podkarpacka Lokalizacja: Kamienica Górna, gmina Brzostek, powiat dębicki Zapraszam Was dzisiaj na kolejne nietypowe wigilijne danie z naszego regionu. Makówka to masa z maku i mleka, przekładana plasterkami bułki pszennej i orzechami z rodzynkami. Danie przyrządza się dzień wcześniej, dzięki czemu słodzone mleko przenika przez wszystkie warstwy i łączy je. Na swój sposób makówka w smaku przypomina makowiec(...)Stowarzyszenia Wiejskiego „Kamienica” pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”. Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-1½ l mleka 5 dużych łyżek cukru 250 g maku zmielonego na sucho 2 pszenne bułki 150 g orzechów laskowych 50-100 g orzechów włoskich 150 g rodzynek Cukier mieszamy z litrem mleka i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy. Bułki kroimy na plastry
Trzeci talerzziemniaków 45 g masła 5 jajek 3 ząbki czosnku, wraz z łupinką 100 g tartego sera cheddar 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 300 g pomidorków koktajlowych bułka tarta Sos: 3 łyżki majonezu kieleckiego sok z około połowy małej cytryny – do smaku, nie cały 1 łyżka kaparów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie sól, pieprz Ziemniaki(...)oraz wyciśnięty ze skórki pieczony czosnek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki (jeśli byłaby taka potrzeba można dodać trochę bułki tartej, a jeszcze lepiej panieru z ciecierzycy – u mnie nie było potrzeby, kotlety dobrze się lepiły i trzymały formę). Na głęboki talerz wybijamy ostatnie jajko, mieszamy widelcem. Na drugi
Smaki Na Talerzukarmelizowanej cebuli w połączeniu z tymiankiem świetnie harmonizuje z kurczakiem, którego użyłam w tym przepisie. Panierka – chrupiąca, orzechowa, a może z dodatkiem parmezanu, która robi różnicę Panierka z bułki tartej, panko, a może z orzechów lub parmezanu? Każda panierka to nowa tekstura i wyjątkowy smak – chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku! W tym przepisie zrobiłam panierkę z tartej bułki(...)wadze 1,2 kg 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki świeżego tymianku Panierka 30 g startego parmezanu 80 g tartej bułki 3 jajka olej kokosowy lub masło do smażenia Sos 100 g majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki sosu sriracha Przygotowanie: Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być dosyć rzadkie
codojedzeniatłuczkiem do mięsa, po czym wyłożyć plastrem szynki i farszem ze smażonej cebuli i sera feta . Tak przygotowane roladki po zwinięciu obtaczamy w mące, jajku i na końcu w bułce tartej, po czym smażymy na zloty kolor w sporej ilości oleju. Wieprzowe roladki z cebulą, fetą i szynką smakują pysznie podane na obiad . Wyśmienitym do nich dodatkiem są miedzy innymi(...)sera feta 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 4 plastry schabowe bez kości 4 duże plastry szynki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 6-7 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą Jak zrobić roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą. Obraną cebulę pokroić w małą
MeCooksminut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 bakłażany 2 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw 50 g mąki 2 jajka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 50 g bułki tartej 20 g panierki panko (możesz pominąć i dać tylko bułkę tartą) 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej 500 g pomidorków koktajlowych lub nieco większych pomidorów 1 główka czosnku(...)Piecz warzywa przez 20 minut. Przygotuj 3 naczynia do panierowania. W jednej misce wymieszaj jajka, majonez i musztardę, tak aby wszystko się połączyło. W drugiej misce lub talerzu wymieszaj bułkę tartą i panko, dodaj też paprykę. W trzeciej misce/talerzu dodaj mąkę. Upieczone bakłażany obierz delikatnie ze skórki, zostawiając końcówkę i ogonek (w celach wizualnych) i delikatnie spłaszcz je na przykład
nietylkopasta.plprostu pyszny Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami Składniki na pulpeciki z suszonymi pomidorami i kaparami: Pulpeciki: 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki) 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)ząbek czosnku 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej) 1,5 łyżki kaparów około 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Do miski przełożyć mięso mielone
Oryginalny smakLeniwe z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami🍁 600 g twarogu 120 g mąki pszennej 3 jaja 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki masła Twaróg rozgnieć tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj jajka, mąkę i wymieszaj. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż(...)Smaż 2-3 minuty, aż będą miękkie i pięknie oblepione syropem. Wrzuć kluseczki do wrzącej wody. Gotuj do wypłynięcia. W międzyczasie na patelni przygotuj bułeczkę – rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i przyprawy (opcjonalnie też cukier) Odcedź leniwe i przełóż je na patelnię z bułeczką. Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu ze śliwkami. #leniwe #kluski #kluskileniwe #pierogileniwe #śliwki #karmelizowaneśliwki #comfortfood
