Dziś zapraszam na pyszną chrupiącą brukselkę z bułką tarta. Tak, tak wiem niektórzy jej nie lubią, wspomnienia szkolnych obiadów powracają. Ale zapewniam, że tak przygotowana na pewno wam zasmakuje i zmienicie o niej zdanie, polecam. Składniki: 500 g brukselki 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól, cukier Wykonanie: Brukselkę umyć i usunąć brzydkie liście (jeżeli(...)cukrem, wrzucić brukselkę, gotować 7-9 minut (w zależności od jej wielkości), pamiętając by jej nie rozgotować ma pozostać chrupiąca. Ugotowaną przecedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Zdjąć z ognia i dodać brukselkę, delikatnie wymieszać by bułka tarta obtoczyła całą brukselkę. Smacznego
magiczna kuchnia KasiWszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo: 1 białko (opcjonalnie) Jabłka można przygotować na dwa sposoby: Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą. Sposób(...)Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią
Bulliomieszania pieczarek, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, tarkę, większą miskę, płaski talerz, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (4 porcje): 10 jajek, małą cebulę, łyżka masła, 2-3 łyżki bułki tartej + bułkę do panierowania, 30 dkg pieczarek, sól, pieprz, przyprawę w płynie typu maggi, szczyptę suszonego czosnku, natkę pietruszki, olej z masłem do smażenia. Przygotowanie kotlecików zacznij od sparzenia jajek(...)jajek. Do miski ze startymi jajkami wbij pozostałe, surowe jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej bułkę tartą - dodaj jej tyle, aby z masy dało się uformować kotleciki. Z gotowej masy formuj dłońmi kotleciki (masa się lepi, więc możesz posmarować dłonie olejem - będzie łatwiej). Na płaski talerz
blog.moje-pasje.infoprawo jazdy. :) Po powrocie zamiast obiadu była kanapka z kurczakiem z rożna. Kanpka z kurczakiem z rożna Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski/talerzyki, talerzyk śniadaniowy. Przygotuj składniki: długą bułkę, kilka liści sałaty lodowej lub kawałek kapusty pekińskiej, 2-3 pomidorki śliwkowe, malutką cebulę, kawałek piersi kurczaka z rożna, pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułów majonez lub inny sos, sól(...)pieprz ziołowy. Bułkę przekrój wzdłuż na pół (możesz też tylko ją naciąć wzdłuż i lekko rozłożyć). Sałatę lub pekinkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i porozrywaj palcami na mniejsze kawałki lub pokrój. Pomidory umyj, osusz i pokrój na plasterki. cebulę obierz z łupinek i pokrój w cienkie piórka. Majonez wymieszaj z pieprzem ziołowym. Bułkę posmaruj w środku majonezem. Rozłóż
blog.moje-pasje.infomałej cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany. Przygotowanie: Cebulę białą siek am, pieczarki(...)Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. Mąkę dobrze
JejKuchniasyropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso 45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana Dodatkowo 6 bułek pełnoziarnistych 1 świeży ananas 200 g rukoli 1 czerwona cebula 50 ml octu winnego 1 łyżka brązowego cukru 6 plastrów sera cheddar 6 plastrów bekonu majonez 500 g mięsa(...)smażymy na chrupko 4. Plastry ananasa okrawamy ze skóry, wycinamy kłąb i grillujemy na patelni grillowej, obracamy, na zgrillowanej stronie układamy plaster sera, czekamy aż zacznie się rozpuszczać 5. Bułki przekrawamy i grillujemy, powinny być lekko chrupiące 6. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy porwane mięso kurczaka, plaster ananasa z serem, bekon, porcję sosu barbecue, garść rukoli, marynowaną cebulkę
Słodki Kompromisogromny sentyment, wiem, że i Wy lubicie sami przygotowywać te śniadaniowe rarytasy w domu, ekspresowe bułeczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem (przepis) . Grahamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ten rodzaj bułki najczęściej lądował w mojej szkolnej śniadaniówce, z reguły z żółtym serem i zawsze opatrzona w biały papier śniadaniowy, w towarzystwie gruszki w własnego ogródka, stanowiła jedno z ulubionych śniadań(...)latach 90-tych o dostaniu mąki graham można było tylko pomarzyć, niewielu z pewnością w domach podejmowało więc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850. Składniki
Słodki KompromisBosych. Z małymi zmianami ;) Składniki: Aby to bardziej zobrazować dla tych, którzy muszą mieć podane wymierne dane podaje orientacyjny koszt. Aby się najeść trzeba zjeść co najmniej dwa :) - 2 bułki 2 x 0,30 zł = 0,60 zł - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół małej cebuli 0,30 zł - ogórek kiszony 0,50 zł - jakaś mieszanka przypraw(...)papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną bułkę, płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy przyprawą do smaku, formujemy płaskie okrągłe kotlety i smażymy. Wkładamy kotlet
Kryzysowa Książka Kucharskawrażenie zdrowego. Ktoś mógłby zapytać co takiego ciekawego jest z „zupce chińskiej”. Pewnie tyle samo co w makaronie z koncentratem pomidorowym, placku z mąki z kawałkami resztek czy bułce z parówką. Wszystko to kwestia dobrego marketingu, gdzie wystarczy czasem nadać temu oryginalną nazwę (spaghetti, pizza, hot dog czy, jakby tego było mało, haute dog). Przy czym w przypadku(...)prawie nigdy nie oznacza wartościowy tylko niedostępny. Ramen to też inny sposób jedzenia. Jestem tylko ciekaw czy siorbanie też stanie się modne :) Nie oznacza to w cale, że bułki z kotletem całkowicie znikną z menu, bo ostatnio popularny drwal lepiej wygląda z brutalną kanapką, ale takich kokosów to już na nich nie będzie. Moje danie to fuzja
Kryzysowa Książka Kucharskagotowego ciasta robimy ma ł e kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy(...)temperaturze 170 stopni. Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynk
kulinarne odsłony patiTosty w innej odsłonie - nie trzeba posiadać tostera, aby je wykonać. Są to tosty w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Dawniej, gdy nikt nie miał tostera i chleb tostowy nie był znany, robiło się smażony chleb maczany w jajku. Domyślam się, że dla większości z Was to są smaki dzieciństwa. Moje tosty to taka wzbogacona wersja tych(...)zbliżający się wielkimi krokami Sylwester 🎆 Składniki: 4 kromki chleba tostowego 2 plasterki wędliny (u mnie - salami) 2 plasterki sera żółtego 2 pomidory suszone 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia masło do smarowania Wykonanie: Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą kromką - od strony posmarowanej
Kuchnia MagdaLenypieczarek 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia, masło i bułka tarta do przygotowania formy Pieczarki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym(...)przestudzić. Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Do dużej miski przełożyć posiekane jajka, przesmażoną cebulę z pieczarkami oraz pozostałe składniki (surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, majonez, śmietanę, bazylię, majeranek, sól, pieprz). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Podłużną formę o długości 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i lekko
BullioFasolka szparagowa polana złocistą bułką tartą to mój smak z dzieciństwa dlatego uznałam że będzie idealną przekąską na dzień dziecka. Jasiek jeszcze za mały żeby docenić jej walory ale dla niego były dziś inne atrakcje . Składniki: 80 dkg fasolki szparagowej łyżka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1.Fasolkę obrać ułamując końce i sprawdzając(...)wodą w sporym garnku i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i cukier i gotować do miękkości na średnim ogniu 30-40 min. Odcedzić. 3. Na patelni sklarować masło, dodać bułkę tartą i chwilkę przyrumienić. Polać fasolkę bułką i gotowe. Smacznego
Mama z miastamoże się jednak przekona… Mąż się przekonał… chociaż trochę . Można podać z sosem tzatziki lub czosnkowym. Składniki: 500 g bobu jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki bułki tartej garść papryki konserwowej 2 ząbki czosnku opcjonalnie 6 szt. mini mozzarelli przyprawy: sól, zioła prowansalskie, papryka ostra Wykonanie: 1.Bób ugotować – nawet lekko rozgotować, obrać ze skórek(...)przypraw. Nie musi być gładka masa, mi nawet lepiej smakuje jak są większe kawałki. 2. Bób przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mąkę ziemniaczaną i na wyczucie bułkę tartą. Zagnieść ręką wszystko razem, jak za miękkie to dać bułki, jak twarde to małe jajko. 3. Formować kotlety, wkładając do środka po 1/2 mini mozzarelli. Obtaczać w bułce
Mama z miastatrochę soli i pieprzu. Były bardzo delikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego(...)dodatkiem oleju z pestek dyni, jajkiem, natką pietruszki i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej formujemy szaszłyki, obtaczamy w bułce tartej i nabijamy na patyczek. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło
Kuchnia w czekoladzie