bułki - 33426 przepisów (strona:249/2229)

Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem 264

Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant 250-300ml. letniej wody płaska łyżka soli pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżka zielonego pieprzu w zalewie mak/sezam do posypania olej łyżka musztardy Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże i roztarty kmin. Możemy użyć świeżych(...)używamy do tego robota z funkcją wyrabiania ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy rozgnieciony zielony pieprz. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy, by wyrosło. Następnie formujemy gotowe bułki. Z podanych proporcji wyjdzie ich 6-8 sztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki

MarcinChef
Makówki 133

Śląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami(...)gotujemy w mleku. Dodajemy miód i na sam koniec pokrojone w kostkę bułki. Całość przekładamy do naczynia, dekorujemy migdałami i schładzamy. W przypadku, gdy makówki będą za suche, można dodać jeszcze trochę mleka (bułki i mak wchłoną go bardzo dużo

Kuchnia Bon Appetit
Klasyczne burgery 160

pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo(...)pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się roztopił. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, burgera

Kuchnia Bon Appetit
Hamburgery na drogę 152

szybko znikają , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 6 osób )  300 dag wołowiny mielonej  ( może być wieprzowina )   pomidory  sałata lodowa  sól pieprz  bułki kukurydziane ( bądź kajzerki )  Składniki na sos  4 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie składniki ze sobą mieszamy 4 łyżki ketchupu z curry   Wykonanie  ( mięsa(...)ręką , jak mięso mamy wyrobione , formujemy nasze kotlety do hamburgerów . Kiedy mamy już wszystkie kotlety uformowane , kotlety smażymy na grillu bądź patelni grillowanej , po przygotowaniu kotletów , następnie podpiekamy nasze bułki , jak już mamy przygotowane nasze składniki aby przełożyć hamburgery to zaczynamy  Na podpieczoną bułkę smaruję naszym sosem z ketchupem , majonezem oraz musztardą , na to wykładam liść sałaty , mięsko , oraz

Mój Smak
Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 175

czasu nawet zdeklarowany mięsożerca może skusić się na taką odmianę. Nam takie kotleciki ostatnio bardzo zasmakowały! Świetnie smakują z domowym tzatziki, albo innym jogurtowym sosem. Sprawdzą się w bułce z dodatkiem sałaty i  konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości(...)buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, zostawić do wystudzenia

Kulinarne Inspiracje
wspaniałe kotlety z kaszy jaglanej z jajkami 159

torebki kaszy jaglanej po 100g-czyli 200g kaszy  -pęczek natki  pietruszki -pieprz -wegeta -1 łyżeczka słodkiej papryki -2 szczypty ziół prowansalskich -4 łyżki mąki pszennej -6 łyżek bułki tartej -3 małe cebulki lub 1 duża -trochę grzybów lub pieczarek  -1 jajko (surowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku  dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików(...)rozdrabniamy-dodajemy do kaszy. Następnie cebulkę siekamy bardzo drobno lub rozdrabniamy w malakserze i na łyżce masła smażymy z  pokrojonymi grzybami. Dodajemy do masy. Następnie dodajemy przyprawy, mąkę, bułkę tartą, jajko, zmiażdżony w prasce czosnek , i wszystko dokładnie mieszamy . Następnie z masy urywamy po trochu i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. I gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 160

średnie -100g szynki 150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron(...)szynkę-wszystko smażymy, chwilkę studzimy, i dodajemy do makaronu. Dodajemy również starty żółty ser oraz pozostałe składniki. Mieszamy,najlepiej ręką na masę. Odstawiamy na chwilę. Na talerzyk dajemy troszkę bułki tartej ,formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor. Całość podajemy polaną dowolnym sosem,w moim przypadku był to sos pomidorowy :-) I gotowe.  Jak mi się ładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Panierowane pieczarki, danie w 5 minut 224

tyle , ugotujcie i spróbujcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> składniki : kilka dość dużych pieczarek białych – nie muszą być ogromne 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy z resztek torfu , a następnie wyłamujemy ogonki . Bardzo łatwo to zrobić , gdyż złapane mocno , łatwo się poddają Jajka roztrzepujemy w misce(...)białko i żółtko się połączyły ( jak do schabowych ) . W drugiej misce , umieszczamy bułkę tartą . Pieczarki solimy , pieprzymy i obtaczamy najpierw w jajku , potem w bułce i znowu w jajku , następnie w bułce . Tak ” zabezpieczone ” panierką, smażymy w dość głębokim oleju ( pieczarka musi być zanurzona do 1/2 wysokości ) . Olej koniecznie musi być dobrze rozgrzany , żeby grzyby nie piły

Ogrodnik w podróży
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 418

tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. Taka fantastyczna szarlotka będzie również miłym upominkiem dla najbliższych. Ładnie zapakowana będzie wspaniałym prezentem (inspiracja z gazetki „Chwila dla Ciebie(...)pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo: 2,5 – 3kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz

Mała Cukierenka
Kotlety z batata i białej fasoli 168

roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju kokosowego do smażenia, a na kotletach panierka z bułki tartej lub płatków kukurydzianych… pychota! Wczoraj pieczone bataty , dzisiaj kotlety z batata , a co przyniesie nam jutro? Już wkrótce kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Czekajcie! Kotlety z batatów i białej fasoli(...)kostkę 3 łyżki tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki lub pasty harrisa 2 garści posiekanej zielonej cebulki sól i pieprz do smaku *bułka tarta lub płatki kukurydziane do środka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i jako panierka *opcjonalnie 3 łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Gdyby masa była

Blendman
mielone drobiowe z serkiem topionym na ostro... 218

Składniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, serek topiony śmietankowy duży 2 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę(...)jajkami, posiekaną cebulą, papryką, pieprzem, kucharkiem, bułką tartą i odcisniętą z mleka bułką szwedką z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielona ala Edzia 134

mięsa mielonego dobrej jakości                3 jajka całe                bułka namoczona w mleku               1 cebula               2 łyżeczki pieprzu ziołowego               sól do smaku(...)duża łyżka musztardy          Wykonanie  Mięsko mielone wkładamy do miski dodajemy do niego wcześniej namoczoną w mleku bułkę ,następnie cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie i dodać do mięska ,sol pieprz ziołowy ,jajka ,musztardę wszystko dokładnie mieszamy ,jeżeli cała masa mięsna jest za  rzadka to można dodać z trzy łyżki bułki tartej .  Następie

Mój Smak
Faszerowane pieczarki 152

pieczarek (troszkę większych )        sól         pieprz czarny        pęczek szczypioru        2 łyżki bułki tartej         Olej do smażenia          bułka tarta do panierowania    Wykonanie  Pieczarki obieram i łyżeczką delikatnie wydrążam środek pieczarek(...)zrobić dziury ,resztki które zostaną po wydrążeniu pieczarek dokładam do mięsa ,następnie do mięsa mielonego dodaje jajko ,sól ,pieprz ,2 łyżeczki bułki tartej ,szczypior posiekany i przesmażony na oliwie i wszystko bardzo dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników ze sobą . Kiedy mięso będzie już dokładnie wymieszane faszeruje wcześniej przygotowane pieczarki ,rozbijam jako i panieruje w jajku i bułce i wykładam

Mój Smak
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 152

następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .  Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki , posypujemy troszkę mąką , nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia . Po pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut .   Kiedy(...)bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się .                                                                         Smacznego

Mój Smak
Kotleciki rybne 159

kotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj  1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania  1/2 szklanka mleka 1 jajko  1 cebula  koperek  szczypiorek  czosnek  przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi  olej do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę oczyścić(...)ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor i dodać do masy.  Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć

Aromatyczne Podróże

Proponowane wyszukiwania