bułki - 33426 przepisów (strona:254/2229)

Mielone serowo cebulowe 228

mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy(...)jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu

VioletoweKucharzenie
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną. 178

trochę liści botwinki , aby trochę ożywić kolor i smak . Składniki: na około 6 kotletów 1/ 3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 4 jajka sólo ,pieprz 1 łyżka bułki tartej garść liści botwinki,małe liście bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą . Przełożyć do garnka z 1 szklanką wody i zagotować . Gotujemy(...)małym ogniu 15 minut. Jajka 3 gotujemy na twardo ,około 8 minut . Następnie przekładamy do zimnej,studzimy i obieramy. Jajka rozgniatamy widelcem ,dodajemy ugotowaną kaszę , surowe jajko ,jedną łyżkę bułki tartej i skrojoną drobno botwinkę. Mieszamy wszystko na jednolitą masę,doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch stron na rumiano.Smacznego. Pomysł

Ladylaura.
Bułki z płatkami owsianymi i sezamem 120

Dawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne pszenne bułki i są na pewno o wiele zdrowsze. Piekłam już podobne bułeczki , jednak zamiast sezamu dodawałam siemię lniane .Oba rodzaje są jednak tak samo pyszne. Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 szklanki(...)podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka.) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak, jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie, na tradycyjnej blaszce. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z serem i jagodami 185

pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru  - kilka kropel olejku waniliowego lukier(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, w tym czasie robimy kolejne porcje Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny

Wypieki Rene
Drożdżówki z serem i jagodami 210

pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka  - kilka(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, w tym czasie robimy kolejne porcje Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny

Wypieki Rene
„Słoneczna plaża” – deser z karmelizowaną bułką tartą 136

mojej wyjątkowej plaży piasek jest słodki i nietypowy, bo ..z bułki tartej 🙂   Maja przepada za tą wersją kaszki manny: wylizuje garnki, pucharki, oblizuje łyżeczki i krzyczy: mamo, jeszcze!!! Przyznaję, gruszka w takim wydaniu smakuje doskonale 🙂 Na przepis karmelizowanej bułki tartej natrafiłam kiedyś, przeglądając stare wycinki z kulinarnych gazet. Przypomniał mi się, […] Artykuł „Słoneczna plaża” – deser(...)karmelizowaną bułką tartą pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
KALAFIOR Z BUŁKĄ TARTĄ 98

często przygotowuję kalafior, ale raz na jakiś czas najdzie mnie ochota. Wtedy najbardziej lubię, kiedy polany jest bułką tartą.   Składniki: 1 kalafior  2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła  sól Przygotowanie: Kalafior umyj i podziel na różyczki. Do gotującej osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj około 15 minut. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło i bułkę tartą(...)smaż, aż się zarumieni. Gotowy kalafior przełóż na półmisek i polej bułką tartą. Smacznego

Kukuleczki
Szisz kebab: wołowina na grilla! 404

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa – grecka(...)gyros, lub przygotujcie własny mix ulubionych przypraw) Kmin rzymski   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną suchą bułkę, kawałek ulubionego pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, parmezan, jedno jajko, posiekane zioła i drobno posiekaną, lub nawet zmiksowaną cebulę, rozdrobnioną papryczkę chili i przyprawę do grilla wraz z kminem rzymskim dodajemy

MarcinChef
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 197

panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle(...)smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce uśmiechnie się do Was "panko", to dołóżcie drugie 2,50 i wypróbujcie w domu.  Nie jest to absolutnie post sponsorowany, tylko moje prywatne odkrycie :) Panko stosowana jest w kuchni japońskiej, do której mnie osobiście bardzo daleko

bistro mama
Kotlety z jajek 190

Kotlety z jajka to alternatywa zamiast mięsa. Jest przy nich troszkę roboty ale smakują super. Zakupy: - 5-6 jajek ugotowanych na twardo - 2 surowe jajka - natka pietruszki - bułka namoczona w mleku - bułka tarta - sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo i siekam na drobne kawałki. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, 2 surowe jajka, bułkę namoczona w mleku ( wyciskam) i doprawiam sola(...)pieprzem. Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni

Tanio smacznie i prosto
Łabędzi puch 117

temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch(...)temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch

Smaki Natalii
Tradycyjne kotlety mielone 122

uważa je za jedyne i niepowtarzalne ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 mała kajzerka 1/2 cebuli ząbek czosnku jajko sól, pieprz łyżeczka majeranku lub przyprawy gyros bułka tarta do panierki olej do smażenia Kajzerkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę bardzo drobno siekamy. Niektórzy rumienią ją na patelni i dopiero dodają(...)mięsa ale ja lubię lekko wyczuwalny jej smak w kotlecikach i dodaję surową. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i cebulkę. Doprawić do smaku. Czasami dodaję tylko sól, pieprz i majeranek a czasami zastępuję majeranek przyprawą gyros- kotleciki nabierają zupełnie innego smaku. Masę mięsną dokładnie mieszam dłonią i dosypuję tyle bułki tartej

Smakołyki Asi
Soczyste kotlety mielone 193

Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone. W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko i obowiązkowo łyżka śmietany. Moje mielone w swoim składzie mają jeszcze świeży koperek, co nadaje im fajnego smaku i aromatu. Do panierowania użyłam mąki(...)smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 gałązki

Kuchcik gotuje
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 165

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, słodkich i mocno nadzianych jagodzianek. Uwierzcie mi na słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :) Składniki na 16 jagodzianek: słodkie bułki 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 opakowanie suszonych drożdży(...)należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wypaść". Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki posmarować mlekiem. Piec w 200ºC

Ugotować
Kotlety mielone z niespodzianką 143

wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula garść posiekanego szczypiorku 5 pieczarek kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle(...)być kotletów z pomidorami) tarta bułka sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na półplasterki (jeśli są duże to drobniej) i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory odsączamy

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania