bułki - 33426 przepisów (strona:224/2229)

Szwedzkie klopsiki. 194

proporcji wyszło mi 50 klopsików wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 100 g boczku wędzonego  1 cebula 1 bułka 2 jajka ok. 1 szkl. mleka 1/2 l bulionu wołowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki, jeśli lubicie bardziej dosolone dania) 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pasty paprykowej 100 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki mąki olej Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Na głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zdjąć cebulę. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce

zadanie-gotowanie
KOTLETY POŻARSKIE 134

pożarskie fot. Moja Książka Kucharska -------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety(...)pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z ubitymi białkami. Krok 4. Nabieramy

Moja Książka Kucharska
MIELONE Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 253

Przepyszne ,mielone mięso nadziewane mozzarellą i pachnąca świeża , posiekaną bazylią. 70 dag.mięsa z piersi kurzej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku  bułka kajzerka 1 szkl.mleka Przyprawa uniwersalna 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz 2 duże kulki mozzarelli 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii Olej Bułka tarta(...)obtoczenia kotletów *******************************************  1 . Filety z kurczaka zmielić wraz z cebulą ,czosnkiem i bułka namoczona w mleku. 2 . Dodać jajko ,musztardę , kasze mannę , gałkę ,przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę . 3 . Rozgrzać tłuszcz na patelni. 4 . Formować owalne kotlety  nadziewając je kawałkami sera mozzarella i odrobiną posiekanej bazylii,zlepić końce ,uformować w owalny kotlet.Panierowac w bułce tartej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
domowa bułka a la wrocławska 111

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 230 st. Pieczemy przez ok. 10 min. a następnie zmniejszamy moc na 200 st. C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Upieczone bułki wyjmujemy, smarujemy je ponownie wodą z cukrem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 min. Wyciągamy i studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 91

nudzą. Tym razem postanowiłem zrobić pikantne burgery wołowe dodając do nich dodatkowo buraczki zasmażane kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak(...)Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy

Programista w kuchni
Bliny ziemniaczane na drożdżach 143

przygotowywane na bazie ziemniaków. Przepisów na te pyszne wschodnie placuszki widziałam wiele, ale u mnie dziś na słodko ze śmietaną i borówkami.  Składniki: Surowe ziemniaki (starte) 4 szklanki Bułka czerstwa kajzerka 2 szt. Mleko ½ szklanki Żółtka jaja 2 szt. Drożdże 2 dag Sól do smaku Pieprz biały do smaku Cukier do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Śmietana Borówki Sposób(...)przygotowania: Drożdże rozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Rozdrobnione bułki zalać pozostałym ciepłym mlekiem i pozostawić na 15 minut. Ziemniaki połączyć z utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 214

łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 duże bułki pszenne 4 jajka bułka tarta do oprószenia blach   Łopatkę i udka dokładnie myjemy i osuszamy. Łopatkę kroimy w grubą kostkę. Słoninę kroimy w duże kawałki.   Na patelni rozpuszczamy(...)minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą mielimy w maszynce do mięsa 3 razy – zaczynamy od grubych oczek, a dwa kolejne mielimy już na najmniejszych. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa, aż dobrze nasiąkną, po czym także mielimy w maszynce. Do masy dodajemy 4 jajka oraz dobrze przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową – wszystko dokładnie mieszamy

Smaczna Strona
Pasztet w kruchym cieście 146

pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zimną wodę(...)sparzyła. Wątróbkę wyjmujemy, a mięso z wywarem odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia.  Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.  Mięso, wątróbkę, cebule i bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Smak mojej kuchni
Koltety mielone z indyka z suszonymi śliwkami 154

komponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki kalifornijskie, po ok 2-3 sztuki na jednego kotleta bułka tarta olej do smażenia Udziec indyka zmielić(...)zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Nabierać porcje mięsa i lekko rozpłaszczyć na środku ułożyć suszone śliwki. Ilość śliwek zależy od ich wielkości a także od wielkości kotleta, dajemy wedle uznania. Mięsem oblepić dokładnie śliwki i uformować kotlety. Następnie kotlety oprószyć bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Monia miesza i gotuje
Pasztet małego Henia 160

wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować(...)piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników. Keksówke ,lub inna formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć zrobiona masę

w mojej kuchni
Pasztet z łososia dorsza i pieczarek 194

stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1 bułka czerstwa 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz 1 jajko mleko 1 łyżka masła pasztet z dorsza: 350 g filetu z dorsza 2 jajka gotowane 200 g pieczarek sól, pieprz(...)bułka mleko przyprawa do ryb 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy Pasztet z dorsza: Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku, mocno odciskam i tez miele maszynką. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam na oleju

wesoła kuchnia
Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts 268

Zostało kilka paluszków rybnych FRoSTY z obiadu? Dziś przedstawiam świetny pomysł na ich wykorzystanie. Pyszne i chrupiące bułki z sosem pomidorowym, paluszkami rybnymi zapieczone pod ciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych(...)przepis! Scroll down for recipe in English Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą (4 tosty) Składniki : 4 paluszki rybne od FRoSTY , przygotowane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 bułki, przekrojone na pół i opieczone w tosterze lub piekarniku 4 łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego pomidorowego 1/2 szklanki startej mozzarelli Przygotowanie: Rozsmaruj 1 łyżkę sosu pomidorowego na każdej

karmelowy
Kolorowe mielone z mozzarellą i pomidorami 139

cebulą, świeżym pomidorem, delikatną mozzarellą i pachnącą bazylią to świetna alternatywa dla klasycznych kotlecików. Składniki: 300g fileta z kurczaka 400g mięsa z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików(...)czerwone cebule 2 pomidory 240g mozzarella kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: 1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko obtoczyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 122

Bardzo lubię kalafiora, takiego zwykłego z bułką tartą, ale tym razem zrobiłam w innej wersji. Bardzo mi smakowały, można podawać z surówką, warzywami lub jakimś sosem. Polecam Składniki: kalafior 100 g startego żółtego sera 2 jajka 3-4 łyżki natki, koperku lub pomieszać sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania Kalafiora podzielić(...)różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzonego kalafiora rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodać do niego starty żółty ser. Następnie dodać jajka, posiekaną natkę z koperkiem, bułkę tartą, a także przyprawy i dobrze wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz mojego

talerz przyjemności
Panierowane pieczarki 125

Panierowane pieczarki w jajku i bułce tartej  to prosta i smaczna przekąska, jak również pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują  na ciepło  jak również i na zimno. Polecam :) Składniki: pieczarki jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki umyć, odciąć ogonki, osuszyć. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Dodać soli, pieprzu, wymieszać. Do drugiej miseczki wsypać(...)bułkę tartą. Pieczarki panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania