Osoby, które spróbowały, piszą, że warto! Klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej do smażenia: olej(...)masło (pół na pół) Przygotowanie: Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, cebulę startą na drobnej tarce, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy. Formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem na złoty
bistro mamazrobić w niego miazgi – muszą w nim być większe kawałki. Tak przygotowane mięso nabieramy w zwilżone olejem dłonie, formujemy nuggetsy jak z McDonalda, panierujemy w mące, jajku i bułce. Teraz kwestia smażenia: nuggetys jak z McDonalda najlepsze są usmażone w głębokim oleju. 5 minut i są gotowe. Jeśli chcesz, żeby były mniej kaloryczne, wstaw je do oleju tylko(...)kurczaka 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku 2 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki soli Olej do smażenia Panierka 2 jajka Bułka tarta Mąka ziemniaczana Przygotowanie: Krok 1 O stać i osusz pierś z kurczaka. Następnie posiekaj nożem, albo pokrój w kostkę i zmiksuj w mikserze. Nie miski na gładką masę – mogą
Niedzielny kucharzZnowu wykombinowałam nowe bułki. Została mi maślanka, więc dodałam ją właśnie do bułek.Wyszły mięciutkie i smaczne. Robiłam już dwa razy i na pewno jeszcze nieraz zrobię. Dlatego zapisuję przepis, żebym o nich nie zapomniała :) Jeśli macie akurat w lodówce maślankę, to wypróbujcie ten przepis. To naprawdę nic trudnego, a radość ze swojskiego pieczywa bezcenna(...)minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką. Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułkę. Gotowe bułki układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10-15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około
Agusiowe smakołykiPotrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglanej, najlepiej organicznej, 2 szklanki wody, 200g ugotowanych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 75g mąki, sól do smaku, pieprz, 2 duże garście świeżej pokrzywy, bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania lub mieszanka bułki z ziarnem, masło klarowane do smażenia lub olej. Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku gotujemy wodę(...)puch, jak lekko przestygną dodajemy kaszę i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej lub sezamie i smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Polewamy sosem i zajadamy. Możemy połączyć dwa gatunki kotletów, ja tak zrobiłam. Do kotletów z kaszy jaglanej i ziemniaków polanych sosem
Leśny Zakątekjest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko postępować zgodnie z instrukcją. Składniki: szparagi zielone – 5 sztuk sałata lodowa – 2 liście jajko pomidorki koktajlowe 2 lub 3 sztuki bułka kajzerka 1 sztuka sól Burger ze szparagami – przepis Szparagi myjemy, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu wyciągamy(...)chwili kroimy na połówki. Wrzucamy do miski. Sałatę myjemy i obrywamy 2 liście. Odkładamy. Jajko rozbijamy na patelni, solimy i smażymy z obu stron do ścięcia się żółtka. Bułkę kroimy na pół. Na dolną część kładziemy sałatę, szparagi, jajko, pomidorki i przykrywamy drugą połówką bułki. Wbijamy wykałaczkę w całe danie. Smacznego! Artykuł Burger ze szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: Kasza jaglana surowa 200 g Mięso mielone drobiowe 400 g Cukinia średnia ok 400 g Bułka kajzerka czerstwa Mleko szklanka Jajko Cebula mała Czosnek ząbek Sól Pieprz + jajko i bułka tarta do obtaczania Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją(...)grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, odciśniętą cukinię, mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka, czosnek i cebulę. Całość doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe
Kulinarne przygodytakie zdecydowanie szybciej są upieczone i nie przesuszone. Możecie podać je z ziemniakami, frytkami, ulubionymi surówkami lub sosami. Składniki na 7-8 sztuk: 600g mielonego drobiowego mięsa 1 mała bułka 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku (po ok pół łyżeczki) 4 łyżki zimnej wody bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 8 pieczarek ½ pora(...)plastry sera Szczypta soli łyżka masła Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie porządnie odciskamy. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W trakcie wyrabiania dodajemy 4 łyżki zimnej wody. Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, gdy zmiękną dodajemy posiekanego pora. Czekamy aż nadmiar soków wyparuje i delikatnie solimy. Studzimy
