bułki - 33426 przepisów (strona:247/2229)

Kotleciki jaglane z marchewką 193

się bardzo smakowicie. Aż chce się jeść :) Kotleciki: 2 woreczki kaszy jaglanej (200g) mała marchewka surowa lub gotowana 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos czosnkowy: 1 szkl jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki siekanego koperku Sos czosnkowy: do jogurtu dodać(...)odstawić na godzinę. Kotleciki: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka i marchew zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajka i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Smakołyki Asi
Brazylijskie bułeczki serowe 143

Takie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ciasta razem z parmezanem. Znowu wymieszać. Łyżką nabrać porcję ciasta i położyć(...)blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować ciasto coś w rodzaju kulki Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Bułki muszą nabrać lekko rumianego koloru. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Idealne kotlety mielone 132

moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia -  jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania - olej i łyżeczka masła(...)smażenia - bułka tarta i mąka do obtoczenia Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. odstawić na chwilę do ostudzenia. Do miski włożyć mięso, dobrze odsączoną bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, musztardę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą

Cook&Love
Bułki pszenno-orkiszowe 174

zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam... Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry... Składniki: 100 ml ciepłej(...)mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 175

mój organizm marazmem w pogodzie i brakiem słońca. Dlatego trzeba sobie jakoś rozjaśniać te niemrawe dni i tak oto przyszło zaproszenie od Amber i Jej Piekarni na wspólne pieczenie bułek marchewkowych. Decyzja zapadła od razu że upiekę ale co z czasem bo trochę w tym tygodniu miałam go mało?, upiekłam dzień wcześniej i teraz wiem że to był najlepszy pomysł(...)tego dnia. Bułki mają cudny marchewkowy kolor, mają puchate wnętrze i są mięciutkie, smakują wybornie. Na drugi dzień są tak samo mięciutkie i pachnące, a na trzeci dzień? tego już nie wiem bo nie dotrwały. Pieczecie ze mną marchewkowe bułki? Przepis pochodzi z bloga King Arthur Flour a wybrała je dla nas i przerobiła na własne potrzeby Kasia z Posadzone

Moje Małe Czarowanie
Pasztet mięsny Ani 224

łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy 3 jajka przyprawy: 4 kulki jałowca, 5 zieli angielskich, 3 liście laurowe, łyżeczka vegety natur, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka,  przyprawa do wieprzowiny(...)smarowania keksówek: masło i bułka tarta Przygotowanie pasztetu: Mięso umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę obierz. Wszystko razem z podudziami ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liście, ziele, vegetę i jałowiec. Zagotuj, zmniejsz ogień i chwilę jeszcze duś na średnim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki.    2. Następnego dnia wyjmij

Zasmakuj Kuchni
Smażone kanie, smak udanego lata. 137

cóż za sztuka usmażyć kanie? Pewnie  żadna,  jednak moim zdaniem smażona kania kani nierówna i zaraz wyjaśnię dlaczego. 3 kapelusze kani 2 jajka 1/4 łyżeczki soli bułka tarta olej do smażenia ręczniki papierowe  Nie moczę w żadnym mleku, nie myję pod wodą tylko delikatnie omiatam pędzelkiem. Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy z solą, Nigdy nie byłam zwolenniczką smażenia(...)miski z  jajkami, blaszkami w dół. Chodzi o to aby dostały się pomiędzy każdą blaszkę, dlatego też  kilka razy delikatnie je zanurzyć, a następnie przekładamy do bułki tartej. I uwaga, teraz układamy blaszkami do góry, aby to co tam w środku jest nie wypłynęło na talerz. Grzybów nie wciskamy w bułkę,nie ugniatamy  ale delikatnie je obsypujemy

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 146

pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście(...)nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy do kiełbasy, odciśniętej bułki, jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby dodajemy bułką tartą. Obgotowane liście, pozbawione żył

Dieta moja pasja
HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ 235

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa(...)olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone dać do miski, wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty. Dodać uformowane mięso, mozzarellę i suszone

kuchniabellissima.wordpress.com
Bagietka nadziewana kurczakiem i mozarellą 517

ciepłe dani, który możemy zaserwować na kolację, lub na spotkaniu ze znajomymi. 50 minut 1 bagietka składniki: bagietka 6 plasterków sera mozarella 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 10 g parmezanu 1 łyżka posiekanej pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy w paski i panierujemy. Następnie usmażyć(...)odstawić do ostygnięcia. Bagietkę przekroić na 3 części. Za pomocą noża wydrążyć środek. Kurczaka (w zależności od grubości pasków, używamy tyle, ile wejdzie do środka bułki) owinąć mozarella i włożyć do środka bułki Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, starty parmezan, sól oraz pietruszkę i wszystko wymieszać. 3 kawałki bagietki pokroić na węższe kawałki

Ania i Marcin gotują
Kotlety jajeczno-pieczarkowe 267

wychodzi 9 średniej wielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na dobrze rozgrzany(...)mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać jajka, podsmażoną cebulę i pieczarki oraz surowe jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę. Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju

Bullio
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 193

Przygotowanie: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka suszonej cebuli i czosnku lub 1 cebula pokrojona drobno i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 łyżka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek posiekana natka pietruszki(...)Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie odciśniętą bułkę, suszony czosnek z cebulą, oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jak przygotować pieczarkowy farsz do kotletów mielonych? Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy umyte, osuszone i starte na tarce jarzynowej pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki jajeczno-jaglane z sałatką 446

miksem sałat z oliwkami i pomidorkami. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 kotlecików. Kotleciki: woreczek kaszy jaglanej (100g) 5 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajko i doprawić do smaku(...)Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron

Smakołyki Asi
Hamburgery wołowe z frytkami 173

piekarniku. Dla naszej sporej gromadki jest to o wiele praktyczniejsze wyjście, a i frytki są mniej nasiąknięte tłuszczem. Nie przejęłam się faktem, że akurat skończyły mi się hamurgerowe bułki . Bułki śniadaniowe mogą z powodzeniem zastąpić hamburgerowe. Hamburgery wołowe Składniki: 4 hamburgery 450 g wołowiny z karczka, 15% tłuszczu 1 łyżka utartej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do grilla sól i czarny(...)grillu, 2 minuty po każdej stronie. Ułóż plastry sera na upieczonej stronie, aby się lekko roztopiły. Zrumień boczek. Pokrój cienko sałatę i cebulę. Pokrój pomidor na 4 plastry. Przekrój bułki na pół. Napełnij bułki dodatkami. Polej sosem. Na każdej ułóż mięso. Podaj hamburgery z frytkami z piekarnika. Ziemniaczane frytki to nieodzowny dodatek do hamburgerów. Hamburgery to proste danie ale jest

codojedzenia
KOTLETY SCHABOWE 182

pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć co najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle.  Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem. Dzięki temu bułka tarta nie nasiąknie sokami i po usmażeniu będzie chrupiąca(...)SKŁADNIKI / na 2 porcje 340 g schabu bez kości sól, pieprz 1 szklanka mleka 1 mała cebula pokrojona w piórka PANIERKA 1 łyżka mąki 1 jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym masłem WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania