gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej(...)chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając skłandniki. Dodajemy tyle bułki, aby z łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Masa ma być plastyczna, nie może być za sucha, dlatego bułkę dodajemy stopniowo. Formujemy nasze gołąbki
Słodkie okruszkiSkładniki: mielone drobiowe 50 dag, jajka 2 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa węgierska 2 łyżeczki, bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, smalec 1/2 kostki Mięso mielone dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, jajkami, wymoczoną i odciśniętą z wody bułką, kucharkiem, przyprawą węgierską, pieprzem mielonym czarnym, tartą(...)bułką, wodą. Na gorącym smalcu smażyć rumiane kolety mielone z każdej strony. Na koniec pod przykryciem dusić z 5 minut i bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty. Kotlety są delikatne, puszyste, aromatyczna i smakują na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFasolka jest coraz tańsza. Zazwyczaj robię fasolkę z samą bułką, ale tym razem dodałam koperku. Świetnie smakowała mi taka wersja i dlatego i Wam ją polecam! Nie podaję ilości składników, bo akurat najlepiej dopasować do swoich potrzeb i preferencji. Składniki: fasolka szparagowa bułka tarta masło woda + sól siekany świeży koperek Sposób wykonania: 1. Odcinamy końcówki od szparagówki, fasolkę gotujemy(...)miękkości w osolonym wrzątku. 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy. W misce mieszamy fasolkę, zrumienioną na maśle bułkę tartą i siekany koperek. Smacznego
Kuchnia domowa Anitruskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól, pieprz Panierka 1 jajko 3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości orzecha. Posól delikatnie i popieprz(...)oprósz każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj ser: obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing
Niedzielny kucharzbędzie wiórowate ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru lub miodu 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz czarny do smaku 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego wodę , jajko , cukier,majonez,musztardę ,czosnek, gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej ,sól(...)plaster mozzarelli .Następnie oklejamy dokładnie mięsem mielonym . Dociskamy ręką tak żeby były bardziej płaskie niż kuliste , łatwiej będzie smażyć (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Odstawiamy na godzinkę żeby zrobiły się sztywniejsze i łatwiejsze do obsługi na patelni Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu i dość głębokim tłuszczu , żeby zdążyły
Ogrodnik w podróżyochotę na kanapki. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie podała kanapek innych niż zwykła kromka z dżemem czy szynką. Kanapka nie jest na pewno dietetyczna ale pyszna. 2 bułki ciemne Śniadaniowa Gold 1/2 awokado 2 łyżki zielonej cebulki pokrojonej w cienkie plasterki 1 łyżka soku z limonki 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku kilka liści sałaty 6 plasterków szynki(...)jajka pomidor sól pieprz Przygotować jajka sadzone. Awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, zielona cebulkę oraz czosnek wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół. 2 części bułki posmarować margaryną Śniadaniowa Gold. Na to dodać pastę z awokado, sałatę, usmażone jajko sadzone. Posypać pomidorem pokrojonym w kostkę oraz położyć plastry szynki. Pozostałe połówki bułek posmarować pastą z awokado
Kuchnia w oparachsmaczne , tanie i szybkie składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ryżu , ugotowanego na rosole lub bulionie 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku dodatkowo : bułka tarta(...)obtoczenia Mięso przekładamy do miski , dodajemy do niego jajko , ugotowany ryż , bułkę tartą , mleko . Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy ,paprykę, gałkę , wyciśnięte praską ząbki czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cebulę . Na koniec miód , posiekany koperek , sól i pieprz do smaku . Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę . Dzielimy na porcje i z każdej formujemy małe kotleciki . Obtaczamy w bułce
Ogrodnik w podróżyWlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku. Awokado obrać, pokroić w paseczki. Bułki przekroić na bułki. Usunąć trochę miękkiego środka. Na dolne połówki ułożyć awokado. Na wierzchu awokado umieścić porcję mięsa z sosu. Posypać sałatą rzymską. Przykryć drugą połówką bułki. Tak przygotowane chanclas(...)umieścić na talerzu. Całość polać obficie ciepłym sosem. Na wierzch ułożyć kawałki awokado i piórka cebuli. Czynność powtórzyć z pozostałymi bułkami. Smacznego
Zielona KuchniaPyszna zapiekanka z makaronu, kalafiora i aksamitnego sosu serowego. Z pełną smaku, chrupiącą posypką z tartej bułki, czosnku i natki pietruszki. Łatwa do przygotowania, choć pracochłonna. Mimo tego warta zachodu. Tym bardziej, że jej przygotowanie można rozłożyć w czasie. Najpierw (nawet dzień wcześniej) gotujemy makaron i różyczki kalafiora. I tu mały bonus, bo robimy to w tym samym garnku(...)samym czasie. Następnie, w dniu podania, przygotowujemy beszamel z tartym serem i pikantny chrust z bułki. Układamy warstwami w żaroodpornej formie i pieczemy 30 minut. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 100 g makaronu (1 szklanka ), np. świderki, kolanka, muszelki, penne 1/2 główki kalafiora BESZAMEL 400 ml mleka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy gałka muszkatołowa, sól, 4 kulki czarnego
cool and mintyciecierzycy z puszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli pieprz szczypta suszonych płatków chili 100 ml zalewy z soczewicy 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych bułki do burgerów Sos śliwkowy: 50 dkg śliwek 1 mała papryczka chili 5 łyżek brązowego cukru jasnego 3 łyżki z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny 1 duży(...)ostrą. Gotować na bardzo małym ogniu, mieszając o czasu do czasu, do momentu w którym śliwki zmiękną. Kiedy sos jest gotowy można go zmiksować ale nie ma takiej konieczności. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż. Na każdej z dolnych połówek położyć garść sałaty rukoli, burgera z ciecierzycy a na niego sos śliwkowy. Przykryć drugą połową bułki. Burger z ciecierzycy z sosem
mecookspewności), układaj na rozgrzanym grillu lub patelni. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aby burgery były średnio wysmażone. Następnie na ruszcie opiecz bułki. W końcu możesz zabrać się do montowania hamburgerów Dolny kawałek bułki posmaruj łyżką przygotowanego wcześniej sosu, górną jedną łyżką ketchupu BIO. Układaj po kolei składniki, kolejność jest(...)zasadniczo dowolna. Ja zacząłem od piklowanej cebuli, następnie sałata, kotlet, pomidory, ogórki i jeszcze raz cebulka. Górę oczywiście przykryłem bułką Kwestie kluczowe Dzisiejszy przepis jest wyjątkowo rozbudowany, dlatego nie będę się dalej “produkował”. Napiszę tylko o kwestiach kluczowych, do takich na pewno zalicza się mięso. W wypadku burgera
kuron.com.plindyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić(...)oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski. Dobrze wyrobić. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Podsmażać na patelni na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut
Przepisy Babcikotletami z apetytem, nawet córka, która jest bardzo wybredna :) Składniki: * 1 kalafior * 70 g ryżu (przed ugotowaniem) * kilka gałązek świeżego koperku * 1 jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz do smaku * dodatkowo bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem(...)misce umieścić kalafior, ryż, dodać drobno posiekany koperek, wbić całe jajko, dodać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem
Zrób to smacznie