Kuchnia w czekoladzieśrodki higieny dla dzieci i dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pulpetów 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 pełna łyżka puree z pomidorów ekologicznych BIO Grøn Balance olej do obsmażenia pulpetów(...)jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski, wbijamy 1 surowe jajko, dodajemy 1 łyżkę puree z pomidorów, po pół łyżeczki soli, pieprzu i bułkę tartą. Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki (przypominające pulpety). Obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki obsmażamy na oleju z każdej strony. Odkładamy pulpeciki na talerz. Na patelnię przekładamy całe pomidory
Słodkie okruszkiPOTRZEBUJESZ: – Mięso mielone z fileta kurczaka – 400g – Czosnek – 2 ząbki do mięsa, 1 żabek do sosu – Cebula – Jajko – Sos teriyaki – 1 łyżka do mięsa, 2 łyżki do sosu – Bułka tarta – 2 łyżki – Marchewka – duża lub 2 mniejsze – Cukinia – Por – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Płatki chili do smaku – Syrop agawy – 1 łyżka – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Bazylia – świeże(...)listki do podania – Olej PRZEPIS: 1. Mięso wymieszaj z solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, sosem teriyaki, bułką tartą, jajkiem oraz zeszkloną na odrobinie oleju posiekaną w drobną kostkę cebulą. Mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Smaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Marchewkę obierz i wraz z cukinią przy pomocy obieraczki do warzywne przygotuj warzywne paski
globuskulinarnyskładniki na około 8-10 sztuk 3 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 1 czerwona cebula 4-5 średnich pieczarek 1-2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość drobno siekamy. Obraną(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przekładamy posiekanego kurczka, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz jajko, na końcu dodajemy oraz 3-4 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni
Smakowite Daniarodzaju spotkaniach, przyjęciach i imprezach. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona, zioła prowansalskie 1 łyżka oleju 3 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe z TEGO przepisu) 1 główka sałaty lodowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory 15 dkg żółtego sera 4 ogórki konserwowe Sos: 1 cebula(...)lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż całkowicie straci surowy kolor. Odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki. Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później *** *** Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę masła, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo
Blog z ApetytemZupa szczawiowa Zupa szczawiowa wzbogacona o szpinak z żeberkami i bułkami Elfów. Wiedźmini należą do odważnych mutantów i niestraszne im zielone zupy, serwowane przez ohydne stworzenia z Toussaint. Podczas misji w – Dziki Gon – Krew i wino – musisz pomóc niejakiej Marlenie de Trastamara. Podczas rozmowy Geralta z upiorem o imieniu Wight serwuje mu on, ona, ono… ohydną(...)intensywnie pachnącą zieloną zupę… Choć moja zupa też jest zielona, jej smak jest wyjątkowy, delikatny, warzywny. Serwowana z miękka bułka dla Elfów. A jeśli lubisz mięso, to żeberka w musztardzie i miodzie dopełnią całości… Ach… Rozmarzyłem się… Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi upiór, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut ➕ czas
RafalCookcebula 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 2-3 łyżki sosu sojowego 100 g płatków owsianych 50 g bułki tartej 1 duże jajko garść natki pietruszki Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia olej roślinny lub masło klarowane do smażenia Kroki Przełóż ciecierzycę na sitko, odcedź(...)blendera wsyp płatki owsiane. Zmiksuj je, aż osiągną drobną konsystencję (kilka naciśnięć pulsacyjnego miksowania wystarczy). Do płatków dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, paprykę wędzoną, paprykę słodką, sos sojowy i natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na jednolitą konsystencję. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem i ponownie zmiksuj. Z otrzymanej masy formuj niewielkie, spłaszczone kotleciki. Obtocz je w bułce tartej
Na-talerzu.plDzień przed wypiekiem bułek wymieszaj: 200 g mąki pszennej 200 g wody 2 g drożdży świeżych Mieszaninę zostaw pod przykryciem na 12-15 godzin. Po tym czasie do podmłody dodaj: 400 g mąki pszennej 200 g wody 10 g drożdży świeżych 1 łyżkę soli Wyrób ciasto. Mikserem ok. 5 minut, ręcznie trochę dłużej. Gdy siatka glutenu(...)wyschło. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przełóż na blachę do pieczenia. Używając tępej części noża lub raczki drewnianej łyżki zrób przedziałek na każdej bułce i zostaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Możesz wylać filiżankę wody na dolną blachę, aby zaparować piekarnik
Kucharzyca