bułki - 33426 przepisów (strona:200/2229)

Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 96

kiełkami fasoli mung. 5) Pieczony kalafior w sosie z czarnej fasoli i czosnku Pomysł na przekąskę lub dodatek do dań, np. mięsnych. Kalafior pieczony dwuetapowo - najpierw w panierce z bułki tartej, a następnie w ciemnym i aromatycznym sosie w stylu hongkońskim. Jest to klasyczny chiński sos przygotowany z wyselekcjonowanej fermentowanej czarnej fasoli i aromatycznego czosnku, z dodatkiem tradycyjnego chińskiego wina(...)oryginalnego słodko-słonego smaku z pikantnym akcentem. Składniki: 1 kalafior 100 g (2 saszetki) sosu Black Bean Garlic Lee Kum Kee 5-6 łyżek wody 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sezam 1 łyżka posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i dokładnie osuszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugim wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim - mąkę pszenną

Kuchnia MagdaLeny
Wege burgery z soczewicą 94

rodziny. Dziś wersja wege z pasztetem z soczewicy – idealna dla wegetarian, fleksiwegetarian i na postne piątki. PRZEPIS NA WEGE BURGERY Z SOCZEWICĄ Składniki na 4 sztuki: 4 ulubione bułki 200g pasztetu z soczewicy 4 liście sałaty masłowej 4 łyżki majonezu 4 łyżki sosu samuraja 4 korniszony 4 garstki kiełków lucerny Jak zrobić wege burgery z soczewicą: Najpierw bułki kroimy(...)podgrzewamy je w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Następnie pasztet z soczewicy kroimy grube plastry. Potem korniszony kroimy w plastry. Zaraz potem sałatę myjemy, dokładnie osuszamy. Następnie połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy na niej liście sałaty, na to plaster pasztetu z soczewicy, kiełki i plastry korniszona. Potem przykrywamy wierzchem bułki posmarowanej sosem samuraja. Podajemy od razu. Smacznego! Artykuł Wege

Dorota Smakuje
Pomysł na tosty z serkiem waniliowym 88

serkiem waniliowym. Delikatny serek waniliowy i tosty doskonale komponują się z rumianą panierką z jajek. Aby wykorzystać pomysł na tosty francuskie z serkiem waniliowym możemy użyć chleb tostowy, chałkę, bułki lub inne pieczywo.  Przepis na tosty z serkiem daje nam wiele możliwości. Do tostów francuskich możemy wykorzystać serek waniliowy, owocowy lub stracciatella. Serek możemy przygotować sami wykorzystując np. twaróg(...)zrobić z czerstwym pieczywem? Jeśli masz czerstwe pieczywo i zastanawiasz się co z niego zrobić, tosty to jeden z pomysłów. Jeśli zadajesz sobie pytanie co zrobić z czerstwych bułek, chałki? Tosty z serkiem waniliowym będą idealne. Sprawdzi się także czerstwa drożdżówka, babka i inne zwykłe ciasto. Tylko wtedy już serka nie słodzimy! Jeśli zastanawiasz się co zrobić z czerstwego chleba

Dieta moja pasja
KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY 79

Kotlety mielone z ryby>>> Składniki na kotlety mielone z cielęciny: 500 g cielęciny bez kości 250 g wątróbki cielęcej lub drobiowej 1 cebula 2 jajka czerstwa bułka + mleko do namoczenia 3 łyżki masła bułka tarta do panierowania olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku majeranek gałka muszkatołowa do smaku sól pieprz Przepis na kotlety(...)mielone: Krok 1. Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę. Krok 2. Z starannie wyrobionej masy mięsnej, formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy

Moja Książka Kucharska
Pulpety duszone w warzywach 80

wieprzowiny (łopatka), 1 sucha bułka (kajzerka), 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, mąka do oprószenia pulpetów, 3 – 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 – 3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, tłuszcz do smażenia (masło, olej), 150 ml bulionu Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Namoczoną bułkę odcisnąć. Mięso zemleć razem z bułką

królestwo garów
kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym... 83

Składniki: podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz(...)pomidorowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną. Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść

