kratkę, żeby

Kuchnia u Krysi
Kotlety jajeczne 119

Kotlety z jajek,..pyszne, szybko się robi. 8 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko surowe kilka łyżek bułki tartej 1-2 łyżki majonezu  1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz szczypiorek, koperek lub rzeżucha  Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko,majonez, ketchup, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę, sól(...)pieprz. Składniki wymieszać( jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej).Uformować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Falafele jajeczne z oszukanym hummusem groszkowo- miętowym 121

falafeli: 4 jajka, ugotowane na twardo 1 jajko, surowe 3 łyżki szczypiorku, posiekanego drobno 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej drobno 150 gramów cicierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżki drobnej bułki tartej + więcej do obtoczenia 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny olej 1 łyżka ziaren sazamu Składniki na oszukany hummus: 2 szklanki mrożonego groszku(...)łyżka oliwy + odrobina do polania sól, pieprz do smaku U gotowane na twardo jajka oraz ciecierzycę umieścić w misce i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać surowe jajko, zioła, przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko, aby składniki ładnie się połączyły i powstała lepiąca masa. Zwilżonymi lekko dłońmi formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej po czym lekko je spłaszczyć. Bułkę tartą wymieszać

olalacooking
Szybkie bułki pszenne 115

chrupkości w nich już nie ma. Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam przepis na ekspresowe bułki śniadaniowe. Wierzcie mi, że one są naprawdę ekspresowe, chrupiące i pulchne w środku. Składniki na 16 średnich bułek: 1 kg mąki 600 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru/miodu(...)cukrem lub miodem do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i sól. Woda powinna mieć około 30 stopni. Mieszamy, nastepnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy tak żeby ciasto nie kleilo się do rąk. Formujemy bułki, nie za duże, ponieważ sporo rosną w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika na 25 minut na 200 stopni. Przepis pochodzi z bloga  Kuchnia w formie. Więcej inspiracji i sprawdzonych

Życie zaczyna się w kuchni
Bułeczki jogurtowe pszenne 166

masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) Jednak równie dobrze smakują już ostudzone i podawane np. z wędliną, czy serem :) Z podanych niżej składników wyszło mi 11 średnich bułek jogurtowych . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Przed pieczeniem wsypać na dno piekarnika kilka kostek lodu (dzięki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę dzięki parze wodnej). Piec bułki przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia). Po upieczeniu wyłożyć bułki jogurtowe na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakują na słodko z miodem lub dżemem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Bułki jogurtowe 168

załóżmy, że chcę być księżniczką Disneya, że chcę perfekcyjnych śniadanek i krainy wiecznej szczęśliwości. Mój tata zawsze powtarzał: „se zrób”. Se zrobię! Nie wiem czy księżniczki Disneya piekły bułki. Taki Kopciuszek miał chyba dość mocny zapie… znaczy dużo zajęć w kuchni. Zresztą nie chciałabym być Kopciuszkiem. Iść na imprezę w szklanych butach i na końcu czekać na kogoś(...)resztek chleba czy wypieków nigdy nie wyrzucam. Zanim podzielę się z wami przepisem, testuję go kilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które z powodzeniem mogą grać w reklamach perfekcyjnych śniadań, wysadzając z siodła Perfekcyjną Panią Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego

ladykitchen
Nadziewany placek naleśnikowy - propozycja na kolację 116

jest smaczna i myślę, że jeszcze nie raz do niej wrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę(...)tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy bułkę tartą, na nią lejemy porcję ciasta, na to ser i szynka i znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko na wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego

Tylko pysznie
Bułki, rogale 124

Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe      Bułki orkiszowe z ziarnami       Rogale maślane      Grahamki      Bułki orkiszowe       Bułki orkiszowe z otrębami żytnimi       Słodkie bułeczki z rodzynkami i płatkami       Bułki na podmłodzie

Passions hobbies life
Szybkie bułeczki z suszonymi pomidorami, bez wyrastania 180

trzeba czy nie, sam się budzi. A w dodatku już raz rozbudzony, niezbyt chętnie wraca do snu. Co zatem robić w grudniowy, ciemny poranek? Ano piec! A co piec? Bułki! Ale nie byle jakie bułki proszę Państwa. Przede wszystkim bułeczki bez wyrastania, bo mój mąż miał oddać się ich konsumpcji porą śniadaniową, więc na cały rytuał wyrabiania ciasta, wyrastania, pieczenia(...)starczyło. No dobra, jest chwilowe 15 minutowe wyrastanie, bardziej w formie napuszenia bułeczek, bo bałam się klęski w postaci zakalca. Żeby nudno nie było i nie były to zwykłe bułki pszenne, to dodałam do środka suszonych pomidorów. Dzięki nim, bułeczki nie są już tak blade, jak te klasyczne, a i w smaku nieco inne. Dzisiaj więc o szybkich bułeczkach

Mieszam w Garnku
Drożdżówki z żurawiną 137

Bułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się. Nakryć blaszkę z bułkami ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Kopytka 189

Kopytka Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem, to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację,  jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych(...)ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki

My sweet a life
Kefirowe bułki z makiem 163

przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że kefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować masełkiem, nadziać serem, szynką, sałatą i pomidorkiem, zawinąć w śniadaniowy woreczek i włożyć dziecku do plecaka jako drugie śniadanie. Przepyszne! A żeby były świeże na śniadanie, polecam ciasto przygotować(...)każdej części uformować podłużną bułeczkę, po czym wysmarować ją z góry wodą i posypać  lub "zamoczyć" w maku. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Uformowane bułki pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto wyrastało przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć). Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki wstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe FIT burgery z indyka 175

mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie maślane) – jajko sadzone usmażone w plastrze papryki – 4 liście sałaty rzymskiej – 8 plasterków ogórka kiszonego – 4 plastry szynki parmeńskiej – 4 plastry sera(...)stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet kładziemy po plasterku sera i smażymy pod przykryciem do momentu, aż się roztopi. Bułki kroimy na pół, lekko zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni, aż będą ciepłe i delikatnie chrupiące. Paprykę kroimy w poprzek i każdy plaster kładziemy na natłuszczonej masłem

Be Fit Be Strong