bułki - 33426 przepisów (strona:191/2229)

Pieczarki w serowym cieście 1502

różnicą, że zamiast mleka dodajemy starty żółty ser. To ciasto musi być gęste, aby nie spływało z pieczarek. Kapelusze grzybów po zanurzeniu w takim cieście obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Ciasto serowe możemy doprawić według własnych upodobań smakowych. U mnie jest to oregano i tradycyjnie sól oraz czarny pieprz, czyli pieczarki w serowym cieście mają ziołowy(...)Pieczarki w serowym cieście: 300 g niedużych pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki oregano 30 g żółtego sera 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pieczarek w serowym cieście: Pieczarki oczyścić, odciąć ogonki tak, aby zostały same kapelusze. Do miseczki wbić jajka, dodać przyprawy

Danka Pichci
Szaszłyki w coffee BBQ z grillowanymi papryczkami – Redfall 40

szczypty cukru 1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO 400g tofu lub mięsa z piersi kurczaka 12 mini słodkich czerwonych papryczek, odmiana bez nasion pieczywo do podania, np. 4 bułki typu hot-dog 1 świeży ogórek, pokrojony w plastry 1 dymka lub garść szczypiorku, posiekane, do posypania PRZYGOTOWANIE MARYNATA COFFEE BBQ Średni garnek lub patelnię postaw na palniku, dodaj olej(...)każdej stronie. Rozsmaruj dodatkową warstwę sosu BBQ na szaszłykach i kontynuuj obsmażanie aż będą mocno rumiane – każdą stronę po ok. 1 minucie. Odłóż usmażone szaszłyki na deskę. DODATKOWO Bułkę opiecz przez chwilę na grillu. PODANIE Wysmaruj wnętrze bułki resztą marynaty BBQ. Umieść zgrillowane tofu lub mięso w bułce, wyciągnij szpikulec, a następnie ułóż wzdłuż zgrillowane papryki oraz plastry ogórka

Nerds Kitchen
Klopsiki po myśliwsku 868

czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 nieduża biała cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos: 200 g pieczarek garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna(...)ziela angielskiego 1 szklanka bulionu mięsnego lub ciepłej wody sól, pieprz do smaku słodka i ostra papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików po myśliwsku: Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia. Grzyby suszone przełożyć do miseczki, zalać szklanką wrzątku i odstawić do napęcznienia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać

Danka Pichci
Krokiety Z Pieczarkami Na Cieście Drożdżowym 33

trzy szczypty soli 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 1 łyżka oleju Farsz: około 400 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko  2 łyżki mleka bułka tarta lub mieszanka mąki pszennej z kukurydzianą sól, pieprz do jajka 1. Składniki(...)minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek, przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki w trakcie smażenia solimy i pieprzymy, kiedy odparuje z nich większość wody dosypuje 1 łyżkę bułki tartej, mieszam i przekładam do miseczki. 2. Teraz smażymy naleśniki.   Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem.  3. Po usmażeniu wszystkim naleśników nakładamy farsz i zawijamy w kopertę Krokiety

Gotowanie...to proste !
Tarta z wiśniami 76

wykonania i smakuje wyśmienicie. Podstawą tej tarty z wiśniami jest kruche ciasto, które można zrobić samemu lub kupić gotowe. Nadzienie do tej tarty to mieszanka wiśni, cukru i bułki tartej do zagęszczenia soków. Tartę tą można przygotować również na bazie wiśni mrożonych. Jednak podstawą tego przepisu jest kruche ciasto, które możecie połączyć praktycznie z każdym rodzajem owoców, jakie lubicie. Wiśnie(...)piekarnika na 10 minut. Pieczemy je w temperaturze 200 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika. Z wiśni wyciągamy pestki i delikatnie odsączamy na sitku, następnie przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Dodatek bułki tartej sprawi, że pochłonie ona nadmiar soku z wiśni podczas pieczenia. W tym cieście możemy użyć również wiśni mrożonych, polecam wyciągnąć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Siekane kotlety rybne. 43

dowolnej ryby.  Ryba powinna być bez skóry i ości.  Z podanych składników zrobiłam 5 kotlecików.  Składniki: 350 g. filetów rybnych (miałam mirunę) 1,5 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka majonezu  1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 1/3 łyżeczki soli na czubku łyżeczki pieprzu Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików olej do smażenia(...)Wykonanie: Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, a następnie posiekać.  Przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą majonez, koperek,  szczypiorek, sól i pieprz.  Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.  Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.  Zrobiłam z tej porcji 5 średnich kotletów.  Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju ,na niewielkim gazie

Agusiowe smakołyki
Mielone kotleciki indycze z fetą 37

chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka suszonego oregano ? pęczek natki pietruszki ? 200 g sera feta – oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny(...)jest mazisty i miękki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. ? Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Wymieszać mięso

To co kocham
Szarlotka z bezą 35

ustach. Składniki: Kruche ciasto ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 0,5 szklanki cukru ? 3 żółtka ? 125 g masła ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżka śmietany ? 4 łyżki bułki tartej Jabłka ? 1,5 kg jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop ? 1/3 szklanki wody ? 2 łyżki cukru ? 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana ? 3 białka ? 1/2 szklanki cukru ? 3 biszkopciki(...)plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia. ? Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia. ? Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka ? Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. ? Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. ? Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 33

grzybami. Składniki: ? 1 kurczak ? 2 marchewki ? 2 pietruszki ? 1/2 selera ? 1/2 pora ? 1 duża cebula ? sól, pieprz ? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny(...)Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. ? Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami. ? Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ? Mięso włożyć do wysmarowanych masłem

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 31

wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej(...)łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka ? 1/2 małej kapusty pekińskiej ? 1/4 szklanki oliwy ? 2 łyżki octu winnego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżeczka cukru brązowego ? sól, pieprz do smaku Dodatkowo ? bułki kajzerki 8 sztuk ? gotowy sos BBQ Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. ? Powstałą masą posmarować karkówkę z każdej strony. ? Mięso włożyć do worka do pieczenia

To co kocham
Ser feta w panierce 39

temperaturze pokojowej, tak aby przyprawy połączyły się z serem i nie odpadły podczas dalszego panierowania. I gotowe. Teraz wystarczy już przestrzegać kolejnych kroków podczas panierki. Czyli mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Dać odpocząć w lodówce. I smażyć na chrupiąco na gorącym tłuszczu. Zajadać z apetytem. I jak to mówią grecy Kali Orexi! Przepis na ser feta w panierce(...)sezamem: Składniki: 1 serek feta około 200 g 1 jajko szczypta soli 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 EL sezamu olej do smażenia Wykonanie : 1. Ser feta pokroić na paski około 1- 2 cm lub w kostkę i osuszyć papierowym ręczniczkiem. 2. Przed smażeniem należy przygotować trzy naczynia. Do jednego dać mąkę pszenną. Do drugiego dobrze roztrzepane jajko

dolcevitainmykitchen
Kotlety mielone z indyka z suszonymi pomidorami 35

Składniki: 700 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 8 łyżek drobno posiekanych pomidorów suszonych z oliwy 4 łyżki bułki tartej 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: Do dużej miski wkładamy mielone mięso, dodajemy, drobno poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, suszone pomidory, bułkę tartą oraz(...)wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy dłonią do połączenia się wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy owalne i lekko spłaszczone kotlety.  Do głębokiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w której następnie obtaczamy kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety na średnim ogniu z obydwu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Tort orzechowy z czekoladą 263

szklanka =  250 ml łyżka = 15 ml  -5 jajek -2 i1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru pudru -sok z całej cytryny -2 kopiaste łyżki bułki tartej  -tłuszcz do wysmarowania boków formy -bułka tarta do posypania -papier  do pieczenia Poncz: -1/2 szklanki świeżo parzonej, lekkiej herbaty -50 g rumu -1 łyżeczka cukru Polewa(...)Dodatkowo: -opakowanie śmietany 30% lub 36% jako dodatek do każdej porcji    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sok z cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać orzechy,  pianę z białek

Kulinarne przemyslenia
PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) 60

dania głównego. Jak zrobić pieczarki w cieście? Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. Jakie zrobić przekąski bez mięsa? Istnieje wiele pysznych przekąsek bez mięsa! Polecam przetestować przepisy na: wytrawne(...)pieczarki w cieście?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jakie zrobić przekąski bez mięsa?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Istnieje wiele pysznych przekąsek

Via Gusto
Bucatini Bianco 39

powoli stapiane, makaron al dente, wrzucony na tłuszcz, woda z gotowania makaronu i kremowy sos, wypisz, wamaluj – Carbonara, ale wolałem to nazwać – Bianco. Ach zapomniałbym o podpieczonej bułce tartej z pieprzem, która daje fajne chrupanie. Na zakończenie, zapraszam na mój pomysł na makaron Bucatini. Bucatini Składniki Bucatini 500 gram Ricotta 250 gram Guanciale 150 gram Żółtko 3 sztuki(...)Bułka tarta 30-40 gram Pieprz w ziarenkach 1 łyżeczka Pieprz świeżo zmielony do smaku Sól do smaku Przygotowanie Po pierwsze guanciale pokrój w kostkę, wrzuć na zimną patelnię i smaż na średniej temperaturze, aż tłuszcz się wytopie, następnie przełóż skwarki na talerzyk. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na oczywiście wczesne al dente. Po drugie wymieszaj ricotte

RafalCook

Proponowane wyszukiwania