współgrające smakiem z ryżem z ziołami (przepis tutaj) . Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora: 1 kalafior, 1 mała cebula lub pół dużej, 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki lub koperek – opcjonalnie. Sposób przygotowania kotletów z kalafiora: Płuczę kalafiora i dzielę go na różyczki, twardą łodygę(...)kotlecików. Wykładam warzywo do miski i rozgniatam za pomocą widelca. Siekam cebulę oraz ewentualnie natkę pietruszki lub koperek i dodaję do miski. Uformowane i obtoczone w tartej bułce kotlety z kalafiora Wbijam jajko i mieszam z kalafiorem, doprawiam do smaku pieprzem a następnie dodaję tyle tartej bułki żeby z powstałej masy można było formować
Gotuj Się Kto Możesobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest w naszej kuchni bardziej niż oliwa. W porównaniu(...)będzie giętkie. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy podłużne ale płaskie bułki. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie bułki na patelni grillowej (już bez oleju) smażymy pod przykryciem przez ok 7 minut z każdej strony. Podajemy z pastami kanapkowymi
Kuchnia w oparachteż jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę + 2 ząbki czosnku(...)smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę
Moja Książka KucharskaKotlety wymyśliła moja babcia i dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką(...)wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna KuchniaKiedy się mówi "A", trzeba powiedzieć też "B". W ostatnim wpisie pokazywałam Wam idealne bułki do hamburgerów. By tamten przepis był kompletny, powinny się znaleźć na blogu także i domowe hamburgery. Dla mnie idealny hamburger to taki, który oprócz wyśmienitych i wilgotnych bułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli(...)Składniki na sos do hamburgerów: 3 łyżki majonezu łyżka musztardy stołowej łyżeczka musztardy Dijon 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Pozostałe składniki: 8 bułek do hamburgerów ( tutaj przepis ) sałata pomidor zielony ogórek ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe rzodkiewka ulubione kiełki rukola żółty ser w plastrach lub inne ulubione warzywa Wykonanie: Bułki od hamburgerów
Poezja Smaków - blog kulinarnyartykułów, porad i ciekawostek. 1 filet z piersi kurczaka 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 100 g żółtego sera 2 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Panierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki(...)kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery. Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść
VioletoweKucharzenieśrodku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna! Składniki: (na dużą formę keksową) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, sucha bułka, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżka słodkiej papryki, sól - płaska łyżka, łyżeczka pieprzu, dodatkowo 5 jajek masło i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie: 5 jajek gotujemy na twardo(...)Obieramy. Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa. Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut
Lena GotujePiekłam te bułki w zeszłą sobotę, ale nie mogłam się zebrać do napisania przepisu. W końcu zasiadłam, więc napiszę :) Bułeczki są pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach. Nawet po dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia. W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej(...)szklanki cukru 70 g. drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 puszka maku 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie
Agusiowe smakołykiząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej 1 duża sucha bułka ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu 3 duże jajka Masło i bułka tarta do formy Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie(...)kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec na termoobiegu ok,. 1 godzinę
Czerwień i błękitSkładniki: łopatka bez kości 70 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka namoczona w wodzie, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do mielonego mięsa bolognese 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą(...)bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać je od razu do rękawa do klopsów wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C, grzanie góra/dół i piec z 45 minut rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały
W Mojej Kuchni Lubięziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji(...)zmielić maszynką do mielenia. 3. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. 4. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki i tymianek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć
Szalona Kuchnia Ewelinypęczek szczypiorku, posiekanego 1 pęczek pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną(...)kostkę. W dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C. Studzimy. Smacznego
Życie ze smakiemniczego są pyszne). Polecam! Składniki: 500g mąki 8g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 60 ml mleka 280 ml ciepłej wody Do posmarowania bułek: 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku zioła: oregano, bazylia, tymianek *** Suche składniki (mąkę, sól, cukier i drożdże) mieszamy razem. Dodajemy ciepłą wodę, mleko oraz olej i wszystko(...)termoobiegiem) *** *** Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z ApetytemTaki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny 300 g drobiowej wątróbki 2 cebule czosnek 1 bułka kajzerka 3-4 jajka 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta chili 1 łyżeczka czubata czerwonej czubrycy 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka gałki(...)muszkatołowej sól,pieprz 1 kieliszek wódki Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulkę pokroić w kostkę. Podgardle pokroić w kostkę,wsypać na suchą patelnię i wytopić tłuszcz. Pokroić filet w kostkę i włożyć do podgardla razem z cebulką. Podsmażyć , mieszając by się nie przypaliło. Podlać przegotowaną wodą,przykryć i krótką chwilę dusić. Na innej patelni rozgrzać niewielką ilość
Niespełnione zdolności kulinarneZamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką. Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt bułka czerstwa kajzerka - 1 szt sól i pieprz Farsz : pieczarki - 250 g cebula - 1 szt ser w kawałku - 100 g natka pietruszki - 0,5 pęczka sól i pieprz Panierka: bułka tarta(...)Dodatkowo tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą. Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ser pokrojony i posiekaną
Kuchnia Danusi