bułki - 33426 przepisów (strona:208/2229)

Kotlety z kaszy jęczmiennej 160

kotlety z kaszy jęczmiennej. Danie trochę bardziej kaloryczne jak sama kasza ugotowana kasza, ale smakują naprawdę wyśmienicie. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 2 jajka 1 duża cebula 1/2 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przepis: Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu, Cebulę drobno posiekać i zeszklić, W dużej misce wymieszać ugotowaną kaszę(...)cebulą, bułką tartą i przyprawami, Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Artykuł Kotlety z kaszy jęczmiennej pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Budyń z gotowanej wołowiny 102

miękkiego masła, 3 jajka, 1/2 suchej kajzerki, sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, 1/2 łyżki posiekanego tymianku lub 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, 40 g  masła do polania gotowego budyniu, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Mięso zemleć. Masło utrzeć z żółtkami, dalej ucierając dodać odciśniętą bułkę. Następnie dodać mięso(...)posiekane zioła. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy. Gotować 45 minut na niewielkim

królestwo garów
Burgery BBQ z batata i soczewicy 102

Burgery BBQ z batata i soczewicy 🍔 Ostatnio były bułki, a dziś jak obiecałam "wkładka" 😃 Pyszna, wegetariańska wersja. Dzięki dodatkowi sosu BBQ mają fajny, mięsny posmak. Składniki na ok. 8 kotletów: 1 batat 150 g soczewicy żółtej lub czerwonej 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kurkumy Oliwa(...)obieramy ze skórki. Soczewicę po upływie czasu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Zgniatamy ją wraz z batatem. Dodajemy wszystkie przyprawy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron. Podajemy w domowych bułkach z ulubionymi dodatkami. Ja polecam - ogórki konserwowe, cebulę, sałatkę, pomidory

Czarnawisienka
Klops w sosie pomidorowym 169

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy   Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka ( lub więcej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli pieprz sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 litr pasaty pomidorowej 1 łyżeczka(...)smaku Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę 10 minut mieszając, dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Bułkę porwać na kawałki i zalać mlekiem żeby zmiękła ( mleka ma być tyle żeby wsiąkło w bułkę). Do miski przełożyć mięso, dodać parmezan, przyprawy, natkę, cebulę z czosnkiem i lekko odsączoną bułkę

Smaczny zeszyt
Domowy chleb z garnka 84

Niedawno był przepis na bułki, który po lekkiej modyfikacji stał się recepturą na domowy chlebek z garnka z chrupiącą skórką. Podobnie jak w przypadku bułek i tutaj ciasta nie trzeba wyrabiać! Zaletą tego chlebka jest też to, że można go zrobić w ciągu kilku godzin, gdzie pracy jest na kilka minut, a reszta to czekanie aż ciasto wyrośnie i upiecze(...)Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się wrażeniami! Przepis na bułki z chrupiąca skórką . Przepis na bułki orkiszowe z ziarnami . Składniki: 3 1/2 szklanki (840 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!) Wykonanie: Do zrobienia

Lamarida.pl
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 121

Mój Syn chciał, abym usmażyła rybę w cieście naleśnikowym, tak też więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę(...)paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej, Adasiowi smakowała bardziej ryba w cieście. Mąż i Córka również byli w teamie chrupiąca panierka nr 1. W każdym razie wybór pozostawiam Wam. Możecie spróbować obu wersji

Słodko-Słony Świat Ilony
Idealne bułki pszenne – gotowe na śniadanie w 15 min 609

Przedstawiam Wam przepis na perfekcyjne bułeczki śniadaniowe, które wyłoniły się po przetestowaniu wielu różnych receptur. Bułki są pyszne, puszyste i dobrze wyrośnięte. Wreszcie z tego przepisu udało mi się osiągnąć bułeczki z równomiernie wyrośniętym miękiszem. Z innych przepisów dół bułki zawsze był cięższy. Do tych bułeczek nie mam zastrzeżeń, wyglądają pięknie, smakują znakomicie i można je mieć wprost na śniadanie(...)dzięki zastosowaniu jednego małego triku. Polecam! Czas przygotowania: 45 min Czas oczekiwania na wyrastanie ciasta: 90 min Czas pieczenia: 25 min   Składniki: (na 6 bułek średniej wielkości) 300 g mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oleju 1 średnie jajko 50 ml mleka 75 ml wody Przygotowanie

Słodki Blog
Bułki z ziarnami 177

Bułki z ziarnami Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże  lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli(...)pestek słonecznika 20 g białego sezamu 20 g nasion chia 60 g pestek dyni 30 g oleju 380 g letniej wody Dodatkowo : 80 g mieszanki ziaren do posypania bułek woda - 35 g 30 g mąka żytnia typ 720 Przygotowanie:  Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami

Kuchnia Danusi
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM CHRZANOWYM 149

sztywno i dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej. SKŁADNIKI  KOTLETY / 6 SZTUK 5 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar  1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody lub mleka sól, pieprz(...)DODATKOWO: bułka tarta do obtoczenia, klarowane masło lub olej do smażenia SOS CHRZANOWY 150 ml śmietany 30% 2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól, świeżo zmielony czarny pieprz lub opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki bulionu ze słoiczka  * Jajka wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą, do całkowitego przykrycia. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy 7 minut

cool and minty
Kotleciki z młodej kapusty 400

smaku dodałam przyprawy Vegeta Natur . To bogactwo warzyw, 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej łyżka soli łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur pieprz świeżo zmielony bułka tarta do panierki olej do smażenia Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą(...)Warto przykryć ją talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok w dłoniach. Do kapusty dodać jajka, posiekany koperek, wyciśnięty w prasce czosnek oraz mąkę i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę mąki. Formować okrągłe kotleciki, które następnie panierować w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Smakołyki Asi
Bułeczki z pieczarkami 90

Bułeczki z pieczarkami, zawsze jak miałam możliwość i akurat byłam głodna to pochłaniałam taką bułkę na stacji benzynowej… wiem, wiem, nie jest to najzdrowsza opcja, ale cóż poradzić, jak coś smakuje. Chodziły za mną te bułki już od jakiegoś czasu, a że potrzeba matką wynalazków jest, to powstały takie mięciutkie bułeczki, po brzegi wypełnione pieczarkami. Kiedyś pokazywałam Wam bułki

dom-agi.pl
Burger z czerwonej soczewicy 91

efektu), z wyraźną nutą karmelizowanej cebuli. Ta karmelizowana cebula to był strzał w dziesiątkę i zrobił cały smak tego burgera, sami zobaczycie! Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – wegeburger(...)burgery Składniki kotlety: – 150 g czerwonej soczewicy (miara przed ugotowaniem) – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mała marchewka – 1 cebula – sól i pieprz Dodatki do burgerów: – bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu – miękki kozi ser – mango chutney (ja użyłam gotowego od Patak’s ale możesz użyć innego dodatku o słodko ostrym

nietylkopasta.pl
Domowe bułki z chrupiącą skórką 89

Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji Koniecznie je wypróbujcie! Składniki (na 8 bułek): 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki(...)bułeczki będą mieć pożądane puste dziurki w środku i chrupiącą skórkę Pieczemy w temperaturze 230 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut albo do momentu aż bułki będą lekko zarumienione na wierzchu. Podajemy np. z ulubionym domowym dżemem (polecam taki wiśniowy albo brzoskwiniowym ) i kubkiem ciepłego kakao. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie

Lamarida.pl
Leniwe z przepisu mojej babci 81

przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej(...)małym “leniwym” ogniu, by delikatne kluski się nie rozpadły). Po wypłynięciu (ok. 1-2 minuty) wyławiaj kluski łyżką cedzakową. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, przyrumień na nim bułkę tartą przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Kluski podawaj z masłem, zasmażoną bułką tartą i odrobiną cukru. W różnych regionach Polski leniwe podaje się także z bitą śmietaną, cukrem

smakowitehistorie.com

Proponowane wyszukiwania