olej słonecznikowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, pepperoni żółta 1 mniejsza, kucharek 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", majonez 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułki pszenne - ile potrzeba, pomidor+cebula czerwona - ile potrzeba sam farsz pieczarkowy można przygotować wieczorem, rano wymieszać z żółtkami i majonezem = jajka ugotować na twardo i wystudzone obrać ze skorupki na oleju(...)wzdłuż na połowę, wyjąć delikatnie żółtka do pieczarek, dodać majonez i łyżką ucierając wymieszać składniki, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką napełniać połówki jajek, pozostały farsz wykorzystać do posmarowania bułek bułki przekroić 3 porcje, posmarować z każdej strony olejem słonecznikowym i na patelni po pieczarkach podsmażyć na grzanki bułki posmarować farszem, dodać po plastrze pomidora z czerwoną cebulą i połówkami
W Mojej Kuchni LubięMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki na kotlety: 40 dag mięsa mielonego, sól, papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików(...)cebula, duża garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz, sól, większa łyżeczka cukru, łyżka masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę
JejKuchniaBułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły. Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt. Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a potem pieczcie pyszne bułki. Długie dojrzewanie w lodówce sprawia że bułki mają głęboki smak i dłużej zachowują świeżość, są pyszne. Mają one chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, polecam. Bułki gryczane na zakwasie. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesmaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -100 g jogurtu naturalnego -1 ząbek czosnku -pół pęczka koperku -4 plastry pomidora -kilka listków sałaty lub garść miksu sałat -2 razowe lub pełnoziarniste bułki -1 łyżka oleju rzepakowego(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno
Zielona KuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo łatwą i aromatyczną przystawkę w postaci pomidorów zapiekanych z bułką tartą i serem mozzarella. Do przygotowania 6 porcji będziemy potrzebować: - 3 mięsiste pomidory - 1 kulkę mozzarelli - 8 łyżek bułki tartej - 2 ząbki czosnku - po 1 łyżeczce suszonej bazylii, tymianku oraz posiekanego koperku - szczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia plus odrobinę oleju do wysmarowania(...)wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. 2. Tak przygotowane pomidory oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. Następnie dodajemy bułkę tartą, całość wszystko mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę. 5. Tak przygotowaną bułkę tartę przekładamy na pomidory, a na wierzch układamy kawałki mozzarelli. 6. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Bez Cebuliblaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży(...)łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy : x 2 Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia
Różne smaki w kuchniŚniadanie. Czasem mam ochotę na takie konkretne, po którym będę syta przez dłuższy czas. Jajecznicę bardzo lubimy a dzisiaj podałam ja troszkę inaczej, w bułce. Wiecie jak było pysznie? Spróbujcie sami Składniki: 1 bułka z ziarnami, pestkami 1 jajko pól pomidora sól, pieprz 2 plasterki cebuli 3 plastry boczku wędzonego szczypiorek gałązka koperku Wykonanie: *Boczek zrumieniamy z obu stron(...)wytopionym tłuszczu smażymy jajecznicę z 1 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. * Bułkę przecinamy na połowę. * Pomidora kroimy w kostkę, wykładamy na bułkę, oprószamy solą i pieprzem. Na to wykładamy plastry cebuli. *Następnie wykładamy odsączony bekon, a na niego jajecznicę. Posypujemy szczypiorkiem i na wierzch dajemy gałązkę koperku. *Przykrywamy i zajadamy ze smakiem
Z Majeczką w kuchnifilety leżały swobodnie. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Przygotowujemy panierkę , u mnie zawsze : jajko na jednym talerzu dokładnie rozbite a na drugim mieszanka bułki tartej i mąki w proporcji 1:1 . Filety maczamy tylko raz JAJKO-BUŁKA/MĄKA Dokładnie lekko dociskając do mąki z bułką. Po Czwarte -Smażenie Następnie przygotowujemy OLEJ(...)gotowanymi ziemniakami lub tak jak Anglicy z frytkami :) Fish and Chips :) Poniżej podaję składniki na 4 filety z Dorsza: - 4 filety mrożonego dorsza - 2 jaja - 1/3 szklanki bułki tartej -1/3 szklqnki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej rzepawkowy do smażenia ryb Polecam i Smacznego
Gotowanie Patkismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale jak już przebrnęłam przez ten etap , dalej poszło gładko . Efekt wart był poświęcenia i rąk całych w jajku i bułce ..fuj nie lubię surowego jajka na palcach , tak już mam i chyba nic tego nie zmieni . Rodzinka z apetytem wsunęła kotleciory , a to najważniejsze , następny przepis odhaczony " class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 połówki piersi z kurczaka czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda szklanka bułki tartej sól , biały pieprz do smaku granulowany czosnek szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( też do smaku ) olej do smażenia 2 jajka Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość
Ogrodnik w podróżybardzo smaczne. Można podawać z różnymi dodatkami, na ciepło i na zimno. składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 brokuł ( ok 400 g różyczek ) 1 jajko 1 bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Brokuł musi być miękki(...)prawie się rozpadać. Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić. Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej. Smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron
Monia miesza i gotujeBardzo aromatyczne i smakowite bułki mam dziś do przedstawienia. Dodatkiem do bułek jest starty ser gouda i dzięki temu bułki są znakomite. Idealne na śniadanie w domu, do pracy, do szkoły, polecam. Bułki na zakwasie z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczywo pszenne to syf nad syfy. I malaria. I w ogóle nie ma takiego czegoś jak chleb pszenny. Bo wszystko co z mąki pszennej i na drożdżach to bułka. To, że syf to nawet z tym nie dyskutowałem. Chamskie mam podniebienie i się nie znam, może i syf. Ale nie udało się owego mędrca przekonać, że z mąki pszennej można(...)zrobić zarówno bułkę jak i chleb. Że wszystko zależy od konkretnego przepisu i technologii. Inaczej robi się chleb, inaczej bułkę. Ale nie, nie znam się. Jak mąka pszenna i drożdże to bułka. I nawet nie trafiała całkiem trafna analogia, że skoro stoły robi się z drewna to wszystko, co jest z drewna to stół? Że drewniane krzesło to też stół
Marder&Marder Manufacturepatelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz jajeczny: * 15 jajek * garść posiekanego szczypiorku * sól i pieprz do smaku * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * jajka i bułka tarta do panierki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku(...)Wszystko wymieszać. Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Zrób to smacznietalerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą a la frytkę obieramy ze skórki(...)czerwona papryka. To one są podstawą smaku. Ich ilość zależy jednak od indywidualnych upodobań – ja dodałam większą szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku i bułce (wtedy panierka jest bardziej chrupiąca). Nasze kawałki cukinii smażymy na głębszym tłuszczu na średnim
Słodkie okruszkiogórkiem kiszonym. Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie w solance, a następnie długi czas duszenia.mięsa Jednak warto poczekać i delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce. Polecam jeśli jeszcze nie próbowaliście. Solanka do mięsa na każdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka powinna być cała zanurzona w wodzie. Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło
O kuchni z uczuciem