duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę(...)zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
https:KKuchniaMniamprzygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła, Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2 szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka
Tradycyjna kuchnia Kasiserwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina (przepis) maślane bułki do burgerów (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól(...)pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Słodki Kompromistakie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany 2 bułki 4 jajka natka pietruszki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlewam bulion, dodaję(...)samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką. Grzanki: Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka.Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam
wesoła kuchniaposiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12% Przygotowanie : Makrelę układamy w misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła. Rybę(...)wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy
Życie ze smakiemcebula 1 szt ząbku czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku według uznania 200 ml śmietany 18 % Panierka 2 Jajka 1 szklanka bułki tartej Wykonanie Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem , następnie przekładamy do miski , dodajemy obraną cebulę oraz czosnek , doprawiamy przyprawami powyżej wymienionymi i odstawiamy na noc , bądź jak mamy nie za wiele(...)śmietany i przekładamy do talerza , a do naszej śmietany dodajemy jajka i dokładnie mieszamy , następnie rozgrzewamy patelnie z oliwą i zaczynamy panierować nasze kotlety . Do oddzielnego talerza wsypuje bułkę tartą , następnie naszego kotleta oprószam bułką , następnie zanurzam w śmietanie z jajkami a na końcu ponownie w bułce i na rozgrzaną patelnie zaczynamy smażyć kotlety po obu stronach na złoty
Mój Smakalbo klopsikach , czy zupach . Dzisiejsze kotleciki sprawdziły się znakomicie. Okazały się idealne nie tylko z dodatkiem sałatki, ale też jako zapełniacz do kanapek - w parze z miękkimi bułkami i pochlapane keczupem pracowały, jako 'burgery'. :) Inspiracja z bloga Kuchenny bałagan . Składniki: (na 15 niewielkich sztuk) szklanka = 250ml 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)szklanki płatków owsianych* sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta do panierowania Soczewicę wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Ugotuj do miękkości, a jeżeli soczewica nie wchłonęła całej wody, odcedź. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki, a następnie ugotuj
Lejdi of the houseZacisze kuchenne . Składniki: (na 10-12 sztuk) 2 szklanki ugotowanego, zimnego ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 lekko czubate łyżki bułki tartej 2 lekko czubate łyżki płatków owsianych sól i pieprz bułka tarta do panierowania 1 łyżka oleju + do smażenia Cebulę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany olej, dodaj startą(...)twardo. Wbij jajka, dopraw. ( Mój ryż czekał odrobinę za długo na zużycie, stad dodatkowe surowe jajko, inaczej masa była za sypka i nie dało się jej formować. ) Wsyp bułkę tartą i płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na 30-60 minut. Z masy formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce. Obsmażaj na złoto, na nieprzywierajacej patelni. Podawaj
Lejdi of the housemieć szybki i smaczny obiad. Zalecam użyć jajek wiejskich ewentualnie "zerówki". Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy dijon 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego sól do smaku pieprz biały do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę
Ala piecze i gotujeDelikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem. Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając(...)odrobinę mleka z moczenia bułki. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenDomowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe bułki – to podstawa Smacznego i dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas
Kuchnia Bazyliirekomenduję diety białkowej i post nie ma temu służyć. Najzwyczajniej w świecie szukałam przepisu na pieczywo bez mąki i tak trafiłam na mnóstwo informacji o otrębowych chlebkach czy bułkach stosowanych w diecie białkowej. Sceptycznie podchodziłam do tematu, ale po wyjęciu gotowej bułki z mikrofali kompletnie zmieniłam zdanie. Przygotowanie bułki to mniej niż minuta, pieczenie to 4 minuty. Od razu jest(...)eksperymentować z jej smakiem. Pokrojona w plasterki daje nam około pięciu okrągłych kawałków chlebka. Przepis jest również przydatny w momencie, gdy nie mamy w domu absolutnie żadnego pieczywa, bułkę w kilka chwil możemy przygotować na śniadanie. Składniki 3 płaskie łyżki otrąb (ja mam mieszankę żytnich i pszennych) 1 kopiasta łyżka białego serka śmietankowego lub jogurtu greckiego (najlepiej
Gotowanie i blogowanieSKŁADNIKI: 380g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka odrobina mleka 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko sól pieprz 1l. wody 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazyli 180g koncentratu pomidorowego odrobina cukru (około 1-2 łyżeczki) olej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso, rozmoczoną bułkę, natkę pietruszki, jajko, doprawić(...)solą i pieprzem. 3. Z mięsa kulać małe pulpety, oprószać bułką zmieszaną z mąką, usmażyć na oleju. 3. W garnku zagotować wodę, dodać bazylię i majeranek, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować przez jakiś czas. 4. Wrzucić klopsy i na małym gazie gotować całość. Na koniec w razie potrzeby dodać odrobinę cukru
Dziś Ja gotujeTaki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki 1 bułka czerstwa 1 jajko 1/4 większej cebuli sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie Bułkę moczymy w wodzie. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy(...)głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym
Raj dla PodniebieniaParuchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą. składniki: 550 g mąki pszennej, u mnie typ 500 2 jajka 250 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży 25 g masła(...)Gdyby ciasto lepiło się do rąk to po prostu ręce oprószyć mąką. Uformowane bułeczki ułożyć na desce posypanej mąką i ponownie zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Następnie bułki parować na parze ok 6-7 minut. Nie posiadam żadnego specjalnego sprzętu do parowania więc paruje na zwykłym garnku. Do garnka wlewam wodę, na górze mocuje ściereczkę za pomocą gumki
Monia miesza i gotuje