każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście spodziewamy się również, że to będą Wasze smaki Kotlety rybne w chrupiącej panierce Składniki: 0,5 kg filetów z ryby 4 jajka bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny płatki kukurydziane sól i pieprz(...)dobrze odsącz je z wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. Wyrób dobrze masę
Kuchnia Na Wypasiesiedziałam przed chwilą nad zdjęciami i jakoś tak. Genialne. Połączenie pieczonego indyka z dżemem brzoskwiniowym… nie no, znowu to samo. Składniki: 6 plastrów rolady z indyka 2 ulubione bułki 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego spora garść rukoli mała garść kiełków rzodkiewki parę plasterków chili (przepis na 2 porcje) Bułki faszerujemy wszystkimi składnikami, według własnych upodobań. Polecam na dolną bułkę wlać(...)trochę sosu z pieczenia indyka. Artykuł Bułka z pieczonym indykiem i dżemem brzoskwiniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyFasolka szparagowa z bułką tartą od razu kojarzy mi się z latem, tak samo jak mielone z mizerią (które właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść). Takich przepisów nie może brakować na blogu, przecież to klasyka naszej kuchni. Dziwię się tylko, że potrzebowałam aż 6 lat, żeby to tutaj opublikować. Wracam ostatnio coraz częściej do takich potraw, dlatego coraz częściej będą się(...)tutaj pojawiać. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Fasolki myjemy i odcinamy z nich brzydkie końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (u mnie trwało to jakieś 15 minut), odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą
Kardamonovywieprzowa 500 g szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę(...)solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udko z kurczak dodajemy nieco później. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową
Smaczne mojedodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :) Składniki: 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 250g pieczarek, 1 duża cebula, ½ ostrej papryczki, 1 jajko, 3 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku mielonego, sól, pieprz. Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia. Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną(...)kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody. Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju przez około
Świat Domowej Kuchnirozkosznie unoszą kąciki ust wszystkich jedzących ten pyszny pasztet przy świątecznym stole :) Wigilijny pasztet z suszonych grzybów Potrzebujesz: 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz(...)smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych grzybów zmiel z bułką tartą na puder. 2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. 4. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i podsmażaj przez 5min. 5. Ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kapusty - smaż przez kolejne 5-7min. 6. Fasolę odsącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanamarchewki, pietruszka, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 jajka, sól, gałka muszkatołowa, imbir, tłuszcz do smarowania formy, 100 g orzeszków pistacjowych – można pominąć 60 g suchej bułki Mięso królika i podgardle włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę i zalać zimną wodą (tylko tyle aby przykryć mięso). Gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso(...)półmisek i obrać je z kości. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć trzykrotnie mięso razem z wątróbką i odciśniętą bułką. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jajka wlać do miseczki i rozbełtać, wlać do masy mięsnej. Dodać wyłuskane orzechy pistacjowe i dokładnie wymieszać. Formy
królestwo garówSkładniki: mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane do smażenia - ile potrzeba Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć(...)cukrem na złocisto, wystudzić. Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 2 cm grubości. Kotlety smażyć na gorącym maśle klarowanym na rumiano z każdej strony, potem pod przykryciem
W Mojej Kuchni Lubięlubi zjeść śniadanie na ciepło? Te zapiekane bułki polecam każdemu, kto ma ciut więcej czasu od rana. Składniki: Bułki Jajka Boczek pokrojony w kosteczkę Ser żółty w plastrach Sól, pieprz, szczypiorek Przygotowanie: Górę bułek ścinamy, środek wydrążamy. Do bułki wkładamy kolejno boczek, jajo, sól, pieprz, szczypiorek, ser. Przykrywamy odciętym kawałkiem i owijamy folią aluminiową
Kulinarne blogowaniesól: 1/3 łyżeczki Farsz: kapusta kiszona: 0,5 kg pieczarki: 300 g duża cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki majeranek: 1 łyżka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jajko: 1 szt. bułka tarta: 1 łyżka sól i czarny pieprz do smaku Panierka: jajka: 2 szt. bułka tarta tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami: Wykonanie: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe(...)maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Po ok. 10 minutach dodajemy odsączoną z wody kapustę oraz przyprawy i smażymy razem. Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i bułkę tartą. 4. Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję nadzienia i formujemy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi
Kuchnia Na Wypasiekurczaka (np. z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze 1 duża marchewka kawałek selera 1 średnia cebula ugotowana lub smażona 2 jajka kl M 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka smalcu 100 g ciecierzycy z puszki bez wody sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku 1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę(...)przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam. Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie. 2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu) 3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy
Gotowanie...to proste !dania jest sos chimichurri, z pietruszki. Kiełbasa to już może być byle jaka. Drugi sos, nie jest taki ważny, dlatego zrobiłem go w kryzysowym stylu, z zamienników :) Składniki: - długa bułka - jakieś parówki - natka pietruszki - oregano - olej - ocet jabłkowy (robi się go bardzo łatwo, zostawiając obierki od jabłek zalane wodą w otwartym słoiku) - czerwona cebula - papryka słodka w proszku - ketchup Wykonanie(...)Parówki kroimy wzdłuż i podsmażamy. Pietruszkę miksujemy z oliwą, octem i małą ilością oregano, żeby nie było gorzkie. Bułki kroimy wzdłuż i prażymy na patelni bez tłuszczu. Chodzi o to żeby się przypiekły tylko z jednej strony. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy trochę papryki i ketchupu. Smarujemy bułkę sosem chimichurri, kładziemy pokrojone parówki, na to kładziemy drugi sos i przykrywamy
Kryzysowa Książka Kucharskainspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na kotlety ryżowe: 20 dag ryżu białego od KUPIEC sól do smaku 2 jajka pieprz czarny mielony do smaku 1 większa marchewka 2 łyżki bułki tartej koperek suszony według uznania Na sos pieczarkowy: 50 dag pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki do dekoracji Wykonanie pysznych kotlecików ryżowych: 1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę
Izabelawkuchnijakiś czas wypróbuję i na pewno podzielę się z Wami przepisem. Póki co, zapraszam na kotlety :) Składniki: 1 pierś kurczaka 350 g 150 g. pieczarek 1/2 cebuli 1 bułka kajzerka 1 jajko sól, pieprz majeranek papryka słodka i ostra Dodatkowo: masło do smażenia pieczarek bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: Pierś zmielić. Pieczarki zetrzeć(...)maśle. Dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Następnie, pieczarki z cebulą dodać do mięsa. Wbić jajko i dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Na koniec dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po kilka minut z każdej
Agusiowe smakołykipachnący pięknie farsz . Potrzebujemy: Po tyle samo: kotletów schabowych plasterków serka topionego 30 dag pieczarek 1 cebula gałązek natki pietruszki vegeta natur papryka słodka i ostra jajko, mąka i bułka tarta do panierowania olej i masło do smażenia Schab rozbijam cienko, ale uważam, żeby nie przerwać mięsa. Posypuję przyprawami i odkładam na 15minut. W międzyczasie przygotowuję pieczarki. Oczyszczone trę(...)pieprzę. Na środek każdego kotleta kładę łyżkę pieczarek, spory plasterek topionego serka i gałązkę zielonej pietruszki. Kotlety składam w "kopertę" i panieruję w jajku i bułce (bułka-jajko-bułka). Smażę na dosyć głębokim oleju z dodatkiem masła do chwili kiedy kotlety uzyskają złoty kolor
Co w garnkach piszczy