W Mojej Kuchni Lubię
Burger z chrupiącym kurczakiem 89

przepis, który przygotowałam specjalnie dla moich czytelników! A do kurczaka zrób jeszcze domowe bułeczki, wybierz ulubione dodatki i zapewniam, że będzie genialnie! Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na  domowe bułki do hamburgerów .  Są maślane i pyszne. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)potrawy, lub wybrać bardziej ostry sos) – 1 i 1/3 szklanki płatków kukurydzianych – oliwa (najlepiej z końcówką z dyfuzorem do popryskania kurczaka) – odrobina soli Dodatki do burgerów: – bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu – liście szpinaku lub sałaty – inne dodatki: np poszatkowana czerwona kapusta, pomidor – sos barbecue – możesz go zrobić w domu

nietylkopasta.pl
Kotlety pożarskie 121

surówki. Zajadają się nimi zarówno mali jak i duzi :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: zmielona podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 600 gram 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 żółtko 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą(...)bułkę, żółtko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa na kotlety. 1 całe jajko z pozostałym białkiem przekładamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. dłonie zwilżamy wodą i zaczynamy formować kotlety które najpierw maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce. ( mięso ma dość lepiącą konsystencje dlatego aby lepiej nam się formowało

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety schabowe moczone w mleku z puree ziemniaczano- dyniowym 122

ustach, a dodatek cebulki sprawi, że dodatkowo będą niezwykle aromatyczne. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na to, żeby mięso było świeże :)   Składniki: 50dag świeżego schabu 2 duże cebule mleko bułka tarta 2-3 jajka mąka  5 dużych ziemniaków 1/3 dyni piżmowej łyżka śmietany łyżka masła sól, pieprz szczypta kurkumy ulubione dodatki (u mnie fasolka szparagowa)   Przygotowanie: Wieczorem porcjujemy(...)mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia odsączamy mięso i cebulę. W trzech miskach umieszczamy mąkę, jajka z odrobiną soli i pieprzy oraz w trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy mięso najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron

ChilliJemy
Knedle chlebowe z boczkiem 101

jajka: 2 szt. gałka muszkatułowa: 1 łyżeczka cebula: 1 szt. boczek wędzony: 200 g majeranek: 1 łyżka natka pietruszka lub koperek sól i pieprz do smaku ew. bułka tarta Knedle chlebowe z boczkiem Przepis: Pokrój resztki czerstwego chleba na małe kawałki w przełóż do miski. Następnie wlej mleko oraz dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut. Pokrój(...)Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką oraz majerankiem i zostaw na kilka minut do „przegryzienia”. Mokrymi dłońmi uformuj knedel Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj niewielką ilość bułki tartej do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli knedle formują się bez problemu to jeszcze lepiej Nadawaj masie ładny okrągły kształt o wielkości mandarynki i wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Pozostaw

Kuchnia Na Wypasie
Bułki poznańskie 96

gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię. Porcja 8 bułek Składniki: 20 g suchych drożdży 170 ml letniego mleka 140 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej  Przygotowanie(...)ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut

Niezły Młynek
Bułki poznańskie 125

gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię. Porcja 8 bułek Składniki: 20 g suchych drożdży 170 ml letniego mleka 140 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej  Przygotowanie(...)ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut

Niezły Młynek
Kotlety z mortadeli z frytkami 108

zrobić mortadelę w panierce? Podobnie jak schabowe. Zresztą w PRL kotlety z mortadeli były nazywane oszukanymi schabowymi. Mortadelę należy pokroić w odpowiedniej grubości plastry, obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. To nasz sprawdzony przepis na pyszne i szybkie kotlety z mortadeli. Kotlety z mortadeli przepis, który z pewnością(...)gustu i mortadela w panierce czasem zagości na Waszych stołach. Polecamy! Kotlety z mortadeli z frytkami Składniki: Kotlety: dobrej jakości mortadela: 0,5 kg jajka: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku Frytki: ziemniaki: 1 kg olej do smażenia Kotlety z mortadeli z frytkami Przygotowanie: Mortadelę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotowujemy trzy

Kuchnia Na Wypasie
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 98

mniej kaloryczne niż te tradycyjne z mięsa wieprzowego. Polecam je także i Wam ;) Składniki: * 500 g mięsa mielonego z indyka * 2 ząbki czosnku * 1 całe jajko * 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta potrzebna do panierki * sól i pieprz czarny mielony do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać(...)bułkę tartą, sól i pieprz. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować kotlety, lekko je spłaszczając. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Strucla drożdżowa z jabłkami 98

łyżka spirytusu lub wódki szczypta soli  Jabłka do strucli: 700 g obranych jabłek 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki bułki tartej Dodatkowa: 2 arkusze papieru do pieczenia cukier puder do posypania 2 - 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami(...)zagniatania można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm. Każdy rozwałkowany placek posypać

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania