bułki - 33926 przepisów (strona:260/2262)

Burgery z tęczowego pstrąga łososiowego 141

pstrąga łososiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego szczypta soli pieprz 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 bułki grahamki pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka liście sałaty masłowej   Przygotowanie   Filet z pstrąga zmiksowałem z 3 łyżkami wiedeńskiego sosu tatarskiego, łyżką koperku, solą i pieprzem (niezbyt(...)gładko). Uformowałem 2 kotlety, które usmażyłem na patelni grillowej. Wymieszałem resztę sosu z łyżką koperku i skórką cytryny. Bułki po przekrojeniu na pół podpiekłem w piekarniku. Posmarowałem sosem. Na spodach bułek ułożyłem sałatę, potem kotlety, na nich rozłożyłem cebulę, polałem sosem i przykryłem wierzchami bułek. Podałem z sosem wiedeńskim tatarskim

R'n'G Kitchen
KOTLECIKI Z DORSZA 139

pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia A jak to zrobić: Rybę dokładnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje odcisnąć(...)składniki przełożyć do miski i dobrze wyrobić, najlepiej przy użyciu własnej dłoni. Odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły. Z masy formować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Kuchnia w opałach
Burgery buraczane (wegańskie) 213

kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek. Chwilę(...)kaszą, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami

Pełny talerz
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kaszą jaglaną 222

pyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól(...)pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia, ale ja chciałam mieć całkiem gładkie kotlety), cebulę i posiekany koperek. Do masy rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pyszna szarlotka klasyczna 290

również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto 3,5 szkl. mąki 6 jajek (żółtka i białka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy

Mieszam w Garnku
Pełnoziarniste zapiekanki z oscypkiem 197

zapiekanki z oscypkiem. Są bardzo pożywne i smaczne, polecam na śniadanie lub kolację.Do zapiekanek użyłam konfitury żurawinowej od firmy Fanex która ma wyjątkowy smak i aromat. Składniki: 4 bułki pełnoziarniste 1 duży oscypek masło zioła do pizzy konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem, posypujemy ziołami do pizzy. Oscypka kroimy w dość cienkie plasterki, układamy(...)posmarowanych masłem bułkach. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez 5-8 minut. Zapiekanki przekładamy na talerz, na każdą nakładamy porcję konfitury żurawinowej

Bajeczna Kuchnia
Jajka po szkocku 213

Może trochę i je przypominają, nie zmienia to faktu, że są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Klasyczne jajka po szkocku obtacza się w panierce z jajka, mąki i bułki tartej i smaży krótko w głębokim tłuszczu, ja jednak pominęłam ten etap i zdecydowałam się na wersję fit jajek po szkocku - czyli wersję pieczoną. Jest zdecydowanie zdrowsza od klasycznej(...)smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka musztardy np. miodowej 3 łyżki bułki tartej 1 całe małe jajko ("M") oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić

Moje Qulinaria
Pasztet wegetariański z selerem 237

średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka  2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki(...)muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , czosnek bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki do hamburgerów 194

okrągłą foremką wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem, posypać sezamem.Piec około 20 minut.  Rady [ sprawdzone przeze mnie] znalezione gdzieś w necie: Upieczone bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika opryskać  wodą(...)żeby były mięciutkie. Nigdy nie wstawiać do piekarnika dwóch blach naraz, p onieważ bułki położone niżej będą pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę.  Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dn i można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z żółtym serem 245

Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Osobiście uwielbiam ten ciągnący się seeer...  400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Cebulę i czosnek(...)drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.   Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, położyć ser i uformować kotleta.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano

Di gotuje
Kurczak Parmigiana 233

Składniki: ª       3 spore piersi z kurczaka ª       150 g parmezanu ª       bułka tarta ª       mąka pszenna ª       jajko ª       500 ml passaty pomidorowej(...)pieprzem i solą  i na małym ogniu redukujemy aż stanie się gęsta i zmniejszy objętość o ok. ¼. Przygotowujemy trzy talerze: z mąką, z rozkłóconym widelcem jajkiem i z bułką tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet

Bazując na smaku
Placek kokosowo orzechowy z pijanymi rodzynkami 487

sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Placek kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty. 2. Placek

Kuchnia w czekoladzie
Tort orzechowo-kokosowy 174

fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru(...)śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt:   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę o średnicy 29 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Tartą bułkę wymieszać z  zmielonymi orzechami

Passions hobbies life
Domowe hamburgery 184

papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty (ok. 10g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz, sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety(...)Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 195

burgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy(...)maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet

KuchcikoweLove