Pulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru(...)suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej
Radość kipiąca uśmiechem.mnie od czasu do czasu...oj w sumie to nie pamiętam kiedy to było, ale robię takie niby oszukane schabowe z mortadeli...tym razem do bułki tartej dodałam sezamu...mniam...ja i córka lubimy takie sezamowe panierki...mąż nie za bardzo, więc sezam mieszam z bułką tartą... mortadela jajko zioła Małgorzaty Skworcu bułka tarta sezam Skworcu olej(...)smażenia Mortadelę pokroić w 2-3 milimetrowe plastry. Zamaczać w rozkłóconym jajku wymieszanym z ziołami i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki
Moje domowe kucharzeniepstrąga łososiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego szczypta soli pieprz 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 bułki grahamki pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka liście sałaty masłowej Przygotowanie Filet z pstrąga zmiksowałem z 3 łyżkami wiedeńskiego sosu tatarskiego, łyżką koperku, solą i pieprzem (niezbyt(...)gładko). Uformowałem 2 kotlety, które usmażyłem na patelni grillowej. Wymieszałem resztę sosu z łyżką koperku i skórką cytryny. Bułki po przekrojeniu na pół podpiekłem w piekarniku. Posmarowałem sosem. Na spodach bułek ułożyłem sałatę, potem kotlety, na nich rozłożyłem cebulę, polałem sosem i przykryłem wierzchami bułek. Podałem z sosem wiedeńskim tatarskim
R'n'G Kitchenpokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia A jak to zrobić: Rybę dokładnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje odcisnąć(...)składniki przełożyć do miski i dobrze wyrobić, najlepiej przy użyciu własnej dłoni. Odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły. Z masy formować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia w opałachkolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek. Chwilę(...)kaszą, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami
Pełny talerzpyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól(...)pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia, ale ja chciałam mieć całkiem gładkie kotlety), cebulę i posiekany koperek. Do masy rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierównież bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto 3,5 szkl. mąki 6 jajek (żółtka i białka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy
Mieszam w Garnkuzapiekanki z oscypkiem. Są bardzo pożywne i smaczne, polecam na śniadanie lub kolację.Do zapiekanek użyłam konfitury żurawinowej od firmy Fanex która ma wyjątkowy smak i aromat. Składniki: 4 bułki pełnoziarniste 1 duży oscypek masło zioła do pizzy konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem, posypujemy ziołami do pizzy. Oscypka kroimy w dość cienkie plasterki, układamy(...)posmarowanych masłem bułkach. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez 5-8 minut. Zapiekanki przekładamy na talerz, na każdą nakładamy porcję konfitury żurawinowej
Bajeczna KuchniaMoże trochę i je przypominają, nie zmienia to faktu, że są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Klasyczne jajka po szkocku obtacza się w panierce z jajka, mąki i bułki tartej i smaży krótko w głębokim tłuszczu, ja jednak pominęłam ten etap i zdecydowałam się na wersję fit jajek po szkocku - czyli wersję pieczoną. Jest zdecydowanie zdrowsza od klasycznej(...)smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka musztardy np. miodowej 3 łyżki bułki tartej 1 całe małe jajko ("M") oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić
Moje Qulinariaśredni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka 2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki(...)muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , czosnek bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoże się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem? Składniki (na 6 bułek): - 250 g mąki pszennej, - 4 g drożdży suszonych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki letniej wody, - 1/4 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta kurkumy. nadzienie: - 6 średnich pieczarek, - 1/2 cebuli, - spora garść kiszonej kapusty, - sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem(...)placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić większe kółko, nałożyć na niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część
Co na wege obiad?okrągłą foremką wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem, posypać sezamem.Piec około 20 minut. Rady [ sprawdzone przeze mnie] znalezione gdzieś w necie: Upieczone bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika opryskać wodą(...)żeby były mięciutkie. Nigdy nie wstawiać do piekarnika dwóch blach naraz, p onieważ bułki położone niżej będą pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę. Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dn i można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty
Moje domowe kucharzenieTaka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Osobiście uwielbiam ten ciągnący się seeer... 400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę i czosnek(...)drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, położyć ser i uformować kotleta.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano
Di gotujeSkładniki: ª 3 spore piersi z kurczaka ª 150 g parmezanu ª bułka tarta ª mąka pszenna ª jajko ª 500 ml passaty pomidorowej(...)pieprzem i solą i na małym ogniu redukujemy aż stanie się gęsta i zmniejszy objętość o ok. ¼. Przygotowujemy trzy talerze: z mąką, z rozkłóconym widelcem jajkiem i z bułką tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet
Bazując na smakusami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Placek kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty. 2. Placek
Kuchnia w czekoladzie