bułki - 33426 przepisów (strona:243/2229)

Cebularze 252

Cebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi  te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą(...)koniec smażenia suchy mak.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na  20-30 min.  Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy cebularze do piekarnika i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej 129

Zawsze bałam się bułek na zakwasie bo myślałam że mi klapną w piekarniku i po bułach ale nic bardziej mylnego. Te marchewkowe buły są cudowne, czyli nie klapną i choć wyglądają na początku że są płaskie to w piekarniku skoczą do góry. Polecam zabawy z warzywami przy pieczeniu bułek czy chlebów. Jak zrobić wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem, tak samo(...)zakwas na bazie wody zakwasowej. Tutaj dzisiaj przepis na bułki marchewkowe, są pyszne, mają sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę. Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet domowy z królikiem 128

Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny   Wykonanie(...)Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą

Smak mojej kuchni
Kotlety mielone z serkiem topionym 147

Niby robi się podobnie, a jednak smakiem lekko odbiegają od typowych kotletów :). Osobiście nie jestem fanką mielonych; te jednak są delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko 1,5 opakowania serków topionych śmietankowych sól, pieprz Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Serek kroimy na ok. 5 części, obsypujemy bułką(...)tartą i formujemy kuleczki, które następnie otulamy mięsem mielonym. Kotleciki należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego

Mojewlasne.pl
soczyste kotlety mielone z jabłkiem i śmietaną... 182

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi

W Mojej Kuchni Lubię
SZNYCEL WIEDEŃSKI 207

zewnątrz.  Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie(...)celów kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje  2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej o klarowanym maśle możecie przeczytać  TUTAJ WYKONANIE Cielęcinę lub piersi kurczaka myjemy, osuszamy

cool and minty
Jajka faszerowane 132

albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek. W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło(...)rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je ostrym nożem. Łyżeczką wydrążamy środek. Białka i żółtka siekamy. Dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty. Szczypiorek drobno

Mieszam w Garnku
Jajka po szkocku 242

jaja ugotowane na twardo 6 szt mięso wieprzowe 600 g sól i pieprz do smaku suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam czosnek sprasowany 4 szt bułka tarta namoczona 2 łyżki  jajko   Panierka :   mąka pszenna 1 szklanka  bułka tarta 1 szklanka jaja 2 szt   Przygotowanie:   Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś(...)sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy

Różowa kuchnia
Kotlety mielone z brokułem 118

jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie(...)wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z ziemniakami oraz sałatą 190

podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego szczypiorek (dodajcie tyle(...)lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki.  W drugiej misce wkładamy umytą

Gotuj z Mąką
JAJKA JASKÓŁCZE PO MOJEMU 155

gorące.Orzepis zmodyfikowałam  dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól i pieprz Olej do smażenia ************************************ Szynkę kroimy w kostkę.Mięso wkładamy do miski , wbijamy surowe jajko , dodajemy żółty ser , keczup , szynkę i 2  łyżki bułki tartej(...)przyprawić, wyrobić. Ugotowane jajka obieramy, przekroić na pół.Z masy mięsnej formujemy placuszki , spłaszczamy ręką , na każdym ułożyć połówkę jajka z żółtkiem do spodu, obkleić masą mięsną. Bułkę tartą wysypać na talerz.Na patelni rozgrzać olej ( nie dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet jajeczny z pieczarkami, pomidorami i sosem czosnkowym FolWark. 138

suszonych pomidorów w oleju 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli 3 surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła  Sos czosnkowy FolWark   Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy(...)solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 156

łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać(...)dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką

Cooking for Emily
Hot dog z pieczarkami 173

dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie dzielnie, łyżką upychały farsz w bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami , jak i zapiekanki sprzedawane były(...)przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu.... 3-4 bułki typu paluszek, 400 g cebuli, 600 g pieczarek, tłuszcz do smażenia - ja użyłam masło, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić do miękkości na maśle, ze szczyptą cukru i soli. Pieczarki oczyścić

królestwo garów
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 221

danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę(...)oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju

Bullio

Proponowane wyszukiwania