kurczaka 4 łyżki płatków owsianych 1 jajko 5 łyżek mleka 1 ząbek czosnku 1/3 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Panierka: 1 jajko pół szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i wsypujemy płatki owsiane. Całość odkładamy na około 20 minut, aż płatki nasiąkną *** *** Filet z kurczaka kroimy(...)warzywa dodajemy do płatków. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. U żyłam 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu *** *** Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli masa będzie zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej. Z masy formujemy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Po obtoczenie ponownie formujemy w dłoniach, wówczas kotleciki wyjdą zgrabniejsze *** *** W miseczce roztrzepujemy jajko, a na talerzyk wysypujemy bułkę
Blog z Apetytemprzygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej(...)małym “leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także z bitą śmietaną, cukrem
smakowitehistorie.comkażdym kotlecie odrobinkę masła. To dopiero uczta! Pieczone kotlety mielone z indyka - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona) sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta(...)obtaczania Pieczone kotlety mielone z indyka - przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki porządnie wyrobić oraz doprawić do smaku. Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety i każdego z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Wszystkie kotlety przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujekupić na śniadanie świeże pieczywo. Pozostaje nam wtedy upiec własne bułeczki bez konserwantów i ulepszaczy, a zrobienie ich wcale nie jest trudne. Z mojego przepisu wychodzi 10 bułek, ale jeżeli chcecie, aby były większe to możecie ciasto podzielić na mniej części. Bułki te są dobre również następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 450 g mąki pszennej 12 g drożdży(...)ciasto, dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, oprószyć je mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić
Danka Pichcilaurowe łyżka naturalnej jarzynki płaska łyżeczka suszonego lubczyku kawałek pora 3-4 gałązki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 czerstwa bułka łyżka masła i trochę do wysmarowania formy Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy kuper i całego wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, stawiamy na duży ogień, zagotowujemy i odszumowujemy(...)pokroić na drobno pozostałą cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Po upływie czasu gotowania, wyciągamy z rosołu kurczaka oraz warzywa do ostygnięcia. Czerstwą bułkę zalewamy rosołem do namoczenia. Gdy kurczak ostygnie, dokładnie obieramy mięso od kości oraz chrząstek. Mięso wraz z przesmażoną cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa razy, mielimy także odciśniętą bułkę
Smaczna Stronadyni (około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać cukier(...)kleić, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją wielkość (30 min -1,5 godziny). Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz, ręce wysmarować tłuszczem, ręce wytarzać w bułce i odrywać kawałek ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich. Formować kulkę. Układać w formie, jedna przy drugiej. Odstawić
moj przepis naPuszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. Składniki: 20 g drożdży, 2 i pół szklanki maki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła duża szczypta soli, łyżeczka cukru, 100 g masła, 3-4 ząbki czosnku, pół małej cebuli, koperek sól, pieprz jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące(...)Odstawiamy na 15 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i koperek drobno siekamy. Łączmy wraz z masłem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Tak przygotowane masło wkładamy do nacięć w bułkach. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby miały ładny złocisty kolor. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut
Lena Gotujeziarenka jałowca 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso z indyka oraz podgardle umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka(...)białe błony, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w plastry. Na patelni rozgrzać olej lub smalec, zeszklić cebulę, a pod koniec dodać wątróbkę, chwilę ją przesmażyć. Bułki kajzerki zalać przestudzonym wywarem z gotowania mięsa, odczekać aż namokną, następnie odcisnąć nadmiar płynu. Zimne mięso, warzywa, cebulę, bułki oraz wątróbkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka
niecodziennikparymamy chęć na domowe pieczywo polecam pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu. Bułeczki można posypać czarnuszką lub słonecznikiem, ja bardzo lubię sezam, dlatego posypałam sezamem. Na 8 bułek: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej z pełnego przemiału 30 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 3 łyżki sezamu do posypania(...)wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji
Krylowa Kuchniabanalnie proste i ekspresowe. Można je podać z dowolnym sosem-ja polecam domowy śmietanowo-chrzanowy. Dlatego na postne piątki, nie tylko rybka:) Na 12 kotlecików 12 jajek 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania 10 jaj ugotować na twardo i wystudzić. Ostudzić, obrać(...)umieścić w misce. Jajka rozdrobnić widelcem , tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu posiekać. Do rozdrobnionych gotowanych jaj dodać jaja surowe, bułkę tartą, szczypior, koper, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z powstałej masy robić niewielkie kotlety, panierować je w bułce tartej, smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać gorące lub zimne. Ja podałam z sosem chrzanowym
Krylowa KuchniaKanapka nie musi być nudna, ta którą zrobiłam jest pełna "dobrości", smakuje wyśmienicie i jest pyszna. Opiekana bułka, chrupiący boczek, szparagi , sałata i żółty ser to mój pomysł na pyszne, pełnowartościowe i sycące śniadanie. 1 bułka do panini 3 szt szparagów 3 paseczki czerwonej papryki 2 długie plastry boczku 2 plastry żółtego sera 3 liście sałaty 1 jajko 1 łyżka(...)masła Szparagi i paprykę podsmażyć na maśle pod przykryciem aż zmiękną. Boczek usmażyć na chrupiąco. Bułkę przeciąć, włożyć do niej ser i opiekać w opiekaczu aż bułka się zrumieni a ser rozpuści. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć sadzone jajko. Do kanapki z serem włożyć sałatę, boczek, paprykę, następnie sadzone jajko a na to szparagi. Podawać na gorąco. Smacznego
Krylowa Kuchniapolane naturalnym sosem wytworzonym podczas pieczenia drobiu smakowały wyśmienicie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią. Składniki 100 g pęczaku (lub 250 g ugotowanego) 200 g bułki tartej 1 1 / 3 szklanki mleka 2 jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pęczak opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie(...)przelać zimną wodą, zostawić na sicie do odkapania i ostygnięcia. Do miseczki wsypać bułkę tartą, wlać ciepłe mleko, wymieszać i zostawić na 10 minut. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Do miski z bułką tartą dodać pęczak, cebulę, pietruszkę, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć składniki, formować kotleciki
niecodziennikparyupieczonych pasztetów. Udostępnij Składniki na pasztet z królika 1 królik 750 g podgardla 400 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 średnie cebule 3 bułki kajzerki 1 szklanka mleka 4 jajka 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki majeranku(...)wyjąć i przestudzić. W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Bułki kajzerki zalać letnim mlekiem i zostawić do jego wchłonięcia. Gdy mięso będzie już zimne, zmielić je dwukrotnie wraz z cebulą, wątróbką i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa
niecodziennikpary