Składniki: podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz(...)pomidorowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną. Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść
W Mojej Kuchni Lubięprzepis, który przygotowałam specjalnie dla moich czytelników! A do kurczaka zrób jeszcze domowe bułeczki, wybierz ulubione dodatki i zapewniam, że będzie genialnie! Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)potrawy, lub wybrać bardziej ostry sos) – 1 i 1/3 szklanki płatków kukurydzianych – oliwa (najlepiej z końcówką z dyfuzorem do popryskania kurczaka) – odrobina soli Dodatki do burgerów: – bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu – liście szpinaku lub sałaty – inne dodatki: np poszatkowana czerwona kapusta, pomidor – sos barbecue – możesz go zrobić w domu
nietylkopasta.plsurówki. Zajadają się nimi zarówno mali jak i duzi :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: zmielona podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 600 gram 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 żółtko 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą(...)bułkę, żółtko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa na kotlety. 1 całe jajko z pozostałym białkiem przekładamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. dłonie zwilżamy wodą i zaczynamy formować kotlety które najpierw maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce. ( mięso ma dość lepiącą konsystencje dlatego aby lepiej nam się formowało
Blog kulinarny S9.PLustach, a dodatek cebulki sprawi, że dodatkowo będą niezwykle aromatyczne. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na to, żeby mięso było świeże :) Składniki: 50dag świeżego schabu 2 duże cebule mleko bułka tarta 2-3 jajka mąka 5 dużych ziemniaków 1/3 dyni piżmowej łyżka śmietany łyżka masła sól, pieprz szczypta kurkumy ulubione dodatki (u mnie fasolka szparagowa) Przygotowanie: Wieczorem porcjujemy(...)mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia odsączamy mięso i cebulę. W trzech miskach umieszczamy mąkę, jajka z odrobiną soli i pieprzy oraz w trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy mięso najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron
ChilliJemyjajka: 2 szt. gałka muszkatułowa: 1 łyżeczka cebula: 1 szt. boczek wędzony: 200 g majeranek: 1 łyżka natka pietruszka lub koperek sól i pieprz do smaku ew. bułka tarta Knedle chlebowe z boczkiem Przepis: Pokrój resztki czerstwego chleba na małe kawałki w przełóż do miski. Następnie wlej mleko oraz dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut. Pokrój(...)Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką oraz majerankiem i zostaw na kilka minut do „przegryzienia”. Mokrymi dłońmi uformuj knedel Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj niewielką ilość bułki tartej do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli knedle formują się bez problemu to jeszcze lepiej Nadawaj masie ładny okrągły kształt o wielkości mandarynki i wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Pozostaw
Kuchnia Na Wypasiegdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię. Porcja 8 bułek Składniki: 20 g suchych drożdży 170 ml letniego mleka 140 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej Przygotowanie(...)ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut
Niezły Młynekgdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię. Porcja 8 bułek Składniki: 20 g suchych drożdży 170 ml letniego mleka 140 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej Przygotowanie(...)ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut
Niezły Młynekzrobić mortadelę w panierce? Podobnie jak schabowe. Zresztą w PRL kotlety z mortadeli były nazywane oszukanymi schabowymi. Mortadelę należy pokroić w odpowiedniej grubości plastry, obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. To nasz sprawdzony przepis na pyszne i szybkie kotlety z mortadeli. Kotlety z mortadeli przepis, który z pewnością(...)gustu i mortadela w panierce czasem zagości na Waszych stołach. Polecamy! Kotlety z mortadeli z frytkami Składniki: Kotlety: dobrej jakości mortadela: 0,5 kg jajka: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku Frytki: ziemniaki: 1 kg olej do smażenia Kotlety z mortadeli z frytkami Przygotowanie: Mortadelę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotowujemy trzy
Kuchnia Na Wypasiemniej kaloryczne niż te tradycyjne z mięsa wieprzowego. Polecam je także i Wam ;) Składniki: * 500 g mięsa mielonego z indyka * 2 ząbki czosnku * 1 całe jajko * 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta potrzebna do panierki * sól i pieprz czarny mielony do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać(...)bułkę tartą, sól i pieprz. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować kotlety, lekko je spłaszczając. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron
Zrób to smaczniełyżka spirytusu lub wódki szczypta soli Jabłka do strucli: 700 g obranych jabłek 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki bułki tartej Dodatkowa: 2 arkusze papieru do pieczenia cukier puder do posypania 2 - 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami(...)zagniatania można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm. Każdy rozwałkowany placek posypać
Kuchcik gotujebył typowo polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Tylko, że tamte zapiekanki serwowane były w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem, ja zaś moje zapiekanki podaję w formie pokrojonych kanapek.najczęściej z serem i jakimś dodatkiem np. szynki, grzybów, pomidorów i innej wędliny(...)taki zapas sos. Skorzystajcie z naszego przepisu na wyśmienite zapiekanki, zapiekane kanapki tradycyjne z serem i szynką. Domowe zapiekane kanapki z bagietki. Tradycyjnie zapiekane kanapki przygotowuję na bagietce, bułce typu kajzerka lub bułce wrocławskiej, możecie wykorzystać też chleb czy inne zalegające pieczywo. Domowe zapiekanki z serem mozzarella, szynką i szczypiorkiem – przepis Składniki na 15 kanapek: bagietka mleko tarty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrych lat kroję mięso na drobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce. Zdarza mi się, że zamiast tartej bułki używam mąki migdałowej wymieszanej z błonnikiem . Do krokietów smażę cienkie naleśniki. Przeznaczam jeden naleśnik na jednego krokieta. Nie żałuję nadzienia, a krokiety smażę(...)pieczonego indyka 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula sól i czarny pieprz do smaku ciasto na naleśniki z tego przepisu masło do smażenia tarta bułka i 2 jajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sojowego sosu 300 ml śmietanki 1 00 ml warzywnego bulionu
codojedzeniamąki, jajek oraz odrobiny soli. Kluski leniwe lub pierogi leniwe to doskonały pomysł na dość szybki i ekonomiczny obiad. Leniwe możesz podać na słodko, na słono, z masełkiem oraz bułką tartą. Kluski leniwe na szybko świetnie smakują z dodatkiem cukru waniliowego. W wersji na słodko z pewnością sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci. Kluski leniwe przepis jest znakomitym sposobem(...)Szczególnie wtedy, gdy brakuje czasu lub składników na inną potrawę. Dla mnie kluski leniwe to z pewnością smak dzieciństwa. Wtedy był wszędzie dostępny prawdziwy twaróg, masło oraz wiejskie jaja Bułki tartej na okrasę do leniwych nikt nie kupował. Tarło się ją w domu z czerstwych autentycznych bułek. Wszyscy mówią, że to tylko nostalgia za czasami, które już nie wrócą. Być
Kuchnia Na Wypasieokoło 10 kotletów 1 średnia cukinia 400 g mięsa mielonego np. indyka 1/2 główki cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 ząbek czosnku 1 całe jajko 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 1 łyżeczka suszonych warzyw sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia ( ja używam(...)obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut aby puściła sok. Zebrany sok odcedzamy. 2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej
Gotowanie...to proste !mielonego (u mnie łopatka) 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 6 łyżek prażonej cebulki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu. 2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek(...)czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kotlety można też upiec (piekarnik 180 st. przez 50-60 minut. Należy pamiętać, by w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę
Kuchnia domowa Ani