bułki - 33426 przepisów (strona:199/2229)

Cukinia jak schabowy 102

Składniki: młoda cukinia jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Umytą cukinię pokroić na cienkie krążki ( u mnie ok.pół cm), lekko posolić Jajka roztrzepać, na talerzyku rozsypać bułkę. ewentualnie zmieszać na jedną niezbyt gęstą masę Na rozgrzany tłuszcz kłaść cukinię obtoczoną w jajku i bułce, smażyć z obu stron na rumiano. Taka wersja cukinii bardzo mi smakowała(...)smażyłam ją w jajku wymieszanym z bułką

Proste Potrawy
Kotlety jajeczne – piątkowy obiad 84

bardzo szybkie w przygotowaniu kotlety jajeczne. Kotlety przygotowujemy z jajek ugotowanych na twardo. Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet. Do masy jajecznej dodajemy również odrobinę cebuli, szczypiorku i bułki tartej. Takie kotlety to smak dzieciństwa i szkolnych obiadów przygotowywanych w piątki. We wpisie tym znajdziesz dokładny sposób przygotowania kotletów, z którym poradzi sobie każdy oraz propozycje w jaki sposób(...)można je urozmaicić przy pomocy prostych dodatków. Oczywiście nie zapomnimy również o propozycji ich podania. Składniki (na 5 kotletów) 6 jajek sucha kajzerka odrobina bułki tartej 1/2 pęczku szczypiorku sól pieprz cebula (może być dymka) olej do smażenia Kotlety jajeczne – przepis Zaczynamy od ugotowania 5 jajek na twardo. Jeśli nie wiecie ile czasu gotować jajka na twardo, aby zachowały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym 52

Gondoliera (2-3 porcje): Pulpety: 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) 200 g cukinii (pół średniej sztuki) 2 ząbki czosnku kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra   Sos pomidorowy: 2 szklanki bulionu drobiowego szklanka passaty pomidorowej niewielka cebula ząbek czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra(...)ulubionego makaronu (kolanka, wstążki, penne) 100 g sera żółtego np. parmezan   Przygotowanie Przygotowujemy pulpety. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię, bułkę, czosnek przeciśnięty przez

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na domowego Whoppera jak z Burger King 61

jest ostrzejszy w smaku. Lista składników nie jest długa, a domowy Whopper jest szybki i prosty w wykonaniu. Lista składników do przygotowania domowego Whoppera jak z Burger King 1 bułka sezamowa do hamburgerów sałata lodowa pomidor cebula ogórek konserwowy mielone mięso wołowe (ok. 120 g.) ketchup majonez Jak przygotować domowego Whoppera jak z Burger King? z porcji mięsa mielonego uformować(...)dosyć cienkiego kotleta usmażyć mięso (najlepiej na patelni do grillowania) położyć dwie części przekrojonej bułki na rozgrzanej patelni lub podpiec je w piekarniku, aż do uzyskania chrupkości położyć kotleta na część bułki posmarować mięso ketchupem położyć dwa plasterki pomidora dodać kilka plasterków ogórka konserwowego położyć 3 krążki cebulowe posmarować majonezem dodać trochę pokrojonej sałaty lodowej przykryć drugą połową bułki Takiego

ale Pysznie
Rustykalna tarta z wiśniami 74

doszło. Przed wyłożeniem owoców na rozwałkowane ciasto, wystarczy posypać spód mąką migdałową (tak radzi David Lebovitz w przepisie na galette z rabarbarem ) albo, jeśli nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty skutecznie wchłoną nadmiar soków puszczanych przez wiśnie i albo nic nie wycieknie z ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku. SPRAWDŹ(...)masła 5 łyżek lodowatej wody Nadzienie 700-800 g wiśni 100 g cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Pozostałe bułka tarta do posypania ciasta jajko z odrobiną mleka do posmarowania boków Kroki Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć

Na-talerzu.pl
Cukinia panierowana 69

patelni w chrupiącej panierce. Smakuje naprawdę świetnie, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić cukinię w plasterki, delikatnie ją doprawić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, tak samo, jak tradycyjne kotlety. Smażona cukinia w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, może być alternatywą dla mięsa. Możemy ją także zaserwować w formie przekąski. Sama(...)posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA CUKINIĘ PANIEROWANĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 cukinia 3 łyżki mąki do panierowania 2 jajka 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz, papryka słodka Wykonanie Cukinię dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Następnie kroimy ją na plasterki o grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię rozkładamy

Przepiski.pl
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE 82

karkówka + łopatka lub szynka) 2 jajka 1 kajzerka 1 szkl bulionu/ew. mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 cebule 50 ml zimnej wody łyżka masła (do podsmażenia cebuli) bułka tarta (do obtoczenia kotletów) olej lub smalec (do smażenia) Wykonanie: Rozpoczynamy od namoczenia bułki w bulionie lub mleku. Następnie kroimy cebulę, która podsmażamy na maśle, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy(...)wystudzenia. W misce mieszamy mielone mięso, odciśniętą i rozdrobnioną dłońmi bułkę kajzerkę, wystudzoną cebulę (wraz z masłem, na którym się smażyła), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajka i zimną wodę. Dokładnie wyrabiamy masę rękoma kilka minut. Nie może być mocno ścisła, bo kotlety będą twarde. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy

Walijskie Pichcenie
Polędwiczki w sosie kurkowym 77

mniejszych ziemniaków (jeśli są bardzo malutkie to więcej) najlepiej młodych – 1 szklanka fasolki szparagowej – 70 g masła – garść świeżych listków szałwii – 1 czubata łyżka (lub 2 płaskie) bułki tartej – sól, pieprz – zalewa do pieczonych ziemniaków: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, mała szczypta soli, pół łyżeczki(...)duś całość jeszcze chwilę. W małym garnku przygotuj sos maślany z szałwią. To naprawdę genialny dodatek i nie może go tu zabraknąć. Rozpuść masło, wtedy dodaj listki szałwii, bułkę tartą i dosłownie szczyptę soli (dziś wiele razy mówię o szczypcie, każda z części potrawy wymaga bowiem soli ale dodanie jej w większej ilości spowoduje, że całość wyjdzie za słona). Podgrzewaj

nietylkopasta.pl
Rustykalna tarta z morelami 66

masła 170g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka lodowatej wody nadzienie: ok 400g moreli 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki bułki tartej lub herbatników brązowy cukier do posypania płatki migdałów Masło i twaróg posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem, wlać wodę, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez(...)godzinę. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Bułkę tartą (zmielone herbatniki) i cukier wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200stC.  Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać bułkę, zostawiając z brzegu ok 3-4cm ciasta (bułka wchłonie sok z owoców, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt mokre

Obiad gotowy
fasola Jaś z kiełbasą, pomidorami i kotletem mielonym... 98

Składniki: woda 1 litr, fasola Jaś 50 dag, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka łopatka mielona 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 3 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 6 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula(...)łyżki Fasolę moczyć w wodzie całą noc, wlać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować w szybkowarze 40 minut. Mięso mielone dobrze wyrobić jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, posiekaną cebulą, kucharkiem, pieprzem mielonym. Formować nie duże kotlety, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, usmażone wyłożyć na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką 70

oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko).         Ile smażyć kotlety mielone z indyka .  Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone, mięso(...)kotletami można przykryć i odstawić na chwilę, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie. SKŁADNIKI I PRZYPRAWY: 700g filetu z indyka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka kajzerka  mleko lub rosół do namoczenia bułeczki 2 małe jajka 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka śmietany lub majonezu 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Kotlety

Moja Książka Kucharska
Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis 64

jagodzianki jak z cukierni Nasze bułeczki drożdżowe z jagodami świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci. Nam najlepiej smakują z zimnym mlekiem. Doskonale dopełnią smak popołudniowej kawy oraz kakao. Bułki z jagodami i kruszonką idealnie sprawdzą się w podróży oraz na piknik. Ten prosty przepis na pyszne jagodzianki, to jedna z wielu propozycji na domowe bułeczki, które znajdziesz na Naszym(...)soli Nadzienie: jagody: 2 szklanki cukier: 3 łyżki mąka ziemniaczana: 1 łyżka Kruszonka: mąka pszenna: 100 g masło: 50 g cukier puder: 50 g oraz 1 jajko do posmarowania bułek Przepis na domowe jagodzianki z kruszonką Jak zrobić jagodzianki? Mleko podgrzej do temperatury ok. 30 – 35 stopni. Pozostałe składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: Do ciepłego mleka

Kuchnia Na Wypasie
Kotlety ziemniaczane 92

window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 kg ugotowanych sypkich ziemniaków  -150 g mąki pszennej -50 g bułki tartej -2 jajka -1 duża cebula (ok. 120 g ) -2 ząbki czosnku -1/3 papryki czerwonej surowej -1 łyżeczka masła -olej rzepakowy -sól, pieprz -bułka tarta do obtoczenia kotletów Sos: -1 duży(...)dodać masło, szczyptę soli i pod przykryciem dusić ok. 5 minut. Warzywa wraz z tłuszczem dodać do ziemniaczanej, zimnej masy, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto na pulchną masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować małe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z dwóch

Kulinarne przemyslenia
KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE 71

posmakowały, że przygotowuję je co roku w sezonie wiosenno- letnim.  Klopsiki duszone w młodej kapuście - składniki: Pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 cebula * pół bułki kajzerki namoczonej w mleku * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego * 1/3 szklanki wody * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Dodatkowo: * pół główki młodej kapusty * 1 cebula(...)angielskiego * 1,5 szklanki wody * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać namoczoną i odciśnięta bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Wlać wodę, wsypać sól i pieprz czarny. Dłonią dobrze wyrobić mięsną masę, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Łyżką nabierać

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania