tych co szukają sprytnych sposobów na przemycenie tego warzywa do rodzinnego menu mam przepis na brokuły w serowej panierce. Brokuły są obtaczane w mieszance serów ( parmezan i cheddar) i bułki tartej a następnie pieczone w piekarniku. Do tego prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu i pyszna przekąska gotowa – w sam raz na długie jesienne wieczory przy dobrym filmie(...)serialu. Print Brokuły w serowej panierce Szybka przekąska – brokuły w serowej panierce, pieczone w piekarniku Ingredients 1 brokuł 2 jajka 3 łyżki mleka 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki cheddara startego na małych oczkach 3 łyżki startego armezanu sól, pieprz 2 łyżki oliwy SOS 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka soku
Cooking for EmilyDziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka(...)uformować bułeczkę. Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false
Smaczny zeszytzapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 niewielka cebula 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół(...)szklanki bułki tartej – do obtoczenia mięsa smalec, masło klarowane lub olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę, cebulę oraz pietruszkę drobniutko siekamy *** *** Posiekane warzywa dodajemy do mięsa i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne kotleciki i lekko spłaszczamy je dłonią
Blog z ApetytemŚwietny sposób na przyrządzenie kalafiora. Do tej pory najchętniej jadłam go z bułką tartą, czasami pieczonego. Kalafior panierowany w jajku i bułce tartej pierwszy raz jadłam parę lat temu u teściowej. I w sumie nie wiem, dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz. Jest to mój ulubiony patent na to warzywo i gorąco go polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował kalafiora(...)wydaniu. Nie podaję dokładnej ilości składników - wszystko zależy od tego, jaką ilość chcecie przygotować. W skrócie można rzec, że jest to kalafior przyrządzony jak schabowy;) Składniki: kalafior jajka mąka bułka tarta sól olej do smażenia Kalafior dzielimy na większe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Należy jednak uważać, żeby go nie rozgotować - ma zachować swój kształt. Kalafior
My simple kitchenKALAFIORA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 7-10 kotletów SKŁADNIKI: – 1 kalafior o wadze 1,5 do 1,8 kg – 2 jajka rozmiar L – 4-6 łyżek bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia kotlecików – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki posiekanych ziół – szczypiorek lub natka pietruszki, wybierz co lubisz i masz aktualnie w domu – sól(...)się fajnie ścierał na tarce a nie „rozmaślał”. Do startego kalafiora dodaj 2 jajka, posiekane bardzo drobno zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 4 (lub więcej) łyżki bułki tartej. Całość dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem, mniej więcej po pół łyżeczki każdego. Wymieszaj wszystko. Jeśli ciasto klei się za bardzo i ciężko będzie z niego zrobić kotlety
nietylkopasta.plAromatyczne sznycle z kurczaka dziś podaję. Soczyste mięso w środku z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk 2 jajka(...)bułka tarta do smażenia oliwa, olej lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, oczyszczam, oddzielam od siebie dwie piersi. Każdy kawałek kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają łącznie 4 duże sznycle. Można je rozbić tłuczkiem, ja tego dziś nie robiłam. Przyprawiam je z obu stron. W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz
Zasmakuj Kuchniwłożyłam do środka młode listki szpinaku. Wyszło pysznie, zachęcam do przygotowania. Grillowane burgery Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g świeżo zmielonej wołowiny sól pieprz olej rzepakowy Dodatkowo: 4 bułki 4 plastry pomidora krążki cebuli 1 kulka mozzarelli pokrojona w plastry listki szpinaku baby keczup majonez Wykonanie: Mięso mieszamy w misce z dodatkiem soli, pieprzu i 2 łyżek lodowatej wody(...)wysmażenia jaki lubicie i jak i tego bardzo rozgrzany jest grill. Pod koniec na każdym burgerze układamy plaster sera. Gdy burgery będą już prawie gotowe na grillu układamy przekrojone bułki i grillujemy je przez chwilę, aż się delikatnie przyrumienią. Spód bułki smarujemy majonezem i keczupem, następnie układamy mięso z mozzarellą, pomidora, cebulę, listki szpinaku i przykrywamy wierzchnią częścią bułki
Kulinarne przygody Gatitydrobiowy z rosołu Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec(...)łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż
Kulinarne S.O.S.drobiowy z rosołu Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec(...)łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż
Kulinarny S.O.S.krojonych podgrzybków Leśne Skarby 1 duża cebula olej do podsmażanie cebuli 1 ząbek czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć) 2 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku Ciasto na bułki: 350 g mąki pszennej + do podsypania 0,5 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy, próbujemy. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy bułki: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy
Słodkie okruszkimięsa mielonego · Jajko · Sól · 2 łyżki bułki tartej · Majeranek · Papryka ostra · Papryka czerwona Dodatkowo: · Pieczarki duże(...)jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, wsypujemy bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą. 2. Z papryki usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy, dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. 3. Pieczarki myjemy
Kulinarna Chwilacytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszanego 1 czerstwa bułka pszenna namoczona przez 10 minut w wodzie lub mleku i odciśnięta, ale można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody 1 cebula(...)Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko
Kulinarny S.O.S.przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko
Kulinarne S.O.S.