średniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku 80 g żółtego sera 1/2 pęczka koperku 1 duże jajko lub 2 mniejsze 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu olej rzepakowy(...)obrać, przecisnąć przez praskę do miski z warzywami. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać starty, żółty ser. Wbić jajka, dodać mąkę pszenną, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy (tj. ostrą paprykę w proszku, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, kumin). Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Powinna ona być dosyć gęsta. Z tak przygotowanej masy
Danka Pichcipopieprzyć rybę, a także dodać ulubione zioła i przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek czy natka pietruszki. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą powłokę, możesz również panierować flądrę w mące, jajku i bułce tartej przed smażeniem. Techniki i Czas Smażenia Flądry Istnieje kilka technik smażenia flądry, które możesz wypróbować. Jednym z popularnych sposobów jest smażenie na patelni z odrobiną oleju lub masła klarowanego(...)smażenia pozwoli zachować jej soczystość. Smażona Flądra - Przepis Składniki: 2 filety flądry Sól i pieprz do smaku Sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Oczyść i osusz filety flądry. Posól i popieprz je z obu stron, a następnie skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na chwilę, aby przyprawy się
Podstawy Gotowanialiść laurowy 2 sztuki pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 7 łyżek, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, tarta bułka 3-4 łyżki mąka tortowa 4 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L" tarta bułka - ile potrzeba(...)wody odlać. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i na oleju usmażyć na rumiano, dodać do kapusty kiszonej, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i wymieszać. Wsypać tartą bułkę, wymieszać, farsz nie będzie za luźny. Składniki do naleśników mikserem zmiksować, na patelni naleśnikarce 24 cm smażyć na złocisto z każdej strony. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować, boki założyć
W Mojej Kuchni Lubiędokładnie jest z tymi roladkami. Wystarczy, że masz do nich cukinię, odrobinę sera i szynki, choć tu sam ser mozzarella już wystarczy. Do tego tylko oliwa, przyprawy, bułka tarta i parmezan i gotowe! Wydaje się bardzo proste prawda? Takie jest. Zerknij na film na końcu wpisu, w którym pokazuję Ci dokładnie, jak zawijam roladki. Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu(...)ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża cukinia – 100 g twardego sera mozzarella – kilka plasterków szynki – 4-6 łyżek oliwy z oliwek – sól, pieprz, – 5-6 łyżek bułki tartej – 4 łyżki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 o C. Przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania, może to być też okrągła tortownica. Cukinię umyj i za pomocą
nietylkopasta.plwersjach. Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny. Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab) 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonej cebulki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej pieprz Sos: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanki(...)szklanki wody 3 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo: bulka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku. Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Sól polecam dodać
Agusiowe smakołykiporcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki, przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, szczypta chilli(...)łyżeczki suszonego oregano, tymianku oraz bazylii, *plus odrobina masła i bułki tartej/kaszy manny do obsypania keksówki. Sposób przygotowania Najpierw warzywa myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub szatkownicy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Później starte warzywa odkładamy na kilka minut, by puściły wodę i odciskamy ją. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, jajka, bułkę tartą, kaszę manną
Natka Pietruszkigrillowanymi warzywami Burgery drobiowe Burgery warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Burgery z kurczakiem Burgery z bekonem Burgery z buraka Grillowane burgery PRZEPIS NA BURGER Z SZARPANYMI BOCZNIAKAMI Składniki: 4 ulubione bułki szarpane boczniaki 2 pomidory marynowany patison lub inne pikle np korniszony świeże liście bazylii i mięty sałata 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu Szarpane boczniaki: 500g boczniaków 3 cebule czerwone(...)cebuli. Dodajemy też sól, cukier, pieprz, chili i czosnek granulowany, podsmażamy3-5 minut aż boczniaki zmiękną. Dodajemy paprykę w proszku i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Potem bułki kroimy na polówki i podgrzewamy je w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Patisony i pomidory kroimy w plastry. Następnie połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy na niej sałatę, szarpane boczniaki
Dorota SmakujeSoczyste mielone z łopatki Kotlety mielone bez bułki tartej, bez jajka, soczyste i delikatne, mielone które się nie rozpadają czyli mielone z ziemniakami surowymi. Kotlety mielone z surowym ziemniakiem zamiast bułki to nie tylko przepis na pyszne kotlety, ale także bezglutenowe kotlety wieprzowe, gdzie nie ma grama bułki tartej ani żadnej innej. Mielone z tartymi surowym ziemniakiem lub ziemniakami, ilość(...)sól 1/2 łyżeczki czarny pieprz 1/2 łyżeczki czosnek 2 ząbki suszona cebula 2 łyżki majeranek opcjonalnie tłuszcz do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z tartymi ziemniakami zamiast bułki Na wstępie chcę wyjaśnić, że mielony z tartymi ziemniakami to nie tylko rada
Dieta moja pasjaszklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki zimnej wody sól świeżo mielony pieprz olej 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta lub mąka do obtoczenia Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę(...)łyżkę bułki tartej, pokrojoną i podsmażoną cebulę oraz zimną wodę. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub mące (jak wolimy). Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenieoliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, mieszaj delikatnie i sałatka jest gotowa! Kluski leniwe z czerwoną soczewicą: Składniki: czerwona soczewica, mąka pszenna, ziemniaki, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, masło. Ugotowaną soczewicę zmiel w blenderze na gładką masę, dodaj mąkę pszenną i sól, aż powstanie elastyczne ciasto. Uformuj kluski i gotuj je w osolonej wodzie. Podawaj(...)podsmażoną cebulą, bułką tartą i odrobiną masła. Kotleciki z czerwoną soczewicą i warzywami: Składniki: czerwona soczewica, marchewka, seler, cebula, jajko, bułka tarta, przyprawy (czosnek w proszku, sól, pieprz), olej roślinny. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z marchewką, selerem i cebulą. Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy, wymieszaj dobrze. Formuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron
Podstawy Gotowaniaobiad . Daniem tym zainspirowała mnie teściowa, która zrobiła je jakiś czas temu na rodzinny obiad. Podstawą tego dania są wydrążone kalarepy, wypełnione farszem z mięsa mielonego wieprzowego oraz bułki, a następnie gotowane do miękkości w bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli i kawałków kalarepy. Składniki sosu po zmięknięciu połączone są z kwaśną śmietaną i mąką, a na koniec zmiksowane. Faszerowaną kalarepę(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kalarepa faszerowana mięsem Składniki na faszerowaną kalarepę. 4 duże kalarepy (80-90 dkg po obraniu) 50 dkg drobno-mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka kajzerka 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 pełna łyżeczka soli 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 i 1/2 łyżeczka musztardy
MeCookstańszy jest. Wystarczy wykroić z udek kości (te możemy zamrozić i dodać w przyszłości np do zupy). W przypadku tych kotletów nie stosowałam tradycyjnego panierowania w jajku i bułce, wystarczyła mi bułka grubo mielona typu panko. Nie odrzucałam też skóry kurczaka bo przypieczona na patelni staje się super chrupka i smaczna. PRZEPIS KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Składniki: 4 udka kurczaka(...)pieprz sól czosnek granulowany bułka tarta grubo mielona olej Jak zrobić kotlety z udek kurczaka: Z udka wykrajamy kości. Ja każde udko podzieliłam na 2 części. Pozostawiłam skórę. Każdą część rozłożyłam płasko na desce, przykryłam folią i lekko robiłam młotkiem do mięsa. Następnie kotlety oprószyłam z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtoczyłam w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam
Dorota SmakujeFasolka szparagowa z bułką tartą od razu kojarzy mi się z latem, tak samo jak mielone z mizerią (które właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść). Takich przepisów nie może brakować na blogu, przecież to klasyka naszej kuchni. Dziwię się tylko, że potrzebowałam aż 6 lat, żeby to tutaj opublikować. Wracam ostatnio coraz częściej do takich potraw, dlatego coraz częściej będą się(...)tutaj pojawiać. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Fasolki myjemy i odcinamy z nich brzydkie końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (u mnie trwało to jakieś 15 minut), odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą
Kardamonovysamą śmietaną? No pewnie. Tzatziki? Czemu nie. Tutaj mamy naprawdę spore pole do popisu. Kolejną porcję zrobię chyba jednak z klasyczną surówką z pora i marchewki. I może bułkę tartą zastąpię jakimś rodzajem kaszy, zobaczę. Pod przepisem wrzucę Was jeszcze parę propozycji na inne wegetariańskie kotlety, gdybyście jednak nie byli fanami ziemniaków. Moimi ulubionymi są chyba te z soczewicy, marchewki(...)podrasowane klasyki lub potrawy z jabłkami. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 250 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 1 duża cebula 1 jajko + 1 do panierowania kotletów 1 łyżka bułki tartej + pół szklanki do panierowania kotletów sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, przecedzamy i tłuczemy. Ziemniaki studzimy
Kardamonovyokoło 15 sztuk: 1 średni ugotowany kalafior 200 g żółtego sera 3 jajka ugotowane na twardo 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 surowe jajko 1/2 – 3/4 szklanki bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól Przepis: Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem delikatnie szklimy(...)wystudzony i odsączony z wody kalafior przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem po czym wrzucamy do miski, dodajemy starte jajka, żółty ser, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, jajko oraz bułkę tartą. Następnie całość doprawiamy czosnkiem granulowanym, sporą szczyptą soli oraz czarnym pieprzem. Masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy, wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety
Smakowite Dania