bułki - 33426 przepisów (strona:217/2229)

Grillowane domowe burgery 106

włożyłam do środka młode listki szpinaku. Wyszło pysznie, zachęcam do przygotowania. Grillowane burgery Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g świeżo zmielonej wołowiny sól pieprz olej rzepakowy Dodatkowo: 4 bułki 4 plastry pomidora krążki cebuli 1 kulka mozzarelli pokrojona w plastry listki szpinaku baby keczup majonez Wykonanie: Mięso mieszamy w misce z dodatkiem soli, pieprzu i 2 łyżek lodowatej wody(...)wysmażenia jaki lubicie i jak i tego bardzo rozgrzany jest grill. Pod koniec na każdym burgerze układamy plaster sera. Gdy burgery będą już prawie gotowe na grillu układamy przekrojone bułki i grillujemy je przez chwilę, aż się delikatnie przyrumienią. Spód bułki smarujemy majonezem i keczupem, następnie układamy mięso z mozzarellą, pomidora, cebulę, listki szpinaku i przykrywamy wierzchnią częścią bułki

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z mięsa po rosole 355

drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec(...)łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z mięsa po rosole 355

drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec(...)łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż

Kulinarny S.O.S.
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów 142

krojonych podgrzybków Leśne Skarby 1 duża cebula olej do podsmażanie cebuli 1 ząbek czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć) 2 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku Ciasto na bułki: 350 g mąki pszennej + do podsypania 0,5 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy, próbujemy. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy bułki: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy

Słodkie okruszki
Pieczarkowe bombki 124

mięsa mielonego ·        Jajko ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Majeranek ·        Papryka ostra ·        Papryka czerwona Dodatkowo: ·        Pieczarki duże(...)jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, wsypujemy bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą. 2.   Z papryki usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy, dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. 3.   Pieczarki myjemy

Kulinarna Chwila
Zupa koperkowa z pulpetami 91

cytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszanego 1 czerstwa bułka pszenna namoczona przez 10 minut w wodzie lub mleku i odciśnięta, ale można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody 1 cebula(...)Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo z patisonem i klopsikami 110

przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko

Kulinarny S.O.S.
Leczo z patisonem i klopsikami 110

przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko

Kulinarne S.O.S.
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE CURRY Z MARCHEWKĄ 139

masła lub 2 płaskie łyżki oliwy/oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku sól, pieprz, szczypta chili, pół łyżeczki suszonego oregano 1 jajko 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 łyżka bułki tartej wymieszana z 1 łyżką tartego parmezanu  czarnuszka do posypania WYKONANIE Puree ziemniaczane przekładamy do większej miski. Cebulę drobno siekamy, czosnek(...)dodajemy szczyptę soli, 2 łyżeczki curry w proszku oraz szczyptę chili i suszone oregano. Mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy do miski z puree. Dodajemy jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Nabieramy pełną łyżkę masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w panierce z bułki

cool and minty
Pulpety w sosie pieczarkowym 110

Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki(...)pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie pieczarkowym, przepis podstawowy. Łączymy bułkę tartą z mlekiem w kubku, bułka powinna napęcznieć. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Masę mięsną, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, oraz majerankiem i wyrabiamy z 1 łyżką zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie kajzerki z makiem. 141

Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem.  Zrobiłam więc, takie bułeczki. Na szybko, bez wyrastania ciasta. Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników, a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny. Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem. Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie. Składniki: 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 500 g. mąki pszennej 20 g. masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek mak do posypania Wykonanie: Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem

Agusiowe smakołyki
Klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym 97

skończonym obiedzie brzuszek jest przyjemnie zaspokojony;) Fajne danie na „tygodniowy” obiad. Polecam:) 600-800 g mielonego mięsa drobiowego (np 4 nieduże pojedyncze filety z kurczaka) 1 czerstwa bułka 1 małe jajko 1-2 ząbki czosnku 2 małe cebule 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1,5 szkl. śmietany 30% sól, pieprz przyprawa w płynie maggi pęczek koperku Bułkę zalewamy niewielką(...)cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i przekładamy całość do miski. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski z cebulą dodajemy mielone mięso, połowę posiekanego drobno koperku, małe jajko oraz odciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wyrabiamy. W przypadku gdyby masa była zbyt luźna dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie

Smaki Na Talerzu
Bułki nocne II 114

żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami  ze względu na udział w zabawie na forum Wędliny Domowe  gdzie piekliśmy bułki z przepisu, który wybrała Halinka . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody(...)mleka 50 ml oliwy Dodatkowo: 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Bułki poznańskie (wrocławskie) - bułki z przedziałkiem 134

Bułki z przedziałkiem - znane też jako bułki poznańskie, wrocławskie albo siedleckie. W mojej okolicy bułki wrocławskie znam pod postacią podłużnej bułeczki, z nacięciami, natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia  więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne(...)czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 0 C przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Ciepłe kanapki ze szparagami 157

Szparagi są pyszne, zdrowe, a takie prosto z pola, dostępne są jedynie w maju i czerwcu. Oto przepis na pyszne, proste ciepłe kanapki ze szparagami. Składniki dowolne bułki – pszenne, razowe, pełnoziarniste – według uznania   gotowane szparagi, na każdą bułkę liczmy 4 szparagi 2 pomidory ser żółty zielone oliwki musztarda, majonez – według uznania pietruszka, szczypiorek. 2 lub 3 łyżki roztopionego masła(...)Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Bułki przekrawamy na pół i spody smażymy z jednej strony na maśle na złoto. Rumianą stronę smarujemy cienko musztardą. Układamy na blaszce jasną stroną do dołu. Kładziemy na nich pokrojone pomidory, po 3 szparagi i przykrywamy żółtym serem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu, gdy roztopi się ser. Smarujemy

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania