bułki - 33426 przepisów (strona:249/2229)

Bułki pszenno-orkiszowe 152

zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam... Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry... Składniki: 100 ml ciepłej(...)mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę

Szczęśliwa kuchnia
HAMBURGER Z WOŁOWINY 145

czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli 4 liście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć(...)małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć hamburgera, plaster pomidora, krążki cebuli, polać sosem i położyć górę bułki. Ugnieść

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zraziki z pieczarkowym nadzieniem. 114

ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony 30 dag. pieczarek WYKONANIE: 1 szalotkę pokroić(...)obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek

Kuchnia Beaty
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 329

pasuje do wielu potraw - postanowiłam spróbować... Efekt? Oto on: Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy(...)śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz ze śmietaną i mąką 7. Udka układamy na pieczarkach i sosie. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Burger z kaczki 105

może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.  Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek  majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól     Przygotowanie   Z piersi odkroiłem skórę, mięso(...)przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały. Po wyjęciu posmarowałem sosem, dodałem sałatę, burgery

R'n'G Kitchen
Bułka drożdżowa zapiekana z serem i boczkiem 151

Składniki (na 2 osoby): 2 okrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy na patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać(...)przyprawami, wedle uznania. Spód bułki włożyć do kokilki, następnie połówkę boczku i tartego sera, przykryć górną częścią bułki. Wierzch obsypać serkiem. Nasze kokilki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kotleciki jaglane z marchewką 174

się bardzo smakowicie. Aż chce się jeść :) Kotleciki: 2 woreczki kaszy jaglanej (200g) mała marchewka surowa lub gotowana 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos czosnkowy: 1 szkl jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki siekanego koperku Sos czosnkowy: do jogurtu dodać(...)odstawić na godzinę. Kotleciki: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka i marchew zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajka i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Smakołyki Asi
Brazylijskie bułeczki serowe 122

Takie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ciasta razem z parmezanem. Znowu wymieszać. Łyżką nabrać porcję ciasta i położyć(...)blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować ciasto coś w rodzaju kulki Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Bułki muszą nabrać lekko rumianego koloru. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Idealne kotlety mielone 113

moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia -  jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania - olej i łyżeczka masła(...)smażenia - bułka tarta i mąka do obtoczenia Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. odstawić na chwilę do ostudzenia. Do miski włożyć mięso, dobrze odsączoną bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, musztardę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą

Cook&Love
Bułki pszenno-orkiszowe 153

zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam... Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry... Składniki: 100 ml ciepłej(...)mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 147

mój organizm marazmem w pogodzie i brakiem słońca. Dlatego trzeba sobie jakoś rozjaśniać te niemrawe dni i tak oto przyszło zaproszenie od Amber i Jej Piekarni na wspólne pieczenie bułek marchewkowych. Decyzja zapadła od razu że upiekę ale co z czasem bo trochę w tym tygodniu miałam go mało?, upiekłam dzień wcześniej i teraz wiem że to był najlepszy pomysł(...)tego dnia. Bułki mają cudny marchewkowy kolor, mają puchate wnętrze i są mięciutkie, smakują wybornie. Na drugi dzień są tak samo mięciutkie i pachnące, a na trzeci dzień? tego już nie wiem bo nie dotrwały. Pieczecie ze mną marchewkowe bułki? Przepis pochodzi z bloga King Arthur Flour a wybrała je dla nas i przerobiła na własne potrzeby Kasia z Posadzone

Moje Małe Czarowanie
Pasztet mięsny Ani 181

łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy 3 jajka przyprawy: 4 kulki jałowca, 5 zieli angielskich, 3 liście laurowe, łyżeczka vegety natur, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka,  przyprawa do wieprzowiny(...)smarowania keksówek: masło i bułka tarta Przygotowanie pasztetu: Mięso umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę obierz. Wszystko razem z podudziami ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liście, ziele, vegetę i jałowiec. Zagotuj, zmniejsz ogień i chwilę jeszcze duś na średnim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki.    2. Następnego dnia wyjmij

Zasmakuj Kuchni
Smażone kanie, smak udanego lata. 117

cóż za sztuka usmażyć kanie? Pewnie  żadna,  jednak moim zdaniem smażona kania kani nierówna i zaraz wyjaśnię dlaczego. 3 kapelusze kani 2 jajka 1/4 łyżeczki soli bułka tarta olej do smażenia ręczniki papierowe  Nie moczę w żadnym mleku, nie myję pod wodą tylko delikatnie omiatam pędzelkiem. Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy z solą, Nigdy nie byłam zwolenniczką smażenia(...)miski z  jajkami, blaszkami w dół. Chodzi o to aby dostały się pomiędzy każdą blaszkę, dlatego też  kilka razy delikatnie je zanurzyć, a następnie przekładamy do bułki tartej. I uwaga, teraz układamy blaszkami do góry, aby to co tam w środku jest nie wypłynęło na talerz. Grzybów nie wciskamy w bułkę,nie ugniatamy  ale delikatnie je obsypujemy

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 124

pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście(...)nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy do kiełbasy, odciśniętej bułki, jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby dodajemy bułką tartą. Obgotowane liście, pozbawione żył

Dieta moja pasja
HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ 187

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa(...)olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone dać do miski, wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty. Dodać uformowane mięso, mozzarellę i suszone

kuchniabellissima.wordpress.com

Proponowane wyszukiwania