Na-talerzu.plmąki pszennej + ekstra do podsypania 1 małe jajko 20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli Dodatkowo: 250 g śliwek węgierek 3-4 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków migdałów Knedle ziemniaczane ze śliwkami Jak zrobić knedle ze śliwkami. Obrane, przekrojone na pół ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały(...)którym wypłyną na powierzchnię wody – od czasu do czasu delikatnie je przemieszać. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Na patelnię włożyć masło, rozpuścić i kiedy płynne wsypać bułkę tartą. Smażyć przez kilkanaście sekund mieszając od czasu do czasu. Znajdujące się na talerzu knedle ze śliwkami polać podsmażoną na maśle bułką tartą i posypać płatkami migdałów. Knedle ziemniaczane
MeCooksfetą. Możesz zrobić placki z cukinii, nadziewane roladki i jeszcze znacznie więcej! Do przygotowania tych kotlecików najlepiej użyć panierki panko, daje wtedy najlepsze efekty. W wypadku kiedy zastąpisz ją bułką tartą, to kotleciki mogą zrobić się zdecydowanie zbyt zbite. Gdzie kupić panierkę panko? Na dziale z azjatyckimi produktami, jest w większości dużych supermarketów. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form(...)zrobisz, tym lepiej. Do miski z odciśniętą cukinią dodaj fasolę, posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolejną łyżeczkę soli, pieprz, oregano, parmezan oraz panierkę panko (*możesz ją zastąpić tartą bułką, ale aby kotleciki nie zrobiły się zbite to najlepiej tartą bułkę dodać wraz z namoczoną bułką pszenną, tak jak robi się to przy kotletach mielonych, musisz sam wyczuć proporcje). Masę
nietylkopasta.plSkładniki: mielona łopatka 40 dag + mielona szynka 40 dag, cebula 1 sztuka większa, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, tarta bułka 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba wieprzowa łopatka i szynka zmielone dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, pieprz mielony(...)kucharka, sól, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, tartą bułkę i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować nie za duże kotlety (ręce zwilżone wodą) i obtaczać w mące, forma silikonowa 22 cm, posmarowana olejem i wkładać kotlety, spryskać wierzch olejem. Airfryer ustawić na manual, 200C, 15 minut - po tym czasie kotlety obrócić, spryskać olejem i w 200C
W Mojej Kuchni Lubiędobrze doprawione, do tego wystarczy dodać kaszę - tu też możecie zachować pełną dowolność - dobra będzie jaglana, gryczana, jęczmienna, czy bulgur - który ja akurat miałam. Trochę spoiwa czyli jajko i bułka tarta i gotowe. Zioła i przyprawy też do wyboru - ja często dodaję curry ale tym razem postawiłam na bazylię i paprykę. Mieszamy, formujemy i smażymy. Ja je lubię zjadać(...)czosnku 2 łyżki oleju pół średniej cukini 1 marchewka 100 g szpinaku 1 łyżka soku z cytryny po pół łyżeczki suszonej bazylii i ostrej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej do środka + więcej na obtoczenie sól, pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcja, odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę
Smaczny zeszytCzosnek – Burrata – Prosciutto – Świeża bazylia – Kabaczek (z domowego ogródka)- Kuskus – Oliwa z oliwek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Masło – Bułka tarta – Szczypiorek Przygotowanie 1. Kabaczka pokrój na plastry, połóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i włóż do piekarnika pod grill. 2. Pomidory(...)piekarnika pod grill. 3. Griluj warzywa tak długo, aż będą miały widoczne oznaki wysokiej temperatury. 4. W międzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj posiekany szczypiorek, lekko podsmaż, wsyp bułkę tartą i smaż całość, aż bułka się zarumieni. 5. Ach zapomniałbym o kuskusie, który należy przygotować, wcześniej, według instrukcji na opakowaniu, doprawiając go Sól, pieprzem i oliwa z oliwek
RafalCookrumiane kotlety z dodatkami. Są naprawdę pyszne. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 2 łyżki bułki tartej 1 cebula pół szklanki tartej cukinii 2-3 pieczarki ok 10 dkg żółtego sera Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia *** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy(...)się zeszkli odkładamy do przestudzenia *** *** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa dodajemy jajko, starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę dzielimy na około 6 części. Każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na desce *** *** Na masie układamy kawałek żółtego sera *** *** Ser obtaczamy masą, tak aby powstał zgrabny kotlet
Blog z ApetytemSmaczny kalafior polanu chrupiącą bułką tartą, idealny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI : 1 kalafior 4 łyżki bułki tartej 50-70 g masła PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w wodzie z solą lub na parze na miękko. Bułkę tartą przesypujemy na patelnię, prużymy na lekko złoto i dodajemy masło. Mieszamy aż masło się(...)rozpuści i bułka przypiecze i od razu wylewamy ją na kalafior. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioli